- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΚΕΦΙΜ: Βαριές οι επιπτώσεις της υπερφορολόγησης την περίοδο των κρίσεων 2008-2021
«Oδηγεί επίσης στο παράδοξο της μείωσης των κρατικών εσόδων»
ΚΕΦΙΜ: Βαριές οι επιπτώσεις της υπερφορολόγησης την περίοδο των κρίσεων 2008-2021
Αναποτελεσματική και με βαριές επιπτώσεις για τα πραγματικά εισοδήματα των ατόμων και των νοικοκυριών υπήρξε η πολιτική της υπερφορολόγησης κατά τις περιόδους των κρίσεων το διάστημα 2008-2021, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών και υπογράφουν ο καθηγητής και Πρόεδρος του ΚΕΠΕ Παναγιώτης Λιαργκόβας και ο Συντονιστής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Κωνσταντίνος Σαραβάκος.
Ιδιαίτερα, η μελέτη τεκμηριώνει ότι η υπερφορολόγηση όχι μόνο επιδεινώνει σημαντικά το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών, αλλά και οδηγεί στο παράδοξο της μείωσης των κρατικών εσόδων σε σχέση με τα ποσά που θα εισπράττονταν με χαμηλότερους συντελεστές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη:
- Το 2021, τα νοικοκυριά συνέχισαν να αυξάνουν τις δαπάνες τους για είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, υγεία, αγαθά νοικοκυριού), περιορίζοντας τις αντίστοιχες δαπάνες για αναψυχή και ρουχισμό.
- Το 2021 η Ελλάδα είχε το τρίτο υψηλότερο ποσοστό πολιτών κάτω από το όριο της φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ, ενώ μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις το αντίστοιχο ποσοστό ήταν το όγδοο υψηλότερο ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ.
- Την περίοδο 2012-2018 η Ελλάδα βρέθηκε στην λάθος πλευρά της καμπύλης του Laffer, δηλαδή η αύξηση των φόρων απέφερε λιγότερα έσοδα στο κράτος από αυτά που θα μπορούσε να έχει ακόμη και με σημαντικά μικρότερους φορολογικούς συντελεστές.
- Ταυτόχρονα, οι απότομες αυξήσεις της φορολόγησης στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ οδήγησαν την Ελλάδα να έχει σήμερα έναν από τους υψηλότερους φόρους στην ΕΕ στον καπνό και την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, πέρα από μείωση των κρατικών εσόδων, επέφεραν αύξηση του παραεμπορίου και σημαντική αύξηση των τιμών καταναλωτή.
Ο φόρος πολυτελείας αποτελεί την πιο χαρακτηριστική περίπτωση δημοσιονομικά αναποτελεσματικής υπερφορολόγησης στην Ελλάδα: Στον προϋπολογισμό του 2011 υπολογιζόταν να εισπραχθούν πάνω από €100 εκ. – τελικά εισπράχθηκαν μόλις €5,17 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου 4,3% των προσδοκώμενων εσόδων.
Η μελέτη αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα του πανευρωπαϊκού δικτύου Epicenter που εξετάζει το φαινόμενο της ακρίβειας σε 8 ευρωπαϊκές χώρες. (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ελλάδα, Τσεχία, Σουηδία, Ρουμανία).
Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη φετινή μελέτη του Δείκτη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα 4+1 προγράμματα που έρχονται πριν φύγει το 2026
«Οι πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται, κινδυνεύουν με πρόστιμα» - Όσα δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας
Πόσα χρήματα κερδίζουν οι δικαιούχοι - Πού γίνονται οι αιτήσεις
Ζητούν και την παραίτηση του Κώστα Ζαχαριάδη από επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
Επέκταση του προγράμματος σε 10 νέες περιοχές και πιο ευέλικτοι όροι
Το χρονικό της υπόθεσης
Πόσο αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης για τους δικαιούχους
Αύξηση στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε επαρκή διατροφή
Δεν τους ένοιαξε που μίλησε για την εικόνα τους και για τον τρόμο που μπορεί να προκαλεί η πιθανότητα αυτοί να αποφασίζουν για τη χώρα. Αυτό που δεν άντεξαν ήταν ο χαρακτηρισμός «άνθρωποι».
Διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων και διπλή παρέμβαση στην τιμή του πετρελαίου
Τελικά ούτε η Χαλκιδική ερήμωσε, ούτε τα ύδατα μολύνθηκαν, ούτε αβίωτη από τη σκόνη έγινε η ζωή των κατοίκων, ούτε οικολογική καταστροφή προκλήθηκε
Στην αντιπολίτευση αντί να νοιάζονται για την πολιτική σταθερότητα, κάνουν τα πάντα για να μας πείσουν ότι το μόνο που τους απασχολεί είναι η κομματική τους επιβίωση
«Καμπανάκι» για την ελληνική οικονομία
Πώς διαμορφώνεται η τιμή
Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις στο myΘέρμανση
Ποιος ζήτησε τους ελέγχους και πότε;
Με αφορμή τα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας
Πώς αξιολογούν οι πολίτες την επίσκεψη Ρούμπιο στην Ελλάδα
Δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη απόφαση
«Θα είμαι πάντα ευγνώμων σε Τραμπ και Ρούμπιο»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.