Πολιτικη & Οικονομια

Ειδικό δικαστήριο: Χρηματική ποινή 10.000 ευρώ στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο

Τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ειδικο Δικαστήριο: Χρηματική ποινή στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο - Η αναγνώριση ελαφρυντικών και η απόφαση ενοχής για δύο παραβάσεις καθήκοντος

Το Ειδικό Δικαστήριο επέβαλλε χρηματική ποινή ύψους 10.000 ευρώ στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κρίθηκε σήμερα (4.3) ένοχος για δύο περιπτώσεις παράβασης καθήκοντος.

Το Δικαστήριο αναγνώρισε στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τα ελαφρυντικά του προτέρου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, τα οποία ζήτησε η υπεράσπιση του. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία 8-5 με τη μειοψηφία να εκφράζει τη θέση ότι δεν πρέπει να αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον πρώην υπουργό.

«Ο βίος του ήταν υποδειγματικός» ανέφερε η υπεράσπιση του κατηγορούμενου με την εισαγγελέα της έδρας, Όλγα Σμυρλή, να εισηγείται να γίνουν δεκτά από το δικαστήριο και τα δυο ελαφρυντικά που προτάθηκαν και στη συνέχεια να προτείνει να την επιβολή χρηματικής ποινής 1.000 ευρώ. Η αναγνώριση των ελαφρυντικών από το δικαστήριο «ξεκλείδωσε» τις διατάξεις του νόμου που προβλέπουν επιβολή χρηματικής ποινής ή κοινοφελούς εργασίας.

Η υπεράσπιση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προανήγγειλε προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ένοχος για δύο περιπτώσεις παράβασης καθήκοντος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Βασιλική Ηλιοπούλου, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο (4.3) την απόφαση των 13 ανώτατων δικαστών οι οποίοι, κατά πλειοψηφία, έκριναν ένοχο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για δυο πράξεις παράβασης καθήκοντος. 

Ειδικότερα, η καταδίκη του πρώην υπουργού ήταν κατά πλειοψηφία, για τις καταγγελίες σε βάρος του από την εισαγγελέα Ελένη Ράικου που αφορούσε σε πιέσεις που της άσκησε για ενοχοποίηση πολιτικών στην υπόθεση της Novartis. Eπίσης, κρίθηκε ένοχος για τις καταγγελίες του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου ότι δέχθηκε πιέσεις για υπόθεση του πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλα. Επιπλέον, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία για καταγγελίες της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη ότι παρενέβη για την υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, όπως και για τις καταγγελίες του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου για υποθέσεις του Γιάννη Αλαφούζου και του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, όπως και την υπόθεση του δημοσιογράφου των «Νέων», Γιώργου Παπαχρήστου.

Το Δικαστήριο έκρινε αθώα την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας όπως και για την ηθική αυτουργία σε αυτή τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η πρόταση της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου, Όλγας Σμυρλή, ήταν απαλλακτική προς το Ειδικό Δικαστήριο για τον πρώην υπουργό, αλλά και την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη. Η κ. Σμυρλή στην αγόρευση της είχε υποστηρίξει, ότι οι κατηγορίες σε βάρος τους δεν αποδείχθηκαν στο δικαστήριο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqxsgifshsg9)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ