- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μανιτάκης: Δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας με το «φρένο» στο κόμμα Κασιδιάρη
«Κοινοβουλευτικά ανοίκεια η αποχή ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή» δήλωσε ο καθηγητής
A. Μανιτάκης: Δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας με το «φρένο» στο κόμμα Κασιδιάρη
«Δεν βλέπω εκ πρώτης όψεως να υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας» δήλωσε για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης προκειμένου να αποκλειστεί το λεγόμενο «κόμμα Κασιδιάρη» από τις εθνικές εκλογές, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Δεν στερείται του εκλογικού δικαιώματος ο Κασιδιάρης ούτε απαγορεύεται γενικά και αόριστα η λειτουργίας ή ίδρυση κάποιου κόμματος. Δεν υπάρχει δηλαδή παραβίαση της σχετικής συνταγματικής διάταξης που ορίζει απαγορεύει την στέρηση εκλογικού δικαιώματος εφόσον δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα καταδικαστεί. Αυτό το κώλυμα το παρακάμπτει με περίτεχνο συνταγματικό τρόπο η νομοθετική τροποποίηση», ανέφερε ο κ. Μανιτάκης.
«Εκείνο που κάνουν είναι να διευρύνουν κάπως μια νομοθετική ρύθμιση που ήδη υπήρχε. Με βάση αυτή τη διάταξη, η οποία δεν επέτρεπε την αναγνώριση του κόμματος και τη συμμετοχή του σε εκλογές εάν στην ηγεσία του ή στην προεδρία του ή στην Γενική Γραμματεία ή μέλος της διοίκησης συμμετείχε κάποιος που είχε καταδικαστεί για ορισμένα αδικήματα. Με την τροποποίηση επιτρέπεται να αποκλεισθεί από τον Άρειο Πάγο από τις εκλογές η κατάρτιση συνδυασμού εκλογικού στην ηγεσία του οποίου συμμετέχει τυπικά ή πραγματικά πρόσωπο που έχει καταδικαστεί για τα προβλεπόμενα από τα Σύνταγμα και το Ποινικό κώδικα αδικήματα» εξήγησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθείται από την κυβέρνηση.
«Η διάταξη αυτή έχει και ένα άλλο ρητό συνταγματικό έρεισμα που θέλει να δείξει για ποιο λόγο μπορεί να παρακαμφθεί συνταγματικά και θεμιτά η διάταξη του Συντάγματος που απαγορεύει την στέρηση εκλογικού δικαιώματος. Η νομοθετική πρόβλεψη επικαλείται την διάταξη του Συντάγματος που ορίζει ότι κόμματα οφείλουν με την οργάνωση και λειτουργίας να να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος. Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να αποσυρθεί από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, ο κ. Μανιτάκης τόνισε ότι συνταγματικό ζήτημα δεν υπάρχει. «Δεν βλέπω να παραβιάζεται κάποια διάταξη του Συντάγματος, ούτε βλέπω ευθέως να παραβιάζεται ο κανονισμός της Βουλής. Διότι, όπως ξέρετε, είναι δυνατόν τα κόμματα να απόσχουν κατά την ψηφοφορία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Εκείνο όμως που μπορώ να πω αβίαστα είναι ότι η συμπεριφορά αυτή είναι κοινοβουλευτικά ανοίκεια και συνεπάγεται μια συνταγματική απρέπεια. Αυτά έχουν σχέση με τη λειτουργία του πολιτεύματος. Δεν πρόκειται για ερμηνεία του Συντάγματος, αλλά για κανόνα άγραφο κοινοβουλευτικής δεοντολογίας που συνάγεται από το πνεύμα του Συντάγματος, από τις θεμελιώδεις αρχές και κοινοβουλευτικές που καθιερώνει το Σύνταγμα, οι οποίες είναι άγραφες, αλλά αποτελούν, όπως λένε και στην Αγγλία, μια “συνθήκη του πολιτεύματος”. Δηλαδή δείχνει έλλειψη σεβασμού προς το Κοινοβούλιο το οποίο μεταξύ των άλλων βασίζεται στη λειτουργία του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης αντιπολίτευσης και της αντιπαράθεσης τους. Αυτή τη στιγμή η Βουλή νομίμως υπάρχει και λειτουργεί συνταγματικά και κοινοβουλευτικά και δεν τίθεται έλλειψης δημοκρατικής νομιμοποίησης. Η δημοκρατία μας δεν κινδυνεύει ούτε η λειτουργία συνιστά συνταγματική εκτροπή», δήλωσε κλείνοντας ο καθηγητής.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ένα λάθος έγινε και διορθώθηκε, ψυχραιμία. Σπάει ρεκόρ η ελαφρότητα όσων θέλουν να ρίξουν τον Μητσοτάκη», τονίζει μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να αναλάβουν υπηρεσία από τη Δευτέρα 7 έως και την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2026
Η πλειονότητα των μέτρων της ΔΕΘ θα αφορούν το 2027, τόνισε μεταξύ άλλων ο Παύλος Μαρινάκης
Νέες δυνατότητες για την έρευνα, τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και την απασχόληση
Περιοδεία του υπουργού Υγείας στον Έβρο
Η ανάρτηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας
Παρά τις μεγάλες μειώσεις τιμών, η αγοραστική κίνηση δεν ικανοποίησε σημαντικό μέρος της αγοράς
Μια από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Αττική
Υπό παρακολούθηση το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «TUBITAK MARMARA»
«Δύο έθνη με κοινές αξίες, συμφέροντα και προκλήσεις θα αντιμετωπίσουν μαζί τις απειλές του αύριο»
«Δεν πρέπει να επιβαρυνθούν άλλο οι Έλληνες πολίτες», τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας
Νέες παρεμβάσεις προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης προϋπολογισμού άνω των 15.000.000 ευρώ
Δυο γενιές Θεσσαλονικέων δεν είχαν δει το μνημείο χωρίς σκαλωσιές
Έως τις 30 Σεπτεμβρίου η παράταση για τις κλειστές κατοικίες
Θα λάβει αποζημίωση από τον Αντώνη Λιάκο
«Η καλύτερη επιβράβευση είναι τα χαμόγελα των παιδιών όταν θα έρθουν και θα δουν ένα σχολείο αντάξιο των προσδοκιών τους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
«Μητσοτάκης και Τσίπρας έχουν κριθεί» λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Αν το κράτος παίξει σωστά τον ρόλο του και ο καταναλωτής παίξει σωστά τον δικόν του, τότε δεν χρειάζονται ούτε παρακάλια ούτε πιέσεις. Βέβαια τότε δεν θα υπάρχει και καμάρι για τις τιμές που «ρίχνει η κυβέρνηση».
Τα μέτρα Μητσοτάκη, το στίγμα Τσίπρα και η επέτειος Ανδρουλάκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.