Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 23 Φεβρουαρίου - 1 Μαρτίου 2023

378 εβδομάδες βρίσκεται πλέον στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης ATP ο Novak Djokovic και έγινε ο τενίστας με τη μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής στην πρώτη θέση.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 861
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Novak Djokovic
© ΕPA

Τα νέα της εβδομάδας 23 Φεβρουαρίου - 1 Μαρτίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

13 δικαστές, 15 δημοσιογράφους, 4 τραπεζίτες και έναν επικεφαλής δημόσιας αρχής στοχοποίησε με ανάρτησή του ο «Τραμπ του Αργουλέ», Παύλος Πολάκης. Προκαλώντας φυσικά θύελλα αντιδράσεων. Το κόμμα του μάλιστα σκέφθηκε από την πρώτη στιγμή να τον θέσει εκτός ψηφοδελτίων.

2 τουλάχιστον αδικήματα, αυτό της διέγερσης πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών, διερευνά η προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης μετά από εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, ο οποίος παρενέβη αυτεπαγγέλτως. Πολιτική θεώρησε την ανάρτηση το ΚΚΕ και απαράδεκτη την παρέμβαση.


34 δισ. δολάρια θα είναι το κόστος από τους μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία, χωρίς την ανοικοδόμηση. Πρόκειται για τις πρώτες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

10.000 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί από τις 6 Φεβρουαρίου μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας στην Τουρκία, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD).

44.000 τουλάχιστον άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο στην Τουρκία, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό.

170.000 κτίρια έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολοσχερώς.


48,35% του ρεύματος που παρήχθη στην Ελλάδα τον Ιανουάριο προέρχονταν από ΑΠΕ, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.

11,08% επιπλέον ρεύμα παρήχθη από υδροηλεκτρικά εργοστάσια.


40,57% ήταν το μερίδιο της θερμικής παραγωγής. Λίγες ημέρες νωρίτερα, το ΚΚΕ παρουσίασε το ψηφοδέλτιό του για το νομό Κοζάνης δηλώνοντας υπερήφανα ότι «έσπασε» τη συναίνεση του δήθεν μονόδρομου της απολιγνιτοποίησης.


6 σύνεδροι ψήφισαν ΚΚΕ στις εκλογές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και έτσι το «ένα είν’ το κόμμα» έλαβε μία έδρα. 

2 έδρες έλαβε η ΠΑΣΚΕ, η παράταξη που συνέδεσε το όνομά της με την παλιά καλή εποχή, όταν οι συνδικαλιστές διοικούσαν την επιχείρηση.

3 έδρες έλαβε η (προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ) παράταξη Αδαμίδη, του ανθρώπου ο οποίος έβγαλε τη σπαρακτική κραυγή «όλοι κάτω-ξάπλα». Φαίνεται ότι την ώρα που ξαπλώναν, κάποιοι άλλοι ψηφίζαν και έτσι –με δόλια μέσα– του πήραν την προεδρία απ’ τα χέρια.

6 έδρες έλαβε η παράταξη Φωτόπουλου, παρά το χειροφίλημα του αρχετυπικού συνδικαλιστή στον Αλέξη Τσίπρα.

19 έδρες έλαβε η ΔΑΚΕ και άρα την απόλυτη πλειοψηφία. Για πρώτη φορά στην ιστορία και παρά το γεγονός ότι η ΝΔ είναι στην εξουσία. Μάλλον οι συνάδελφοi εργαζόμενοι διαφωνούν με την άποψη για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, την οποία πρεσβεύει σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση.


800.000 συνολικά υπολογίζονται οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που ρίσκαραν τη τύχη τους στον παράνομο τζόγο το 2022, σύμφωνα με έρευνα της ΚΑΠΑ research για λογαριασμό της Επιτροπής Παιγνίων.

1,4 δισ. ευρώ εκτιμάται ο συνολικός τζίρος των παράνομων παιγνίων για την ίδια περίοδο.

62% όσων επιλέγουν τον παράνομο τζόγο είναι άνδρες και 38% γυναίκες.

1 δισ. ευρώ παίχτηκαν σε επίγεια (παράνομα «φρουτάκια» κυρίως) και το υπόλοιπο ποσό σε διαδικτυακά παιχνίδια.


5.000 γιατρούς με πρώτο μισθό 2.000 ευρώ δεσμεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας ότι θα προσλάβει η κυβέρνησή του, αν κερδίσει τις εκλογές.

3,3 επιπλέον δισ. ευρώ θα δώσει στον τομέα της υγείας η κυβέρνησή του εφόσον κερδίσει τις εκλογές.


6,3% άνοδο σημείωσε ο τζίρος των 8 μεγαλύτερων ελληνικών super market το 2022.

10% περίπου θα είναι ο πληθωρισμός για το σύνολο του έτους, σύμφωνα με πρόβλεψη του Χρήστου Σταϊκούρα τον περασμένο Νοέμβριο.

12% ήταν η αύξηση τζίρου του Σκλαβενίτη, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 3,98 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021.

2% μείωση εμφάνισε ο τζίρος της ΑΒ Βασιλόπουλος από 1,96 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, σε 1,92 δισεκατομμύρια ευρώ πέρσι.


15 εκατ. ευρώ φοροδιαφυγή σε 11 κλάδους παροχής υπηρεσιών εντόπισε ο πρόσφατος στοχευμένος έλεγχος της ΑΑΔΕ με τη χρήση ειδικού λογισμικού. Μιλάμε για μικρές επιχειρήσεις όπως φροντιστήρια, γυμναστήρια και καφέ μπαρ. Ακόμη και για ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, που κερδοσκοπούσε.


200 εργαζομένους, ή περίπου το 10% του τρέχοντος εργατικού δυναμικού, στο Twitter απέλυσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Elon Musk.

3.700 ήταν οι εργαζόμενοι στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης όταν την αγόρασε ο «παραπολυεκατομμυριούχος» επιχειρηματίας.

2.000 είναι πλέον οι εργαζόμενοι στο Twitter και ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι.


378 εβδομάδες βρίσκεται πλέον στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης ATP ο Novak Djokovic και έγινε ο τενίστας με τη μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής στην πρώτη θέση.

377 εβδομάδες είχε συμπληρώσει η Steffi Graf.

250 εκατ. ευρώ δαπάνησε η ισπανική κυβέρνηση για την αγορά τρένων τα οποία δεν μπορούν να περάσουν από τα τούνελ των περιοχών της Αστούριας και Καντάμπρια, όπου προορίζονταν να λειτουργούν. Το ισπανικό μοντέλο δεν είναι πάντοτε πανάκεια.


Verba volant

Γιάννης Μαντζουράνης

«Όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η δικαιοσύνη εξέρχεται».
Ο δικηγόρος «πάντων των συριζαίων» και υποψήφιος στο νότιο τομέα εμπνέεται από φράσεις μεγάλων ανδρών όπως: «Η ζωή εισερχόμενη από την πόρτα, ο θάνατος παραμονεύει στο παράθυρο», Θρασύβουλας. Τις δικές του φράσεις, τις ποστάρει και στα social media αναφερόμενος μάλιστα στον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο.

 Γιάνης Βαρουφάκης 

«Η Ελλάδα πιόνι στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και η Αλεξανδρούπολη στο στόχαστρο πυρηνικών κεφαλών». 
Πολλοί αριστεροί καταριούνται την ώρα και τη στιγμή που δεν γεννήθηκαν λίγο νωρίτερα για να ζήσουν το Πολυτεχνείο. Ο καϊλές του Γιάνη είναι που δεν έζησε μια ζωή ως ήρωας του Κιούμπρικ στο Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb.

Ελληνική Λύση  

«Η διαγραφή Πολάκη δείχνει υπόγεια συμφωνία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για συγκυβέρνηση».
Αυτό είναι! Πώς δεν το είχαμε καταλάβει; Το κόμμα Βελόπουλου ξεσκέπασε τα σκοτεινά σχέδια των ιμπεριαλιστών. Κατονομάζει δε και τον Μπλίνκεν ως εντολέα και γι' αυτό –λένε– συνάντησε προχθές και τον Τσίπρα. Το μόνο που δεν μας είπαν είναι εναντίον ποιου εξυφαίνεται το σχέδιο. Αλλά μην τα θέλετε και όλα να είναι «μασημένη τροφή». Για σκεφθείτε τι σας κρύβουν. Ποιος θέλει το κακό της Ορθοδοξίας; Κάμερα σε μένα.

Μιχάλης Δημητρακόπουλος 

«Το USB αφορούσε ένα τηλέφωνο που είχε κάποιους κωδικούς που έπρεπε να ενεργοποιηθούν για να κάνει κάποιες πληρωμές για την κόρη της».
Με μια δήλωση πιο δυσνόητη και από το «ζαμέ Κορωπί», ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή δικαιολόγησε το συνθηματικό διάλογο της αντιπροέδρου του Ε.Κ. με την αδελφή της για «το USB δίπλα από τον καθρέφτη». Δεν ήταν ανάγκη να εξηγήσετε τόσο λεπτομερώς. Θα αρκούσε κάτι σε στιλ «ένα USB απ’ το χωριό. Δεν το ξέρετε».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ