Πολιτικη & Οικονομια

Κυρ. Μητσοτάκης στους Υγειονομικούς: Εσείς κάνατε τη διαφορά στην πανδημία

«Η Υγεία, κεντρική προτεραιότητα της ΝΔ στην επόμενη τετραετία»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΤΙΜΗΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΣΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΤΙΜΗΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΣΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Κυρ. Μητσοτάκης στους Υγειονομικούς: Εσείς κάνατε τη διαφορά στην πανδημία

«Η εκδήλωση που οργανώνει το υπουργείο Υγείας είναι αφιερωμένη σε εσάς. Eίναι το ελάχιστο ευχαριστώ που μπορούμε να σας πούμε ως πολιτεία για όλα όσα έχετε προσφέρει στο ΕΣΥ και κυρίως για την υπέρβαση ψυχής την οποία καταθέσατε κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης την οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τα τελευταία τρία χρόνια», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση βράβευσης των υγειονομικών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «θυμάμαι όταν βρέθηκα στα τέλη του Ιανουαρίου του 2020 στο Νταβός, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Τότε ακόμα κανείς δεν μιλούσε για τον νέο αναπνευστικό ιό ο οποίος είχε κάνει την εμφάνισή του στην Κίνα, είχε ένα πάνελ όλο κι όλο το οποίο αναφερόταν στην πιθανότητα να βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποια πανδημία και έξι εβδομάδες αργότερα, στις 10 Μαρτίου –αν δεν κάνω λάθος– πήραμε την απόφαση ουσιαστικά να κλείσουμε τη χώρα βρισκόμενοι αντιμέτωποι με μία πανδημία, με μία κρίση δημόσιας υγείας όμοια της οποίας δεν είχαμε ξανασυναντήσει και για την οποία πρακτικά κανένα εθνικό σύστημα υγείας στον κόσμο δεν ήταν έτοιμο» ενώ μίλησε για πολλές δύσκολες στιγμές από την αρχή της μεγάλης αυτής περιπέτειας «όταν γνωρίζαμε λίγα για τον ιό, πως κάναμε αγώνα με τον υπουργό Υγείας και τον ΕΟΔΥ για να προμηθευτούμε μάσκες υγειονομικό υλικό, διαγνωστικά τεστ.

»Θυμάμαι τις καθημερινές συσκέψεις με την παρακολούθηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, ειδικά μετά το πρώτο κύμα που είχαμε καταφέρει να ελέγξουμε την έξαρση, κερδίζοντας χρόνο για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ, προσθέτοντας κρεβάτια εντατικής, προσλαμβάνοντας γιατρούς, εκπαιδεύοντας το προσωπικό» ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Καθώς τώρα αυτός ο κύκλος κλείνει μπορούμε να κάνουμε ένα ψύχραιμο απολογισμό του τι κάναμε καλά, ποιες αδυναμίες επισημάναμε για να μπορέσουμε μαζί να οικοδομήσουμε την επόμενη ημέρα του ΕΣΥ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι επενδύσεις σε υποδομές στον χώρο της Υγείας γίνονται και θα γίνουν πολλές περισσότερες. «Ο προϋπολογισμός για την υγεία που διαθέτουμε είναι 5,2 δισ. ευρώ ενώ το 2019 ήταν 3,8 δισ. ευρώ. Το υγειονομικό προσωπικό ήταν κάτι λιγότερο από 100.000, σήμερα είναι 108.000 αν προσθέσετε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις στις υποδομές του ΕΣΥ, δίνοντας προτεραιότητα στα κέντρα υγείας» είπε μεταξύ άλλων.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα δώσει λεπτομέρειες για το πώς οραματίζεται την επόμενη μέρα στο ΕΣΥ ενώ έκανε λόγο για ολιστική αντιμετώπιση της υγείας με έμφαση στην πρόληψη και την υγιεινή ζωή.

Κλείνοντας τόνισε ότι «δεν θα μπορούσαμε να τα είχαμε καταφέρει αν δεν υπήρχε η υπερπροσπάθεια από τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ» και συμπλήρωσε ότι «Δουλέψαμε σαν ομάδα, παραμερίσαμε διαφορές και καταφέραμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ