Πολιτικη & Οικονομια

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για το «μπλόκο» στο κόμμα του Κασιδιάρη

Κατέθεσε τη δική του τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ - Υπερψηφίζει το ΠΑΣΟΚ

Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βουλή: Ψηφίζεται η ρύθμιση που «μπλοκάρει» το κόμμα Κασιδιάρη - «Ναι» από το ΠΑΣΟΚ - Η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην Ολομέλεια συζητείται και πρόκειται να ψηφιστεί η ρύθμιση που «μπλοκάρει» την εκλογική κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, ώστε να ψηφιστεί από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Με την εν λόγω τροπολογία θεσπίζεται ως κώλυμα εκλογικής συμμετοχής σε κόμμα ή συνδυασμό συνεργαζόμενων κομμάτων, οποιουδήποτε έχει καταδικαστεί σε οποιοδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1- 6 του Δεύτερου βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα. Ακόμα και εάν το πρόσωπο αυτό, υποκρύπτεται πίσω από άλλο το οποίο εμφανίζεται τυπικά ή εικονικά στη θέση του να ασκεί την διοίκηση του κόμματος ή αν έχει πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η διακρίβωση για το εάν «ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος έχει καταδικαστεί σε οποιοδήποτε βαθμό» για τα ανωτέρω αδικήματα, θα γίνεται από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου όπου αυτεπαγγέλτως ελέγχει τη νομιμότητα συμμετοχής σε εκλογές κομμάτων και υποψηφίων. Μάλιστα, στην τροπολογία προβλέπεται η δυνατότητα για την υποβοήθηση της κρίσης του Α' Τμήματος του Αρείου Πάγου να μπορούν πολιτικά κόμματα και υποψήφιοι να του υποβάλλουν υπομνήματα με στοιχεία τεκμηρίωσης.

Βορίδης: Ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ - Χρυσής Αυγής στις θέσεις κατά της τροπολογίας

Τη σύμπραξη όλων των κομμάτων στο να αποτραπεί η είσοδος στη Βουλή εγκληματιών ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης από το Βήμα της Βουλής.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα του καταλόγισε ότι «η επιχειρηματολογία σας εναντίον της τροπολογίας, ταυτίζεται με την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής». Καθώς, όπως υποστήριξε, «αυτά που έχουμε ακούσει από την Χρυσή Αυγή αλλά και το κόμμα του Κασιδιάρη είναι πως η ρύθμιση αυτή έρχεται για τις ψήφους μας. Ότι δεν είναι ειλικρινής αλλά ψηφοθηρική. Ότι την φέρνετε γιατί θέλετε να μας αποκλείσετε τώρα που είδατε τις δημοσκοπήσεις και το κίνητρό σας είναι πολιτικό. Και η απονομιμοποίηση αυτών που την φέρνουν». «Μια επιχειρηματολογία που ταυτίζεται με αυτή που ακούσαμε σήμερα από τον κ. Τσίπρα. Αναρωτήθηκε δε απευθυνόμενος προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Αλήθεια, αυτό ήρθατε σήμερα να μας πείτε;».

Ο κ. Βορίδης, είπε ότι «η ρύθμιση αυτή έχει έρθει το 2021, που την ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι σχεδόν ταυτόσημου περιεχομένου και τότε δεν είχατε καμία αντίρρηση».

Τότε, πρόσθεσε «η κυβέρνηση δεν είχε τα ίδια κίνητρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της αποδίδει; Τότε, δεν είμασταν ακροδεξιοί; Τότε, δεν θέλαμε να υποκλέψουμε τους ψήφους και σήμερα το θέλουμε;».

© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο υπουργός, ζήτησε «να μιλήσουμε καθαρά» λέγοντας πως «η Χρυσή Αυγή δεν καταδικάστηκε γιατί είναι ναζιστική ή ρατσιστική, αλλά γιατί τα φυσικά της πρόσωπα τέλεσαν εγκληματικές πράξεις. Η απόφαση του δικαστηρίου, πράγματι, αναγνωρίζει ότι το κίνητρό τους ήταν φασιστικό και ρατσιστικό. Πλην, όμως, αυτό αφορά το ενδιάθετο στοιχείο και το βασικό του αδίκημα είναι το ποινικό τους αδίκημα, της εγκληματικής οργάνωσης».

Επισήμανε ότι αυτό που προστίθεται με την τροπολογία στην υφιστάμενη νομοθεσία μας είναι «η έννοια της πραγματικής ηγεσίας». Απαντώντας στην επιχειρηματολογία πως η απόδειξη της πραγματικής ηγεσίας είναι δύσκολο να διαπιστωθεί από τον Άρειο Πάγο, είπε ότι «εάν εγώ αφαιρέσω αυτό το στοιχείο, τότε γίνεται άχρηστη η ρύθμιση ως προς το στόχο της καθώς δεν υπάρχει σήμερα ηγεσία Κασιδιάρη σε αυτό το κόμμα, τυπικά την έχει αλλάξει».

Διαφώνησε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να προσδιοριστούν τα αδικήματα σε «φασιστικά και ρατσιστικά» λέγοντας πως εάν αφήσουμε την ανίχνευση πολιτικών και ιδεολογικών κινήτρων ενός κόμματος, τότε ανοίγεται η κερκόπορτα στον μελλοντικό νομοθέτη και για άλλα κόμματα. Συνεπώς εσείς ανοίγετε τον κίνδυνο που λέτε»

Τσίπρας: Καημός σας να πάρετε τις ακροδεξιές ψήφους, όχι να αποκλείσετε τους ναζί

Την εκτίμηση του ότι ο τρόπος, ο χρόνος και η επιχειρηματολογία που συνοδεύει την τροπολογία που καταθέτει η κυβέρνηση για το κόμμα Κασιδιάρη, φανερώνει ότι δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη επιθυμία να ορθώσουμε όλοι μαζί φράγμα απέναντι στην παρουσία και τη δράση των απογόνων του ναζισμού και του φασισμού, κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι χθες, μια μέρα πριν η κυβέρνηση φέρει τη «ρύθμιση για τον αποκλεισμό των νεοναζί», ο κ. Μητσοτάκης «εμφανίστηκε στη Βουλή και με ένα διχαστικό παραλήρημα βγαλμένο από τη μετεμφυλιακή περίοδο, μας ζήτησε πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης και έθεσε εκ νέου εκτός νόμου την εθνική μας αντίσταση», ενώ «καταφέρθηκε εναντίον του ΕΑΜ που ήταν ο κορμός της εθνικής αντίστασης του λαού μας απέναντι στους Γερμανούς κατακτητές, δηλαδή απέναντι στους ναζί και στον φασισμό».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «δεν είναι ανιστόρητος ο κ. Μητσοτάκης» και πως όλα τα γνωρίζει, «απλά ο καημός του δεν είναι να αποκλείσει τους ναζί, τα φασιστικά μορφώματα, να βάλει φρένο στον ακροδεξιό και εθνικιστικό λαϊκισμό», αλλά «να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών και των εθνικιστών».

© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Είπε ότι ψαρεύει τόσο άτσαλα «στα θολά νερά της ψευτοεθνικοφροσύνης, του κίβδηλου πατριωτισμού, που τον έχουμε πάρει όλοι χαμπάρι». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δύο χρόνια τώρα «άφησε τους εγκληματίες νεοναζί ανενόχλητους να κάνουν πολιτικό αγώνα από τη φυλακή» και ότι αυτά τα έβλεπε η ΝΔ, «απλά δεν σας ενοχλούσε».

Υποστήριξε πως στη ΝΔ πιστεύουν ότι με τον αποκλεισμό από τις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη «και την ταυτόχρονη στροφή σας στην ακροδεξιά ρητορική, θα καταφέρετε να κερδίσετε τους ψηφοφόρους που φαίνεται στις δημοσκοπήσεις να πηγαίνουν προς τα εκεί». «Γι' αυτό η χθεσινή παράσταση εθνικοφροσύνης, το πολιτικό φλερτ με τον κ. Καρατζαφέρη και η συνολικότερη μετατόπιση προς τα δεξιά», σχολίασε. Είπε ότι η ΝΔ το έχει πάρει τόσο δεξιά που στο τέλος θα κάνει αναστροφή, «ούτε οι ακροδεξιοί θα σας ψηφίσουν και θα χάσετε και το κέντρο», σημειώνοντας ότι οι κεντρώοι ψηφοφόροι δεν πείθονται με τη θεωρία ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Μίλησε επίσης και για «ιστορικό λάθος» καθώς «απέναντι στην ακροδεξιά και στους νεοναζί δεν μπορεί να στεκόμαστε με όρους της τρέχουσας συγκυρίας», αλλά «η ανάγκη οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να ορθώσουμε μέτωπο, πρωτίστως ηθικό και πολιτικό, αλλά και νομικό, συνταγματικό».

Καταλόγισε στην κυβέρνηση «ευτελισμό» αυτής της ανάγκης με πρόχειρους προεκλογικούς σχεδιασμούς και «παιχνίδια με τη φωτιά» επικίνδυνα για τη δημοκρατία.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ζούμε στην εποχή της απόλυτης αποθράσυνσης της ακροδεξιάς και των πρακτικών της», γιατί «στο συντηρητικό στρατόπεδο, η ηγεμονία της είναι πια αδιαμφισβήτητη» και γιατί, όπως τόνισε, «όσο οι θεσμοί υπολειτουργούν, όσο η εκτελεστική εξουσία γίνεται όλο και πιο αυταρχική, όταν η διαπλοκή και η διαφθορά γίνεται ενδημική, τότε η δημοκρατία συρρικνώνεται».

Κατέθεσε τη δική του τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ για το κόμμα Κασιδιάρη

Τη δική του τροπολογία κατέθεσε νωρίτερα σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις Βουλευτικές Εκλογές» στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, εισάγεται μια «θέσπιση πρόσθετης αρνητικής προϋπόθεσης για την κατάρτιση συνδυασμού. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις, τρομοκρατική οργάνωση) του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος».

Με την προτεινόμενη διάταξη, σημειώνεται ότι αυτό που «επιδιώκεται είναι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κατάχρησης της μορφής του πολιτικού κόμματος ως κέλυφος και προκάλυμμα για τη λειτουργία εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης».

Υπογραμμίζεται πως «η διάταξη αυτή τίθεται με πλήρη σεβασμό στις συνταγματικές επιταγές. Αφενός, δεν θεσπίζεται ούτε απαγόρευση λειτουργίας πολιτικού κόμματος ούτε στέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμού από αυτό, παρά μόνο τίθεται μια αρνητική προϋπόθεση για την άσκησή του. Κανένα κόμμα δεν εμποδίζεται να συμμετάσχει στις εκλογές, εφόσον δεν περιλάβει μεταξύ των υποψηφίων του πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τα προβλεπόμενα στη διάταξη εγκλήματα. Αφετέρου, και δεδομένου ότι κατά το άρθρο 51 παρ. 3 του Συντάγματος στέρηση του εκλογικού δικαιώματος μόνο ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης είναι επιτρεπτή, ο αποκλεισμός προσώπων που έχουν καταδικαστεί για τα προβλεπόμενα εγκλήματα από συνδυασμούς που καταρτίζονται από κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων ή συνασπισμό ανεξάρτητων υποψηφίων δεν τους στερεί πάντως το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εκλογές ως μεμονωμένοι υποψήφιοι».

Η διατύπωση της προτεινόμενης νομοθετικής διάταξης είναι ότι «προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος».

«Ναι» στην κυβερνητική τροπολογία λέει το ΠΑΣΟΚ

«Ναι» στην τροπολογία που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία για το «μπλόκο» στη συμμετοχή του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές του 2023, ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης.

Όπως σημειώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης «με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραξε δολοφονίες και προχώρησε σε σειρά πογκρόμ εναντίον πολιτών και μεταναστών».

Η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη:

«Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του βρέθηκε στην πρωτοπορία της εθνικής συμφιλίωσης αλλά και του αγώνα εναντίον των απολογητών του χιτλερισμού.

Το 2013, όταν το Κίνημα μας οργάνωνε επικοινωνιακή καμπάνια για να διατρανώσει ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και παράλληλα μιλούσε για την ανάγκη προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος έναντι του φαινομένου του νεοναζισμού, άλλες πολιτικές δυνάμεις “ξέπλεναν” το εν λόγω μόρφωμα. Είτε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με μια “σοβαρή Χρυσή Αυγή” όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είτε υιοθετώντας στη Βουλή το απαράδεκτο δόγμα εκ μέρους στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι “δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι”, αποκλειστικά και μόνο για να προωθούν τα νομοσχέδια της αρεσκείας τους μαζί με τους Χρυσαυγίτες.

Ήταν μετά από προσωπική μου επιστολή, τον Οκτώβριο του 2020, προς τον αείμνηστο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, που έκλεισαν οριστικά οι πόρτες του Ευρωκοινοβουλίου στον καταδικασθέντα ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγό, παρά την καθυστέρηση, που είχε επιδείξει η τότε Κυβέρνηση.

Δυστυχώς όμως, όλα αυτά τα χρόνια, ορισμένοι έκαναν δεύτερες σκέψεις με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις, υπολογίζοντας πάνω απ’ όλα το πολιτικό κόστος. Πιστοί στη λογική “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”. Αυτό εξάλλου αποδεικνύεται από το γεγονός ότι φτάσαμε να νομοθετήσουμε την τελευταία στιγμή, λίγο πριν τις εκλογές.

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει πιστό στις παραδόσεις του να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των θεσμών της.

Γι’ αυτό και καταθέσαμε παρατηρήσεις που οδήγησαν στη βελτίωση μιας τροπολογίας που, όπως είχε αρχικά δει το φως της δημοσιότητας, παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα.

Κατόπιν και της θετικής γνωμοδότησης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ως προς την συνταγματική αρτιότητα της, με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραξε δολοφονίες και προχώρησε σε σειρά πογκρόμ εναντίον πολιτών και μεταναστών».