Πολιτικη & Οικονομια

Το «γάντι» της πρότασης μομφής

Η φήμη για τον ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση της κυβέρνησης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας
© EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Παρακολουθήσεις: Στα ύψη η αντιπαράθεση - Στο τραπέζι η πρόταση μομφής

Εν αναμονή της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο μετά τη σφοδρή σύγκρουση που πυροδότησε ο φάκελος του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, ο οποίος εστάλη στους πολιτικούς αρχηγούς και στον πρόεδρο της Βουλής. Στο ενδεχόμενο αυτό η κυβέρνηση προτίθεται να μετατρέψει την πρόταση σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται εφόσον κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, να ξεκινήσει άμεσα η κοινοβουλευτική συζήτηση, παρότι ο πρωθυπουργός σήμερα και αύριο έχει προγραμματίσει να βρίσκεται στην Κρήτη, όπου θα περιοδεύσει. Ωστόσο, η απουσία του δεν θα επηρεάσει την έναρξη της διαδικασίας καθώς επ' αυτού δεν απαιτείται η παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης «ευγνωνομούμε τον Αλέξη Τσίπρα αν καταθέσει πρόταση δυσπιστίας» καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πήγες θα αποτελέσει μία ευκαιρία σε απευθείας μετάδοση από τη Βουλή επί τρεις ημέρες να γίνει μία αναλυτική σύγκριση της διακυβέρνησης ΝΔ με εκείνη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2015-2019.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά συναντήθηκε με τον Χρήστο Ράμμο και στη συνέχεια με την πρόεδρο της Δημοκρατίας οπότε και ζήτησε την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό καθοδηγητή εγκληματικού δικτύου.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας: «Ένα εγκληματικό δίκτυο, θα έλεγα εγώ, που λειτουργούσε όμως εντός του Μεγάρου Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον ίδιον τον πρωθυπουργό. Αυτή η δημοκρατική εκτροπή σε μία χώρα σε ένα κράτος δικαίου σε μία ευνομούμενη Πολιτεία δεν μπορεί να μείνει δίχως απόδοση ευθυνών. Ο πρωθυπουργός των υποκλοπών της εκτροπής και της συγκάλυψης οφείλει να αναλάβει τις έτσι κι αλλιώς αμετάθετες, πολιτικές του ευθύνες και οφείλει να πράξει αυτό που θα έπραττε οποιοσδήποτε άλλος πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκή χώρα σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, να παραιτηθεί. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε με λεπτομέρειες αύριο στη Βουλή».

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου: «Ας τολμήσει να προβεί σε πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης. Εκεί θα τα συζητήσουμε όλα. Όλα! Πώς ήταν η Ελλάδα με Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και πώς είναι σήμερα. Το κράτος δικαίου που επί των ημερών του αφέθηκε στα χέρια κάτι μαρτύρων σαν το “Μάξιμο Σαράφη” που συνελήφθη σήμερα για απάτη. Τις ένορκες καταθέσεις για σακούλες με χρήματα που πήγαιναν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Α2 και τις κυπριακές offshore. Τις αθλιότητες για την δήθεν νεκρή Μαρία».

Να αναλάβει τις ευθύνες του το πολιτικό σύστημα είχε ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Όπως είπε: «Φρονώ ότι έχει έρθει η ώρα το πολιτικό σύστημα να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να ’ρθει στο ύψος των περιστάσεων».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε: «Έχουν καθήκον οι αρχές να προστατεύουν το αγαθό της εθνικής ασφαλείας και δικαιώματα πολιτών. Είναι δύσκολη στάθμιση με κόστος αλλά αναγκαία. Η δημοκρατία μας έχει βάθος και συνέχεια και η Ελλάδα έχει εδραιωμένη θέση και αναγνώριση στην ευρωπαϊκή οικογένεια και χρέος όλων μας να προστατέψει το πολύτιμο κεκτημένο».

ΠΑΣΟΚ: Σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ακόμη και αύριο, ώστε να γίνει ενημέρωση σχετικά με τα όσα αναφέρει στην απόρρητη επιστολή του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ.

Πρόσθεσε ότι «ολοκληρώνεται και τεκμηριώνεται έτσι η εικόνα της θεσμικής παρακμής, που κορυφώθηκε με τη συγκάλυψη του σκανδάλου στην Εξεταστική Επιτροπή - παρωδία και τη συνεχιζόμενη επιχείρηση αντισυνταγματικής φίμωσης των Ανεξάρτητων Αρχών. Όλα αυτά συνιστούν διολίσθηση στον αυταρχισμό και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς».

ΚΚΕ: Σοβαρά τα στοιχεία

«Τα στοιχεία που παραθέτει η επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ είναι πάρα πολύ σοβαρά και καλώς τα έθεσε υπόψιν του προέδρου της Βουλής και των πολιτικών αρχηγών. Αντίστοιχα, πρέπει να γίνει έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την ακρόαση του προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου, την οποία αρνείται πεισματικά η κυβερνητική πλειοψηφία» δήλωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πώς το πόρισμα Ράμμου για τις παρακολουθήσεις έβαλε «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος απέστειλε φάκελο με την ένδειξη «απόρρητο» χθες, Τρίτη (24/1), στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, καθώς και στους πολιτικούς αρχηγούς, στον οποίο περιλαμβάνεται το αποτέλεσμα της έρευνας για παρακολουθήσεις της ΕΥΠ που διενεργήθηκε, μετά το αίτημα που είχε καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το πόρισμα της έρευνας ενημερώθηκε ο Αλέξης Τσίπρας νωρίτερα σήμερα το πρωί, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ. Εξερχόμενος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη συβιλλυκή δήλωση: «Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα δικασταί εις τας Αθήνας. Και το φως της Δημοκρατίας για άλλη μια φορά νίκησε το σκοτάδι».

Ωστόσο, το πόρισμα, παρά το γεγονός ότι απεστάλη με την ένδειξη απόρρητο και απευθυνόταν στους θεσμικά αρμόδιους, κατέληξε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, εν μέσω του τοξικού κλίματος που έχει εδώ και μήνες δημιουργήσει η υπόθεση των παρακολουθήσεων και εντείνεται καθώς πλησιάζει η ώρα της κάλπης.

Αρχικά, διέρρευσε η πληροφορία ότι το πόρισμα Ράμμου επιβεβαιώνει παρακολουθήσεις Ελλήνων αξιωματούχων από την ΕΥΠ και περιλαμβάνει έξι τηλεφωνικούς αριθμούς, αλλά όχι ονόματα. Εν συνεχεία υπήρξαν πληροφορίες ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα δημοσιοποιήσει τα ονόματα που περιλαμβάνονται στο πόρισμα του προέδρου της ΑΔΑΕ στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη. Σύμφωνα με άλλες αναφορές, η Κουμουνδούρου προσανατολίζεται στην κατάθεση πρότασης μομφής κατά του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα.

Ο Χρήστος Ράμμος είχε υποβάλει αίτημα προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Θανάση Μπούρα, για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αίτημα που κοινοποιήθηκε και προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ο οποίος απάντησε: «Δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι. Η επιτροπή καλεί. Δεν αυτοπροτάσσεται κάποιος. Δεν είναι παραξενιά ή πείσμα. Υπάρχει θεσμική διαδικασία».

Ωστόσο, η θεσμική διαδικασία χάθηκε στη «μετάφραση», όταν ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ έκανε το επόμενο βήμα, δηλαδή να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την έρευνα που διενεργήθηκε, και σύντομα άρχισε να ξετυλίγεται ένα πολιτικό γαϊτανάκι. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.