Πολιτικη & Οικονομια

Η προπαγάνδα της Ντόιτσε Βέλε για τα Εξάρχεια

«Βέβαια τα Εξάρχεια του γερμανικού κρατικού φορέα ενημέρωσης δεν έχουν σχέση με τα Εξάρχεια της Αθήνας»

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η προπαγάνδα της Ντόιτσε Βέλε για τα Εξάρχεια
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει το βιντεάκι της Ντόιτσε Βέλε «Μια γειτονιά αλληλεγγύης» για τα Εξάρχεια.

Πολύ συχνά μιλάμε για προπαγάνδα, αλλά νομίζω πως σπανίως έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τόσο απροκάλυπτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας όσο αυτή που επιχειρεί η Ντόιτσε Βέλε σε ένα μονόλεπτο βιντεάκι για τα Εξάρχεια. Βέβαια τα Εξάρχεια του γερμανικού κρατικού φορέα ενημέρωσης δεν έχουν σχέση με τα Εξάρχεια της Αθήνας, αλλά αυτό δεν το ξέρουν τα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στους οποίους απευθύνεται πουλώντας «εγκυρότητα».

Στο βίντεο, το οποίο έχει τον τίτλο «Μια γειτονιά αλληλεγγύης» τα Εξάρχεια παρουσιάζονται, με υπόκρουση συρτάκι και αισθητική διαφήμισης του ΕΟΤ, ως «η ιστορικά σοσιαλιστική περιοχή της Αθήνας» η οποία έρχεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της αναβάθμισης (ή ανάπλασης ή όποιας άλλης λέξης ενοχλεί όσους θέλουν την υποβάθμιση), με τους ντόπιους «να προσπαθούν να διατηρήσουν την εναλλακτική γοητεία της». Στο βίντεο πρωταγωνιστεί μια νεαρή κυρία η οποία χαμογελαστή, πάντα υπό τους ήχους του γκρις-ιζ-μουζάκα μπουζουκιού, ενημερώνει το ανυποψίαστο κοινό (μην ξεχνάτε ότι το βίντεο δεν είναι φτιαγμένο για τους Έλληνες που ξέρουν αλλά για τους αδαείς ξένους) ότι σε εκείνο το μικρό κομμάτι παραδείσου είναι τέτοια η δύναμη της αλληλεγγύης που μπορείς να ζεις ακόμα και χωρίς λεφτά (δεν ξέρω αν εννοεί ότι μπορείς να ληστεύεις, περίπτωση στην οποία πάω πάσο). Αλλά πριν συνεχίσετε το διάβασμα καλύτερα να απολαύσετε το βίντεο με τα ίδια σας τα μάτια.

Όπως είδατε, είναι τέτοια η διαστρέβλωση της πραγματικότητας που επιχειρούν οι Γερμανοί ώστε όσοι δεν ξέρουν θα νομίζουν ότι τα Εξάρχεια είναι μια Μονμάρτη στο πιο αλληλέγγυο που κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή και όχι αυτό που ξέρουμε όλοι ότι είναι: μια παιδική χαρά πλουσιόπαιδων που παίζουν την επανάσταση μέχρι να γίνουν αφεντικά στις επιχειρήσεις των γονιών τους, στην οποία μέχρι και η κατασκευή σταθμού μετρό αντιμετωπίζεται ως απειλή.

Βέβαια στο βίντεο δεν γίνεται κουβέντα για το μετρό (ακόμα κι αυτοί που δεν ξέρουν την πραγματική κατάσταση στα Εξάρχεια θα καταλάβαιναν ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά αν άκουγαν ανθρώπους να μιλούν εναντίον του ενός σταθμού μετρό) αλλά όλοι ξέρουμε ότι για όσους, υπερασπιζόμενοι την υποβάθμιση, αντιτίθενται στην αναβάθμιση αυτό είναι το πιο κόκκινο από όλα τα πανιά.

Αλλά το θέμα μου δεν είναι όσοι θέλουν να διατηρηθούν τα Εξάρχεια ως η παιδική χαρά των ατίθασων πλουσιόπαιδων αλλά η Ντόιτσε Βέλε και η απροκάλυπτη προπαγάνδα της για την οποία νομίζω δεν ευθύνεται κάποιο σκοτεινό σχέδιο αλλά κάτι πολύ πιο πεζό: η Ντόιτσε Βέλε αδιαφορεί εντελώς για το τι πραγματικά συμβαίνει σε μια επαρχία της Ευρώπης όπως είναι η Ελλάδα. Δεν την ενδιαφέρει η πραγματικότητα αλλά το φολκλόρ παραμύθι που θα γοητεύσει το κοινό της (εξ ου και το συρτάκι στο soundtrack). Ποιoς άλλωστε νοιάζεται για την πραγματικότητα σε μια επαρχία την οποία οι Γερμανοί έχουν κυρίως συνδέσει με τις ανέμελες διακοπές τους;

Είναι θλιβερό, είναι ενοχλητικό αλλά, όπως φάνηκε και με το Σπίγκελ και το παραμύθι της Μικρής Μαρίας, στην «ενημέρωση» που έχει σχέση με την περιφέρεια το ζητούμενο δεν είναι η αλήθεια αλλά η δημιουργία αίσθησης και η (ακίνδυνη για τους Γερμανούς αφού μιλάμε για μια άλλη χώρα) ικανοποίηση των ιδεολογικοπολιτικών φαντασιώσεων. Χώρια που και τα πλουσιόπαιδα της Γερμανίας έχουν ανάγκη παιδικής χαράς για να παίξουν την επανάσταση πριν και αυτά γίνουν αφεντικά στις δουλειές του μπαμπά και της μαμάς κι αν η παιδική χαρά είναι σε μια άλλη χώρα με ήλιο και θάλασσα (στην οποία να μπορούν να αγοράσουν κι ένα εξοχικό οι γονείς) ακόμα καλύτερα. Και μπράβο τους.

ΥΓ – Ποιος ξέρει πόσα παραμύθια έχουμε καταπιεί αμάσητα από τη Ντόιτσε Βέλε και από άλλους «έγκυρους» δημοσιογραφικούς οργανισμούς για μέρη που επίσης ανήκουν σε αυτό που οι βορειοευρωπαίοι (ή και εμείς ακόμα) αντιλαμβάνονται ως «επαρχία»;

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ