Πολιτικη & Οικονομια

Στο ΣτΕ το ΠΔ για τις αλλαγές των βουλευτικών εδρών - Όλες οι τροποποιήσεις

Τι προβλέπεται για τους κατοίκους εξωτερικού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκλογές 2023: Προωθήθηκε στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα για την κατανομή των βουλευτικών εδρών

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προωθήθηκε για επεξεργασία το Προεδρικό Διάταγμα με τις μεταβολές στην κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια, που προέκυψαν μετά την απογραφή πληθυσμού 2021.

Το Προεδρικό Διάταγμα συνέταξε η Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε ορίσει ο υπουργός, Μάκης Βορίδης.

Υπενθυμίζεται, ότι με βάση την τελευταία κατανομή εδρών, δύο έδρες κερδίζει η εκλογική Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος τομέας Αθηνών καθώς και η Α΄ εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές Περιφέρειες Α΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιώς, 'Αρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς. Μάλιστα οι δύο τελευταίες Περιφέρειες καθίστανται μονοεδρικές.

Στην κατανομή αυτή ενσωματώνεται και η επίπτωση από τις τρεις έδρες που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι κάτοικοι εξωτερικού.

Πότε θα γίνουν οι εκλογές

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το νέο έτος, στο τραπέζι τέθηκε και η ημερομηνία των εκλογών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης παραμένει συνεπής στη δέσμευσή του για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, ενώ ο ίδιος θα προσδιορίσει ποια είναι η κατάλληλη ημερομηνία για να στηθούν κάλπες από τον Απρίλιο και μετά.

Κατά τη σύσκεψη, συζητήθηκαν οι άξονες του πολιτικού λόγου της ΝΔ από εδώ και πέρα αλλά και το χρονοδιάγραμμα των περιοδειών, τόσο του πρωθυπουργού όσο και των στελεχών της ΝΔ.

Σε εκείνη τη σύσκεψη μετείχαν στελέχη από την ηγεσία της ΝΔ. Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, ο επικεφαλής του Ψηφιακού Στρατηγικού Σχεδιασμού του Μαξίμου Έρικ Παρκς, η διευθύντρια Επικοινωνίας Κύρα Κάπη, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Δημήτρης Τσιόδρας, ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης, ο γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης κ.α.