Πολιτικη & Οικονομια

Νέα επιστολή Ράμμου: Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι το αίτημά μου δεσμεύει τα όργανα της Βουλής

Επανέρχεται ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ μετά την επιστολή για το ζήτημα των παρακολουθήσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ράμμος: Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι το αίτημά μου δεσμεύει τα όργανα της Βουλής - Επανέρχεται στο θέμα της ενημέρωσης της Επιτροπής Θεσμών ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ.
Νέα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας απέστειλε ο προϊστάμενος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος © Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος

Ράμμος: Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι το αίτημά μου δεσμεύει τα όργανα της Βουλής - Επανέρχεται στο θέμα της ενημέρωσης της Επιτροπής Θεσμών ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ.

Νέα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας απέστειλε ο προϊστάμενος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος προκειμένου να διευκρινίσει, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, ότι το αίτημά του να καταθέσει ενώπιον των μελών της επιτροπής δεν δεσμεύει τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ράμμος είχε στείλει επιστολή στις 17 Ιανουαρίου ζητώντας από το προεδρείο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να κληθεί προκειμένου να ενημερώσει για θέματα αρμοδιοτήτων του.

Το αρχικό αίτημα του κ. Ράμμου αποτέλεσε αφορμή για τον ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύσει επίθεση στην πλειοψηφία υποστηρίζοντας ότι αρνείται να καλέσει τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και να ενημερωθεί για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Με τη νέα επιστολή που έστειλε σήμερα, 20 Ιανουαρίου, ο κ. Ράμμος διευκρινίζει αρχικά πως «το αίτημά μου για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας το υπέβαλα με την ιδιότητα μου ως Προέδρου της Αρχής και με βάση το άρθρο 8 παρ. 6 του προσφάτως ψηφισθέντος και τεθέντος σε ισχύ νόμου 5002/2022. Ως γνωστόν στην εν λόγω διάταξη με την οποία καθιερώνεται ατομική αρμοδιότητα του Προέδρου της ΑΔΑΣ, ορίζεται ότι «Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τον Υπουργό Δικαιοσύνης».

Ο κ. Ράμμος σημειώνει ότι εκ του νόμου «οφείλει προς επιτέλεση του συνταγματικού του καθήκοντος, το οποίο του ανέθεσε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, να ενημερώνει το Κοινοβούλιο, στο οποίο λογοδοτεί τόσο ο ίδιος όσο και η Αρχή για οποιοδήποτε ζήτημα ανάγεται στις αρμοδιότητες της Αρχής. Μη πράττων αυτό διαπράττει παράβαση καθήκοντος».

Σημειώνει πως «ουδέποτε ισχυρίστηκα ή άφησα να εννοηθεί ότι θεωρώ ότι το αίτημά μου αυτό δεσμεύει τα όργανα του ελληνικού Κοινοβουλίου» και προσθέτει ότι το γεγονός πως δεν εξειδίκευσε τα θέματα, για τα οποία επιθυμεί να ενημερώσει την επιτροπή, «οφείλεται στην μέριμνά μου να μην δημοσιοποιηθούν πληροφορίες που κατά τη γνώμη μου πρέπει να δοθούν μόνο ενώπιον της Επιτροπής συνεδριαζούσης κεκλεισμένων των θυρών».

Ένταση στην Επιτροπή Θεσμών για το αίτημα Ράμμου - Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Αναταραχή έφερε την Πέμπτη στη Βουλή το αίτημα του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστου Ράμμου, προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, για σύγκληση της Επιτροπής προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή για τις αρμοδιότητες της Αρχής. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κωνσταντίνο Τασούλα, υπογραμμίζοντάς του την ανάγκη η Βουλή να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου.

Για το ίδιο ζήτημα, ο ΣΥΡΙΖΑ προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Μετά από έξι μήνες συσκότισης και συγκάλυψης η ώρα της αλήθειας για το σκάνδαλο των υποκλοπών έφτασε. Μετά την επιστολή του Προέδρου της ΑΔΑΕ που ζητά να ενημερώσει τη Βουλή για τα ευρήματα των ερευνών της, ο Πρόεδρος της Βουλής, οφείλει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις να ορίσει συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών.

Οποιαδήποτε προσπάθεια κωλυσιεργίας από την κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχει πλέον κανένα νόημα. Η αλήθεια –είτε κάποιοι το επιθυμούν είτε όχι– είναι βέβαιο ότι θα αποκαλυφθεί και ο ελληνικός λαός θα μάθει ποιους και γιατί παρακολούθησε ο κ. Μητσοτάκης μέσα από τον παρακρατικό του μηχανισμό.

ΣΥΡΙΖΑ - Η δήλωση Κατρούγκαλου για το αίτημα Ράμμου

«Θλιβερή η σημερινή μέρα για τη Βουλή και τον Κοινοβουλευτισμό. Η πλειοψηφία της ΝΔ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποφάσισε ουσιαστικά την αυτοκατάργησή της, να μην ασκήσει δηλαδή τις αρμοδιότητες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ, κ. Ράμμος, ζήτησε να προσέλθει και να ενημερώσει την Επιτροπή για θέματα της αρμοδιότητάς του.

Βουλευτές της πλειοψηφίας επιτέθηκαν στον ίδιο και στην Αρχή με προσβλητικές και ανοίκειες εκφράσεις αυτοκαταργώντας τις αρμοδιότητες της Επιτροπής.

Σe αυτή την προσπάθεια, συνωμοσία θα έλεγα συσκότισης που θέλει να επιβάλει η Κυβέρνηση στο μέγα αυτό σκάνδαλο των υποκλοπών. Και δυστυχώς δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, η απαράδεκτη σήμερα στάση της ΝΔ.

Είναι ένας ακόμη κρίκος σε μία σειρά εκτροπών από το Σύνταγμα με τελευταία την αντισυνταγματική γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που καταδικάστηκε σύσσωμα από το σύνολο των συνταγματολόγων.

Η ΝΔ δεν θα μπορέσει να κρατήσει μακριά από τις ευθύνες του τον Πρωθυπουργό, ο οποίος βαρύνεται τόσο για το σκάνδαλο καθεαυτό των υποκλοπών όσο και για την προσπάθεια κουκουλώματός του».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ