Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 26 Ιανουαρίου - 1 Φεβρουαρίου 2023

73 ετών άφησε τον μάταιο αυτό κόσμο ο σπουδαίος κιθαρίστας Tom Verlaine, frontman των Television

Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 857
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα νέα της εβδομάδας 26 Ιανουαρίου - 1 Φεβρουαρίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

156 βουλευτές (άπαντες προφανώς από τη ΝΔ) καταψήφισαν την πρόταση μομφής την οποία είχε υποβάλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και 87 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πάτσης απείχε και ο Μπογδάνος την υπερψήφισε. Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης θεωρεί ότι η πρόταση μομφής από μόνη της επιβεβαίωσε την ενοχή Μητσοτάκη. Τι τα θέλουμε τα κοινοβούλια και τα δικαστήρια, κύριε Μάριε;


3,5 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρέλαιου είναι οι δυνητικοί πόροι υδρογονανθράκων στην Ελλάδα σύμφωνα με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων. «Το ΜέΡΑ25 κρίνει ότι, ακόμα κι αν υπάρχουν ικανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, η εξόρυξή τους θα ζημιώσει την Ελλάδα πολλαπλώς» ήταν η δήλωση του Γιάνη για το θέμα από το μακρινό 2019. 

7 εκατ. ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου παρήγαγε το κοίτασμα φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας.

120 εκατ. βαρέλια πετρελαίου είχε παράξει μέχρι το 2019 το κοίτασμα πετρελαίου «Πρίνου» στο Θρακικό Πέλαγος. Τα νούμερα παρατίθενται για να αντιληφθούμε τα μεγέθη. 


3-0 έχασε ο Στέφανος Τσιτσιπάς από τον Novak Djokovic στον τελικό του Αυστραλιανού Open. Ο Παύλος Πολάκης, με ανάρτησή του, θεώρησε δίκαιη τη νίκη του Σέρβου τενίστα καθώς πέρυσι είχε αποκλειστεί –άδικα– από το τουρνουά επειδή δεν είχε κάνει το «μπόλι». 

1.091.496 δολάρια ΗΠΑ κέρδισε ο Έλληνας τενίστας με την ήττα του. 

6.082.087 ευρώ κέρδισε πέρυσι ο Τσιτσιπάς μόνο από έπαθλα και συμμετοχές σε τουρνουά. Βεβαίως ξόδεψε και κάποια για να συμμετάσχει. 


31 δολάρια κόστισε η «άδεια διαδήλωσης» του ακροδεξιού πολιτικού Ράσμους Πάλουνταν (με σουηδική και δανέζικη υπηκοότητα), κατά τη διάρκεια της οποίας έκαψε το Κοράνι κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη. Η άδεια πληρώθηκε από πρώην δημοσιογράφο του Russia Today, ο οποίος δήλωσε ότι δεν στηρίζει τον Πούτιν. 


1.607.500 τηλεθεατές παρακολούθησαν έστω για 1 λεπτό το τηλεοπτικό project επενδύσεων με τον τίτλο «Dragons’ Den. Αν εξαιρέσει κανείς την προβολή του Πολ Ευμορφίδη (του ανθρώπου που πίστεψε ότι το δίδυμο Ικτίνος-Καλλικράτης θα φάνε τη σκόνη του και έχτισε μπροστά στον Παρθενώνα) το show μπορεί ήδη να θεωρηθεί ως comedy classic, βάσει των ιδεών που πήγαν να πουλήσουν οι επίδοξοι επιχειρηματίες. 


7 εκατομμύρια λίρες εκτιμάται ότι θα πουληθεί σε δημοπρασία από τον οίκο Christy’s ένας ασυνήθιστος πολυέλαιος του Ελβετού γλύπτη Αλμπέρτο Τζιακομέτι.

250 λίρες είχε πληρώσει ο Άγγλος ζωγράφος Τζον Κράξτον για να τον αγοράσει σε παλαιοπωλείο στο Marylebone Road τη δεκαετία του ’60, χωρίς να γνωρίζει με σιγουριά ότι ο πολυέλαιος είναι του Τζιακομέτι. 


82% των ψηφοδελτίων ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ την περασμένη Κυριακή. Το υπόλοιπο ποσοστό αναμένεται να ανακοινωθεί οσονούπω. 

63% όσων ανακοινώθηκαν ήταν προϊόν ανανέωσης. Σε αρκετές περιπτώσεις η ανανέωση σημαίνει ότι κατεβαίνουν τα παιδιά/ανήψια/εγγόνια πρώην βουλευτών, όπως παραδοσιακά συμβαίνει σε όλα τα κόμματα. 

31% των υποψηφίων είναι κάτω των 45 ετών.

92% των υποψηφίων έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση, το 12% κατέχει διδακτορικό δίπλωμα και το 30% μεταπτυχιακό δίπλωμα.


125.000 vouchers επιδότησης διακοπών, των 150 και 200 ευρώ, κληρώθηκαν την περασμένη Δευτέρα. 

400.000 δικαιούχοι έχουν επωφεληθεί συνολικά από το πρόγραμμα και μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κουπόνια μέχρι τέλος Ιουνίου. Το αρμόδιο Υπουργείο φροντίζει να πηγαίνουν διακοπές οι πιο ευάλωτοι. Έτσι δημιουργεί ταυτόχρονα και πελάτες για τα καταλύματα. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα δεν έχει ένα πανεπιστήμιο για τα επαγγέλματα του τουρισμού. Αυτός είναι ο σωστός προγραμματισμός. 


1.675 γιατροί αποφοίτησαν από την Ιατρική Αθηνών την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα». 

1.100 εξ αυτών έφυγαν εκτός Ελλάδας. 

65-70% των νέων πτυχιούχων της Ιατρικής Αθηνών κάνουν ειδικότητα εκτός Ελλάδας. 

20.000 τουλάχιστον Έλληνες γιατροί έφυγαν από τη χώρα την τελευταία δεκαετία. 


4 σεντς ανά κιλοβατώρα θα είναι η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Φεβρουάριο. Ο λόγος της μείωσης είναι ότι οι τιμές του ρεύματος έχουν σχεδόν φθάσει στα προ κρίσης επίπεδα. Στα κανάλια συνεχίζουν να δείχνουν πολίτες που διαμαρτύρονται και θα ήθελαν να πληρώνουν φθηνότερα από πριν. Ίσως και καθόλου.


29 ετών ήταν ο υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα από την πτώση του αεροσκάφους Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης με το οποίο εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση. Αθάνατος.

31 ετών είναι ο κυβερνήτης Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης, ο οποίος μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι αράδες, αναζητείται. 

800 χλμ./ώρα ήταν η ταχύτητα του αεροσκάφους τη στιγμή της συντριβής.


73 ετών άφησε τον μάταιο αυτό κόσμο ο σπουδαίος κιθαρίστας Tom Verlaine, frontman των Television και «φερόμενος» ως σύντροφος της Patti Smith. R.I.P. 


Verba volant

Γιάννης Ραγκούσης

«Πολίτης του οποίου το κινητό παγιδεύτηκε με predator δέχθηκε μήνυμα με παραποιημένη τη διεύθυνση emvolio.gov.gr, αντί να πάρει το κανονικό sms για το ραντεβού του εμβολιασμού πήρε sms με predator».
Ο άνθρωπος που αποθεώνει τον Αλέξη Τσίπρα με την ίδια ζέση με την οποία τον κατηγορούσε μέχρι πρότινος, ξεσκέπασε τις πραγματικές επιδιώξεις της νέας τάξης πραγμάτων. Κατά της διάρκεια της τοποθέτησής του νομίζω ότι άκουγα –σχεδόν ψιθυριστά– τον μακαρίτη τον Μητροπάνο να ερμηνεύει τη «Ρόζα». Σιγουρεύτηκα όταν έκανε κρεσέντο στον στίχο «συγχώρα με που δεν καταλαβαίνω, τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί».

Μίνα Γκάγκα 

«Σε ένα παιδάκι 4-5 χρονών ή και 12 χρονών που του φοράς μάσκα όλη μέρα, δεν είναι φυσιολογική η ανάπτυξη».
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επαναφέρει τη συζήτηση περί «φίμοτρου». Η ευθεία απάντηση του καθηγητή Παυλάκη ήταν «δυστυχώς δεν είμαστε η μόνη χώρα με ψεκασμένους υπουργούς, εδώ κοτζάμ Αγγλία και είχε ψεκασμένο πρωθυπουργό». 

Κώστας Τασούλας  

«Μην ανησυχείτε, δεν θα πάει, έτσι το λέει».
Ο πρόεδρος της Βουλής έγινε ο σταρ του Τwitter ξεστομίζοντας αυτή την ατάκα, καθησυχάζοντας τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το αν θα απευθυνθεί και ο πρωθυπουργός στο Ράμμο με λίστα ατόμων που παρακολουθούνταν.

Πόπη Τσαπανίδου 

«Για εμάς, ο θάνατος της μικρής Μαρίας δεν έχει ξεκαθαρίσει - Ύποπτες οι διαψεύσεις».
Σε στιλ Ραζβάν Λουτσέσκου (για μένα ο ΠΑΟΚ είναι πρωταθλητής Ελλάδος/για μένα ήταν πέναλτι κ.ά.) η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει ένα θέμα που θεωρήθηκε ότι έπληττε την εικόνα του κόμματος και το οποίο ενδεχομένως όζει τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Ίσως αντέγραψε το στιλ Λουτσέσκου από την πρότερη καριέρα στο «ομόσταβλο» –με τον ΠΑΟΚ– OPEN του Ιβάν Σαββίδη.