Πολιτικη & Οικονομια

Κεραμέως: «Η τηλεκπαίδευση έχει κρατήσει ζωντανή την εκπαιδευτική διαδικασία στις περιοχές με χιόνι»

Η απάντηση στον Νίκο Φίλη

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νίκη Κεραμέως: Η υπουργός Παιδείας για την επιστροφή των μαθητών στην τηλεκπαίδευση λόγω χιονιά, το ν/σ για το bullying και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Σε δημόσια διαβούλευση κατατίθεται σήμερα (8.2) το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ενδοσχολική βία και το bullying. Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εξήγησε ότι «το νομοσχέδιο προβλέπει πρόσθετα μέτρα για να ενισχύσουμε την ασφάλεια των παιδιών από τη μάστιγα του bullying, το σχολικό εκφοβισμό». 

Διαβάστε το ρεπορτάζ »»» Η τελευταία μάχη με το Bullying

Σε ό,τι αφορά την πλατφόρμα για την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών η Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι γίνονται αμέσως τα ζεύγη αξιολογούμενου – αξιολογητή. «Ξεκινούν να καταθέτουν οι εκπαιδευτικοί τα στοιχεία τους το portfolio τους, όλα τα στοιχεία που αφορούν στην υπηρεσιακή τους πορεία, και ξεκινάει έτσι μετά από 41 χρόνια η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που έχει πάρα πολλές φάσεις (συνέντευξη, ζωντανές παρακολουθήσεις στην τάξη κοκ) είναι το τρίτο επίπεδο. Το πρώτο είναι η αξιολόγηση του σχολείου και το δεύτερο του εκπαιδευτικού συστήματος που ξεκίνησαν πέρυσι και συνεχίζονται».

Κεραμέως: «Δεν ξέρω ευρωπαϊκό ανάλογο στην τηλεκπαίδευση»

Λόγω χιονιά σχολεία σε πολλές περιοχές της Αττικής, αλλά και ολόκληρης της χώρας, έκλεισαν, με την τηλεκπαίδευση να επιστρέφει μετά από αρκετούς μήνες. «Δεν ξέρω ευρωπαϊκό ανάλογο στην τηλεκπαίδευση. Δεν ξέρω άλλη χώρα, όπως σήμερα η Ελλάδα, που να μπορεί να μεταφέρει σε μισή ή μια ώρα τη διαδικασία, έχει στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός», δήλωσε στον ΣΚΑΪ η Νίκη Κεραμέως και σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη. 

«Στην πανδημία ο κ. Φίλης ήταν αντίθετος στην τηλεκπαίδευση. Αν ήταν υπουργός Παιδεία τα παιδιά μας για 6 – 7 μήνες θα ήταν στο σκοτάδι. Ξεκινήσαμε με 37.000 τμήματα την πρώτη μέρα, και χθες είχαμε 18.500 τμήματα κλειστά. Έχουμε διαρκώς μειούμενη τηλεκπαίδευση γιατί έχουμε διαρκώς μειούμενο αριθμό τμημάτων που είναι κλειστά» διευκρίνισε η Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε: «Στη χώρα μας αυτές τις μέρες εκτυλίσσεται ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, σε κάποιες περιοχές ακόμα πιο έντονο. Επιτέλους έχουμε σύγχρονο κράτος που δεν διακόπτεται με αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τη Δευτέρα είχαμε 37.000 διαδικτυακές τάξεις, οι οποίες λειτούργησαν παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Έχουμε πλέον ένα εκπαιδευτικό σύστημα που μπορεί να μεταπηδήσει σε διάστημα μιας ώρας από τη δια ζώσης εκπαίδευση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Λειτούργησε κανονικά χωρίς τεχνικά προβλήματα, με κάποιες εξαιρέσεις αν είχε διακοπές στο ρεύμα, αυτό πιστώνεται στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές».

Απαντώντας στον Νίκο Φίλη, η Νίκη Κεραμέως σημείωσε: «Θέλουμε το παιχνίδι είναι μέρος της ζωής, η εκπαίδευση δεν αποκλείει το παιχνίδι, γιατί δεν μπορείς να κάνεις τηλεκπαίδευση; Έχουμε τρίτη μέρα κλειστά σχολεία. Έχουμε ένα μηχανισμό που δεν επιτρέπει να διακόπτεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Οι γονείς δουλεύουν, ποιος γονιός τα παρατάει και λέει ‘παιδιά τέσσερις μέρες παίζουμε’, τα παιδιά πρέπει να διατηρούν τη συνέχεια με την εκπαιδευτική διαδικασία». Κατηγόρησε τον κ. Φίλη για «άκρατο λαϊκισμό και λογική κοπάνας, ήσσονος προσπάθειας, και εξίσωσης όλων προς τα κάτω».