Πολιτικη & Οικονομια

Ο Pascal Lamy για το μέλλον της Ευρώπης

Σε εκδήλωση του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με τον επίτιμο πρόεδρο του γαλλικού think tank «Notre Europe» και πρώην γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), Pascal Lamy, συνομίλησε η Εύη Χατζηανδρέου, μέλος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ανάμεσα στα άλλα ενδιαφέροντα που είπε ο κ. Lamy, σημείωσε ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης ακούει στη λέξη «ανάπτυξη», υπογραμμίζοντας ότι το δημογραφικό, η έλλειψη καινοτομίας σε προϊόντα που παράγει η Ευρώπη, καθώς και το υψηλό ενεργειακό κόστος, αποτελούν τις βασικές αιτίες της αναιμικής ανάπτυξης.

Ως άμεση συνέπεια των παραπάνω, προσέθεσε, προέκυψε η υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους, που πολύ δύσκολα θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν.

Σύμφωνα με τον πρώην γενικό διευθυντή του ΠΟΕ, η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο αφήγημα, μία νέα επεξήγηση της σημασίας και του ρόλου της στις νέες γενιές των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ προτείνει να συντελέσει η Ευρώπη στον «εκπολιτισμό της παγκοσμιοποίησης».

Για την Ελλάδα ο κ. Lamy είπε ότι συντελείται μία αργή μεν σημαντική δε επανάσταση, που δεν θα αφήσει ανέγγιχτο και το πολιτικό σύστημα, που το παρομοιάζει με έναν «κλειστό κύκλο».