Πολιτικη & Οικονομια

Αντικαπνιστικός: Ο νόμος που όλο αλλάζει και όλο τα ίδια μένουν

Ο νέος γύρος δημοσιευμάτων και διαψεύσεων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Αντικαπνιστικός νόμος - Μίνα Γκάγκα: Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα - Διάψευση αλλαγής 

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον αντικαπνιστικό νόμο. Λειτουργεί καλά, εφαρμόζεται καλά και ελέγχεται».

Αυτό τόνισε, με ιδιαίτερη έμφαση, πριν από λίγο, στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ1, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Η Μίνα Γκάγκα ερωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε επικαιροποίηση του αντικαπνιστικού νόμου, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, κάτι που διέψευσε.

Το σχέδιο για τα «κενά» του αντικαπνιστικού νόμου

Υπενθυμίζεται ότι χθεσινό δημοσίευμα της «Κ» ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας θα επιχειρήσει να καλύψει τα κενά της αντικαπνιστικής νομοθεσίας που επιτρέπουν να βαπτίζονται χώροι κατ’ ουσίαν κλειστοί ως υπαίθριοι.

Οι αλλαγή θα έχει δύο βασικές κατευθύνσεις: Πρώτον την ακριβέστερη περιγραφή των χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, με ενδεχόμενη διεύρυνσή τους, και δεύτερον τον επαναπροσδιορισμό των καπνικών προϊόντων των οποίων η χρήση απαγορεύεται σε κλειστούς δημόσιους χώρους, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα νέα προϊόντα που κυκλοφορούν.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Αστυνομία, τον περασμένο Δεκέμβριο διενήργησε σε όλη την επικράτεια περισσότερους από 25.000 ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για την αντικαπνιστική νομοθεσία βεβαιώνοντας πάνω από 1.300 παραβάσεις, σε καπνίζοντες και υπευθύνους των επιχειρήσεων. Επίσης, την εβδομάδα 31 Δεκεμβρίου 2022 έως 8 Ιανουαρίου 2023 η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε 9.100 ελέγχους, κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν 815 παραβάσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Πολύ λιγότερους ελέγχους, σε αναλογία και του αριθμού των στελεχών τους, διενεργούν οι άλλες Αρχές. Οι ελεγκτές των Περιφερειών πραγματοποίησαν πέρυσι 11.270 ελέγχους, βεβαιώνοντας 247 παραβάσεις και καταλογίζοντας πρόστιμα 119.800 ευρώ, και το 2021 38.000 ελέγχους (328 πρόστιμα και 34.800 ευρώ). Οι ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας πέρυσι (έως και το τέλος Νοεμβρίου) διενήργησαν 3.334 ελέγχους, βεβαιώνοντας πρόστιμα ύψους 151.000 ευρώ. Τους περισσότερους ελέγχους διενήργησαν το 2021: 7.900 έλεγχοι και 265.000 ευρώ πρόστιμα.