Πολιτικη & Οικονομια

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ζελένσκι - «Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας»

Στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνάντηση Μητσοτάκη με Ζελένσκι
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ε.Ε.: Συνάντηση Μητσοτάκη με Ζελένσκι - Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία

Ολοκληρώθηκε, νωρίς το βράδυ της Πέμπτης (09.02), η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και άλλους ηγέτες στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας και της Ευρώπης στον αγώνα της Ουκρανίας για την προάσπιση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμη την στήριξη της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, ο καγκελάριος της Αυστρίας και οι πρωθυπουργοί της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Ουγγαρίας.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ζελένσκι
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες συζήτησαν ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που αφορούν την ατζέντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου αλλά και διμερή ζητήματα με αιχμή την στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.

Επαφές Ζελένσκι με ευρωπαίους ηγέτες

Ο Ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ και τους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας και της Ολλανδίας.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ επεσήμανε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι «η Ισπανία και η Ευρώπη θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού στον αγώνα του για ελευθερία».

Απευθυνόμενος, το πρωί της Πέμπτης, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι για την Ουκρανία «η οδός της επιστροφής στο σπίτι».

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τους ευρωβουλευτές και τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. για τη στήριξη που παρέχουν στη χειμαζόμενη πατρίδα του, αρχίζοντας την ομιλία του εμφανώς συγκινημένος και υποστηρίζοντας με θέρμη τη σημασία της ένταξης της χώρας του στην Ε.Ε., την οποία χαρακτήρισε πατρίδα του λαού του.

«Υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας και τις αξίες μας, και τις ευρωπαϊκές αξίες, από την πλέον αντιευρωπαϊκή δύναμη που μας επιτίθεται», τόνισε εν μέσω χειροκροτημάτων. Ευχαρίστησε επίσης όσους δεν πέφτουν θύματα της ρωσικής προπαγάνδας, πέρα από την ηθική και υλική στήριξη στον λαό της Ουκρανίας, «δικαιώνοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ