Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 12 - 18 Ιανουαρίου 2023

95 περιστροφές γύρω από τον ήλιο έκανε η ιέρεια του ιταλικού σινεμά, Τζίνα Λολομπριτζίτα. Η «Λα Λόλο» άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο τη Δευτέρα

Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 855
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα νέα της εβδομάδας 12 - 18 Ιανουαρίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

5 βασιλιάδες και 2 διάδοχοι βρέθηκαν τη Δευτέρα στην Αθήνα για το ύστατο χαίρε στον τέως βασιλιά της Ελλάδος, Κωνσταντίνο. Ειρήσθω εν παρόδω, το «τέως» είναι επίρρημα και ως εκ τούτου δεν κλίνεται…

11 βασιλικοί οίκοι από όλη την Ευρώπη εκπροσωπήθηκαν στην κηδεία.

14 ιδιωτικές πτήσεις μετέφεραν τους γαλαζοαίματους.

180 άτομα έλαβαν πρόσκληση για να παραβρεθούν στη Μητρόπολη Αθηνών, προκειμένου να παρακολουθήσουν την εξόδιο ακολουθία. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν έξω από τη Μητρόπολη ή περίμεναν στωικά στην ουρά για το «λαϊκό προσκύνημα» ενώ αρκετοί ακολούθησαν την πομπή και στο Τατόι.

250 άνθρωποι ήταν προσκεκλημένοι στο γεύμα που παρέθεσε η οικογένεια του θανόντος στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, μετά την τελετή.


40 χρόνια ήταν γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα η κυρία Ευθαλία Διαμαντή, η οποία κατέθεσε ενόρκως στο ειδικό δικαστήριο ότι «Έφευγαν φάκελοι και τσάντες με χρήματα από το γραφείο του κ. Καλογρίτσα τα οποία ήταν χρήματα για βοήθεια προς το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ). Χρήματα δινόντουσαν και σε δημοσιογράφους και σε άλλα πρόσωπα, τα οποία σχεδίαζαν τη λειτουργία του καναλιού και  εφημερίδας».


100.000 δολάρια συγκεντρώθηκαν μέσω Tik Tok προς όφελος του 82χρονου Warren Marion, ταμία της αλυσίδας Wal Mart, προκειμένου να μπορέσει να βγει στη σύνταξη.

300.000 ακολούθους έχει ο λογαριασμός του επιχειρηματία Rory McCarty στο Tik Tok. Ο άνθρωπος αυτός ξεκίνησε τη διαδικασία συγκέντρωσης χρημάτων, στην οποία ανταποκρίθηκαν οι χρήστες.


50.000 ευρώ πρόστιμο επιβλήθηκε στην εταιρεία Intellexa που εμπορεύεται το Predator από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η κατηγορία  ήταν ότι «Η εταιρεία καθυστέρησε αδικαιολόγητα να ανταποκριθεί σε ερωτήματα της Αρχής και αρνήθηκε να παράσχει πληροφορίες».


15,4 δισ. ευρώ είναι για φέτος οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

7 δισ. ευρώ σχεδιάζεται να αντληθούν από τις αγορές.

200 μονάδες βάσης ή και χαμηλότερα είναι η διαφορά των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με εκείνα της Γερμανίας. Αυτό ονομάζεται spread.

270 μονάδες βάσης ήταν το spread στα τέλη Οκτωβρίου.

298 μονάδες βάσης ήταν το spread τον Ιούνιο του 2019.

1,85 δισ. ευρώ μικρότερο ήταν το πρωτογενές έλλειμμα το 2022.


12 επιπλέον μήνες παρατάθηκε η θητεία του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, όπως αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ). «Θέτει σε διακινδύνευση ακόμη και την εθνική ασφάλεια» ήταν το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

1,2 εκατ. ευρώ κόστισε η αγορά οικίας από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με «αποκάλυψη» εφημερίδας η οποία βασίζεται σε «απόρρητη έκθεση» την οποία με κάποιον περίεργο τρόπο η εφημερίδα υποστηρίζει ότι είχε στη διάθεσή της. Δεν θα ήταν και τόσο απόρρητη.

600.000 ευρώ μάλιστα δόθηκαν «μαύρα», σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο. Μέσα στο άρθρο, βεβαίως, αναφέρεται ότι το σπίτι αγόρασε ο γαμπρός του, μήπως για να βολεύει το αφήγημα της ερευνητικής δημοσιογραφίας;

3% ήταν η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το 2022. πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση τα τελευταία 40 χρόνια. Πριν η ανάπτυξη ήταν όσο προέβλεπε η «πολιτιστική επανάσταση».


80% έφθασε πανελλαδικά η κάλυψη του δικτύου 5G της Cosmote σε όλη την Ελλάδα. Ισχύει φυσικά και ο νόμος του Μέρφι. Όταν χρειάζεσαι σήμα, βρίσκεσαι πάντα στο υπόλοιπο 20%.

37 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, έχουν κάλυψη 90%.


33% των ερωτηθέντων θέλουν να δώσουν 2η ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Alco.

41% είναι το ποσοστό αυτών που θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, πάντα σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.


9 ευρώ κοστίζει πλέον μια εξάδα νερά, σύμφωνα με τον βουλευτή Σύριζα Χρήστο Γιαννούλη. Ο βουλευτής μάλιστα δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στη συναλλαγή.

6,20 ευρώ κόστιζε προηγουμένως η εξάδα. «Ήταν μεγάλα», συμπλήρωσε ο βουλευτής.

1,18 ευρώ εντόπισα μια εξάδα νερών ιδιωτικής ετικέτας στη μεγαλύτερη αλυσίδα super market της χώρας.

1,15 ευρώ κοστίζει η εξάδα σε γνωστή αλυσίδα εκπτωτικών super market.

90.000 ευρώ η φιάλη κοστίζει το νερό Beverly Hills 9OH20 - Luxy Collection Diamond Edition που προέρχεται από τα βουνά της Βόρειας Καλιφόρνιας. Λίγο ακριβότερο από εμφιαλωμένο μισόλιτρο σε πλοίο, πριν τη διατίμηση.

250 μαύρα διαμάντια αλλά και λευκά διαμάντια «ντύνουν» το μπουκάλι, ενώ το καπάκι είναι κατασκευασμένο από λευκό χρυσό 14 καρατίων.


95 περιστροφές γύρω από τον ήλιο έκανε η ιέρεια του ιταλικού σινεμά, Τζίνα Λολομπριτζίτα. Η «Λα Λόλο» άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο τη Δευτέρα.

2η θέση κατέλαβε στα καλλιστεία miss Roma και 3η θέση στα καλλιστεία miss Italia. Αόμματοι ήταν οι κριτές;

5 εκατομμύρια δολάρια δώρισε η «Μόνα Λίζα του 20ού αιώνα» το 2013 για την έρευνα της θεραπείας με βλαστικά κύτταρα. Ήταν μία από τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο καθώς μεταξύ άλλων είχε αποκομίσει τεράστια κέρδη από τις επενδύσεις της σε χρηματιστήρια.

12 ημέρες πέρασε κάνοντας παρέα με τον Φιντέλ Κάστρο, κατά την πρώτη της επίσκεψη στην Αβάνα. «Με ενδιέφερε σαν άντρας»  είχε δηλώσει και κατέστρεψε χιλιάδες άνδρες που άφησαν αμέσως ατημέλητα μούσια.


Verba Volant

Πέτη Πέρκα  

«Δεν θέλουμε Ευρώπη φρούριο. Ο φράκτης δεν εξυπηρετεί τίποτα πραγματικά».
Η Γ.Γ. του Υπουργείου Μετανάστευσης επί Ειδομένης (όταν είχαν απομακρυνθεί οι δημοσιογράφοι) κατακεραυνώνει τον φράχτη με επιχειρήματα. Το 2015 οι μεταναστευτικές ροές είχαν φτάσει τα 874.735 άτομα. Το 2020 μόλις 14.848. Αν ο σκοπός μας είναι να έρθουν όσοι περισσότεροι γίνεται, όντως ο φράχτης δεν εξυπηρετεί.

Ευρυπίδης Στυλιανίδης   

«Προτιμώ τον τσαμπουκά της νέας γενιάς μας από τη μαλθακότητα των συμβιβασμένων».
Ο συμπαθής ακρίτας πολιτικός συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ. Έβγαλε μάλιστα και τις σχετικές φωτογραφίες. Στα υπόλοιπα social media η αναφορά ήταν τυπική. Στο Ιnstagram, όμως, κάποιος «ειδικός» του συνέστησε να γράψει κάτι πιο νεανικό και το αποτέλεσμα θύμιζε τον «θείο που κάθεται με τη νεολαία». 

Πόπη Τσαπανίδου  

«Κρίσιμες οι επόμενες εκλογές. Θα κρίνουν το μέλλον των παιδιών μας».
Η νέα εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε γερά για να καλύψει το  κενό του Νάσου Ηλιόπουλου. Αναρωτιέμαι αν κάποιος θα μπει στον πειρασμό να τη ρωτήσει ποιες ήταν εκείνες οι εκλογές που δεν θεωρήθηκαν κρίσιμες αλλά «εκλογές ρουτίνας».

Γιώργος Καπουτζίδης

«Αν σταματήσουν να με βλέπουν επειδή είμαι gay, λυπάμαι που ήταν κοινό μου».
Βεβαίως άπαντες έβλεπαν και θαύμαζαν τον εξαιρετικό ηθοποιό και σεναριογράφο, γνωρίζοντας προφανώς ότι είναι gay.