- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Πλατφόρμα πάνω στο κύμα; Μπράβο!
Η επιλογή του κ. Τσίπρα να μένει σε ένα σπίτι με χτιστή πλατφόρμα πάνω στο κύμα δείχνει ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τις ιδεοληψίες εναντίον της παραθαλάσσιας δόμησης και της ανάπτυξης στον αιγιαλό.
Ο Φώτης Κοκοτός σχολιάζει την υπόθεση για το εξοχικό του Αλέξη Τσίπρα με τη χτιστή πλατφόρμα στο Σούνιο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε.
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας απέδειξε πως η βίλα πάνω στο κύμα μπορεί και πρέπει να θεωρείται ως κάτι κανονικό και κοινωνικά αποδεκτό, όπως έγραψα στην Athens Voice πριν 2 χρόνια, αφού μετακόμισε στο Σούνιο ο κ. Τσίπρας, στα μόλις 16 μέτρα από τον αιγιαλό. Στην πρόσφατη φωτογραφία του που ανέβασε στο Instagram απέδειξε και πως το χτίσιμο πλατφόρμας πάνω στο κύμα πρέπει να θεωρείται επίσης κανονικό και αποδεκτό. Κι αυτό είναι άξιο συγχαρητηρίων.
Πρώτο πλάνο στη φωτογραφία του κ. Τσίπρα βλέπουμε ένα κρηπίδωμα από λιθοδομή με τσιμεντοκονίαμα, μια χτιστή πλατφόρμα όπως θα λέγαμε στην καθομιλουμένη. Ψάχνοντας το αρχείο αεροφωτογραφιών του Google Earth στο σημείο της λήψης (με συντεταγμένες 37.6609294, 24.0348616) βλέπουμε ότι αυτή η κατασκευή δεν υπήρχε τον Απρίλιο και τον Αύγουστο το 2020, αλλά εμφανίζεται για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2021, όταν ο κ.Τσίπρας κατοικούσε πλέον στη βίλα. Άλλωστε, το μισθωτήριο συμβόλαιο που ανέβασε ο ίδιος καθιστά σαφή τα παραπάνω, τόσο τη θέση της βίλας όσο και την ημερομηνία της μίσθωσης.
Κοιτώντας τα διπλανά σπίτια, κάθε ένα από αυτά έχει επίσης τέτοια πλατφόρμα, και πολλά από αυτά έχουν και χτιστούς διαδρόμους, σκαλοπάτια, κουπαστές και άλλα δομικά στοιχεία που διευκολύνουν την πρόσβαση στον αιγιαλό. Ο αιγιαλός, βεβαίως, είναι δημόσιο κτήμα, δηλαδή δεν ανήκει σε κανέναν από τους ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών. Τα έργα αυτά έγιναν προς διευκόλυνση των διαμενόντων σε αυτές, μισθωτών ή τουριστών, αλλά και του κοινού. Και καλώς έγιναν. Ποτέ δεν ξέρεις πότε μια φυσική καταστροφή (μια πυρκαγιά, πχ) μπορεί να αναγκάσει τους κατοίκους να διαφύγουν προς τη θάλασσα.
Τώρα, το αν την πλατφόρμα την έχτισε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με τα χέρια του, ή αν έδωσε εντολή σε κάποιον να την χτίσει, ή αν απλώς κάποιος εργολάβος σκέφτηκε να την χτίσει από ενδιαφέρον για τον κ. Τσίπρα δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία. Σημασία έχει πως χτίστηκε κάποια στιγμή μεταξύ του Αυγούστου 2020 και του Ιουνίου 2021 για να καλύψει ένα σημαντικό κενό, μια κοινωνική ανάγκη.
Επαναλαμβάνω, λοιπόν, πως έχουμε ατελείωτα χιλιόμετρα ακτογραμμής προς ανάπτυξη, ώστε να φέρουμε στην Ελλάδα πάμπολλους νέους κατοίκους που ψάχνουν την ποιότητα ζωής που ο αρχηγός της αντιπολίτευσης επέλεξε για τη δική του οικογένεια. Κι έχουμε και πάμπολλους οικισμούς που νομίμως εκτείνονται ως το κύμα, με μόλους και προβλήτες και εξέδρες από μπετόν ή άλλα υλικά.
Η επιλογή του κ. Τσίπρα να μένει σε ένα σπίτι με χτιστή πλατφόρμα πάνω στο κύμα είναι μια καλή επιλογή, η οποία δείχνει σε όλους μας ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τις ιδεοληψίες εναντίον της παραθαλάσσιας δόμησης και της ανάπτυξης στον αιγιαλό. Και μπράβο του.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόταση της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Χαρακτήρισε τον συνδυασμό «ανησυχητικό κοκτέιλ»
Με ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου γύρου
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους στενούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ που ενισχύονται ολοένα και περισσότερο
Πολύ σημαντικό έργο χαρακτήρισε την επέκταση του Μετρό προς την Γλυφάδα
«Είμαι διαθέσιμος για διάλογο», δηλώνει ο Υπουργός
Τα καλά νέα αφορούν κυρίως τη νότια Ευρώπη
O βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ μιλάει για όλα στο νέο podcast της ATHENS VOICE
Το βιβλίο αναφέρεται στην επιτυχία έξι μικρών κρατών
Ο ναός βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.