Πολιτικη & Οικονομια

Πόσο digital θα είναι οι εκλογές της άνοιξης;

Η συλλογή των αποτελεσμάτων και τα «ακλόνητα» exit polls

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ψηφοδέλτια
@ Alexandros Michailidis / SOOC

Εκλογές 2023: Οι αλλαγές στη μετάδοση των αποτελεσμάτων, η digital εκλογική βραδιά και η διενέργεια των exit polls

Διαχρονικά η Α' Αθηνών υπήρξε μία από τις πιο δύσκολες εκλογικές περιφέρειες, τόσο για τους υποψήφιους βουλευτές που ήθελαν να την «οργώσουν» προς άγραν ψήφων, όσο και για τους εκλογικούς αντιπροσώπους που άνοιγαν έναν έναν τους κλειστούς φακέλους από την κάλπη, καταγράφοντας τα αποτελέσματα. Για ώρες δεν υπήρχε σαφής εικόνα για τα πρόσωπα που εκλέγονται. Η νέα εποχή στην οποία φαίνεται ότι μπαίνει η εκλογική διαδικασία φέρνει μία σειρά από αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα ανακοινώνεται η λαϊκή βούληση. Αφετηρία και τέρμα των νέων δεδομένων στις εκλογές της Άνοιξης θα είναι η ταχύτητα. 

Πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνηση λένε στην ATHENS VOICE ότι η ψηφιοποίηση της εκλογικής βραδιάς έρχεται να διευκολύνει τον σχεδιασμό του ΥΠΕΣ και να «φέρει» όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα αποτελέσματα των εκλογών στις οθόνες των ψηφοφόρων, αλλά και των εκλογικών επιτελείων των κομμάτων. Πώς θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με διαρροές, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα βρεθούν στα εκλογικά τμήματα εξοπλισμένοι στο σύνολό τους με tablet ή κινητά τηλέφωνα, στα οποία θα έχει εγκατασταθεί το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης των Αποτελεσμάτων. Με τη συλλογή των ψήφων, θα ενημερώνεται άμεσα το Υπουργείο Εσωτερικών και άρα η ειδική πλατφόρμα που κάθε χρόνο, live, μεταδίδει τα αποτελέσματα της καταμέτρησης στην Επικράτεια, αλλά και στις επιμέρους Περιφέρειες. Κατά πληροφορίες, εκτιμάται ότι περίπου μία ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης το ΥΠΕΣ θα έχει ενημερωθεί για τα αποτελέσματα στο 25% της Επικράτειας. Τα αποτελέσματα για το 80% της Επικράτειας αναμένεται να ανακοινωθούν περί τις 21:00 το βράδυ της εκλογικής βραδιάς. 

Ποια είναι, όμως, η επίπτωση των αλλαγών στην εκλογική βραδιά και τη διενέργεια των exit polls; Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, απαντά στην ATHENS VOICE ότι τα exit polls μπορεί ακόμη να μην έχουν μπει στην Digital εποχή, όμως, θα διενεργηθούν κανονικά και στις εκλογές που αναμένονται την άνοιξη. Οι λόγοι, όπως μας εξηγεί ο δημοσκόπος, είναι δύο: «Αφενός γίνονται για τηλεοπτικούς λόγους. Ενδιαφέρουν τους ψηφοφόρους και τα περιμένουν κάθε φορά στις τηλεοράσεις τους. Αφετέρου, γίνεται μία πρώτη ανάλυση των τάσεων και σχολιάζονται. Επίσης, μας δείχνουν ενδιαφέροντα δημογραφικά στοιχεία. Οπότε, όσο κι αν ψηφιοποιηθεί η διαδικασία, τα exit polls δεν επηρεάζονται». Αυτό που θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια στα exit polls αφορά τη διενέργειά τους. «Μέχρι σήμερα γίνονται με χαρτί, μολύβι και data entry. Είμαστε υπέρ του εκσυχρονισμού και πιστεύω ότι από τις επόμενες εκλογές θα μπορούμε να μπούμε στην εποχή των tablet. Η διενέργεια των exit polls είναι μία χρονοβόρα διαδικασία. Στον β' γύρο των εκλογών της Κύπρου είδαμε ότι –κυρίως οι νεότεροι πολίτες– έσπευσαν στις κάλπες μία ώρα πριν κλείσουν τα εκλογικά τμήματα, οδηγώντας σε σοβαρή μείωση της διαφοράς μεταξύ Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο σημαντική είναι η μείωση του χρόνου που χρειάζεσαι για την καταγραφή»

Όσο για το αν η Metron Analysis είναι έτοιμη για τις κάλπες της άνοιξης, ο κ. Φαναράς δηλώνει ότι περιμένει την ανακοίνωση των εκλογικών τμημάτων. 

Σε κάθε περίπτωση, τα περισσότερα κόμματα δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη ολόκληρες τις λίστες με τα ονόματα των υποψηφίων που θα βρεθούν στα ψηφοδέλτιά τους, αλλά και τις θέσεις στα ψηφοδέλτια Επικρατείας. Την ώρα που το σενάριο για κάλπες στις 9 Απριλίου «φουντώνει», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να κρατά σε αναμονή για την επίσημη ημερομηνία των εθνικών εκλογών ακόμα και τους ίδιους του τους υπουργούς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το τελευταίο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί από τη Βουλή πριν την προκήρυξη των εκλογών και τη διάλυσή της, είναι εκείνο που επεξεργάστηκε το Υπουργείο Παιδείας για το bullying και τη βία στα σχολεία. Το νομοσχέδιο, που βρίσκεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή περί τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. 

Διαβάστε περισσότερα για τις εκλογές 2023

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ