Πολιτικη & Οικονομια

Τον Μάρτιο οι αιτήσεις για αντικατάσταση θερμοσίφωνα και φωτοβολταϊκών

Οι δικαιούχοι - Τι ισχύει για τις επιδοτήσεις ρεύματος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θερμοσίφωνας
Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Παρατείνονται οι προθεσμίες© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Ηλιακοί θερμοσίφωνες - Φωτοβολταϊκά: Ξεκινούν τον Μάρτιο οι αιτήσεις για τα προγράμματα αντικατάστασης - Οι δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Μέσα στον Μάρτιο και συγκεκριμένα το αργότερο μέχρι την τρίτη εβδομάδα του επόμενου μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις για το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό, όπως επίσης και για το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία».

Ως προς το δεύτερο, που θα στηρίζει μέχρι 10 κιλοβάτ, το ποσοστό επιδότησης για την μπαταρία θα φτάσει ακόμη και το 100%.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, το σύστημα φωτοβολταϊκών με μπαταρία βοηθά τους ιδιοκτήτες να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία και τη νύχτα. Όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, δικαιούχοι θα είναι ιδιώτες, επαγγελματίες και αγρότες. Και για τα δύο προγράμματα θα ισχύσουν κριτήρια κοινωνικά και οικονομικά.

Οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Για τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο υπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι από τις τρεις φτηνότερες ευρωπαϊκές χώρες στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος λιανικής.

«Με τις επιδοτήσεις και τον τρόπο με τον οποίο έχουμε καταργήσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, έχουμε δημιουργήσει έναν ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών κι έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος σε προσιτά επίπεδα», τόνισε.

Μεταξύ άλλων ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι «δεν έχουμε λύσει ακόμη το πρόβλημα. Υπάρχουν ακόμα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, για αυτό ερχόμαστε και απορροφούμε το 100% της αύξησης στα ευάλωτα νοικοκυριά».

»Έχουμε ήδη δαπανήσει για το 2022 περίπου 8 δισ. ευρώ για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Μόνο το 30% ήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το 70% προήλθε από την υπερφορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και από διάφορα άλλα έσοδα που έχουμε από τις δημοπρασίες των ρύπων των αερίων θερμοκηπίου», συμπλήρωσε.

Τέλος, τόνισε ότι οι τιμές ρεύματος για τον Φεβρουάριο θα είναι χαμηλότερες, μετά την επιδότηση, από τις τιμές του Ιανουαρίου. «Οι λογαριασμοί θα είναι ίδιοι ή φθηνότεροι τον Φεβρουάριο», σημείωσε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cq8rdoor6k95)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.