Πολιτικη & Οικονομια

Ο διευθυντής του Bellingcat εγκαταλείπει τη Βιέννη μετά από απειλές από τη Ρωσία

Ο Γκρόζεφ είχε ερευνήσει την περίπτωση της δηλητηρίασης του Ναβάλνι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία: Ο διευθυντής του ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat, Χρίστο Γκρόζεφ, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Βιέννη έπειτα από απειλές των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών
Ο Χρίστο Γκρόζεφ (δεξιά) © EPA/ANDY RAIN

Ρωσία: Ο διευθυντής του ιστότοπου Bellingcat εγκαταλείπει τη Βιέννη μετά από απειλές 

Ο δημοσιογράφος-ερευνητής και διευθυντής του ιστότοπου Bellingcat, Χρίστο Γκρόζεφ, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Βιέννη έπειτα από 20 χρόνια διαμονής επειδή πιθανότατα απειλείται η ασφάλειά του.

Στην απόφασή του αυτή ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην αυστριακή Falter, με τίτλο «Ο άνθρωπος τον οποίον κυνηγούν οι δολοφόνοι του Πούτιν» (Der Mann, der Putins Killer jagt), αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει η εφημερίδα Moscow Times«Υποπτεύομαι ότι στην πόλη υπάρχουν περισσότεροι Ρώσοι πράκτορες, πληροφοριοδότες και συνεργοί απ’ ό,τι αστυνομικοί» δήλωσε ο Γκρόζεφ.

Ο δημοσιογράφος έπρεπε να επιστρέψει στη Βιέννη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αναγκάστηκε να αλλάξει τα σχέδιά του, καθώς γνωστοί του στις υπηρεσίες κατασκοπείας τον προειδοποίησαν ότι σε περίπτωση που επιστρέψει μπορεί η ζωή του να βρεθεί σε κίνδυνο.

Ο Χρίστο Γκρόζεφ μαζί με την ομάδα τού Αλεξέι Ναβάλνι είχε ερευνήσει την περίπτωση της δηλητηρίασης του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης.

Τα μέσα Bellingcat, The Insider, CNN και Der Spiegel είχαν αποκαλύψει ότι ομάδα συνεργατών του Ινστιτούτου Εγκληματολογίας της FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) παρακολουθούσε τον Ναβάλνι και ενδεχομένως να εμπλέκεται στη δηλητηρίασή του. Εναντίον του Γκρόζεφ έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στη Ρωσία για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό.

Τον Ιούλιο η FSB τον κατηγόρησε ότι συνδράμει τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες τάχα ετοίμαζαν μια επιχείρηση «διαφυγής» Ρώσων πιλότων της πολεμικής αεροπορίας μαζί με τα αεροσκάφη τους. Η FSB ισχυρίσθηκε ότι πράκτορες των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών προσπάθησαν να «στρατολογήσουν Ρώσους πιλότους» υποσχόμενοι ως αμοιβή ποσό περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων και υπηκοότητα μιας από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat ερεύνησε εκτός από τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι και τη συντριβή του Μπόινγκ των μαλαισιανών αερογραμμών πάνω από το Ντονμπάς το 2014 (μέρος των στοιχείων που είχε συγκεντρώσει χρησιμοποιήθηκε από πλευρά των κατηγόρων στη δίκη που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία, κατά τη διάρκεια της οποίας αποδείχθηκε ότι το Μπόινγκ καταρρίφθηκε με ρωσικό πύραυλο Buk).

Τον Δεκέμβριο του 2022 το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Γκρόζεφ.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι η Αυστρία κήρυξε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες ανεπιθύμητα πρόσωπα. Στην ανακοίνωση τού υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας αναφέρεται ότι οι απελαθέντες «προέβαιναν σε ενέργειες ασυμβίβαστες με την διπλωματική τους ιδιότητα». Οι Ρώσοι διπλωμάτες πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα έως τις 8 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Kurier θεωρούνται ύποπτοι για διενέργεια κατασκοπείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Novaya Gazeta Europe,

ΠΡΟΣΦΑΤΑ