Πολιτικη & Οικονομια

Ο οίκος Fitch αναβάθμισε και την Τράπεζα Πειραιώς

Μετά την Alpha Bank, την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Fitch - Η ανακοίνωση για την αναβάθμιση της Τράπεζας Πειραιώς

Ο οίκος Fitch προχώρησε σήμερα Τρίτη (31/1) στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τράπεζας Πειραιώς σε «B» με θετικές προοπτικές από «B-».

Την περασμένη Παρασκευή ο οίκος Fitch είχε αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα "ΒΒ+", ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική.

Τη Δευτέρα (30/1) αναβάθμισε το αξιόχρεο της Eurobank, της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας.

Στην ανακοίνωσή του ο οίκος αναφέρει ότι η αναβάθμιση αντανακλά τη συνεχιζόμενη πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της (NPEs) της Τράπεζας Πειραιώς και την ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαιακών δεικτών μέσω της διαρθρωτικά βελτιωμένης κερδοφορίας της καθώς και δράσεις κεφαλαιακής διαχείρισης.

Αυτό έχει οδηγήσει σε βελτιωμένα «μαξιλάρια» πέραν από τις εποπτικές υποχρεώσεις και σημαντική μείωση όσον αφορά τον αντίκτυπο στα κεφάλαια από «κόκκινα» δάνεια, για τα οποία δεν έχουν σχηματιστεί προβλέψεις.

«Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία μας ότι η επιπλέον εξυγίανση της ποιότητας του ενεργητικού και η βελτίωση της κερδοφορίας θα ενισχύσουν περαιτέρω την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας, η οποία είναι επί του παρόντος πιο αδύναμη από των άλλων τραπεζών» σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι «η αναμενόμενη ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας το 2023, παρά την αβεβαιότητα που παραμένει, υποστηρίζει περαιτέρω την αναβάθμιση».