Πολιτικη & Οικονομια

Συμπαράσταση Ακάρ σε Παναγιωτόπουλο με αφορμή το πένθος

Τα μηνύματα που αντάλλαξαν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συμπαράσταση Ακάρ σε Παναγιωτόπουλο με αφορμή το πένθος
Χουλουσί Ακάρ - Νίκος Παναγιωτόπουλος © ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Ακάρ - Παναγιωτόπουλος: Επικοινωνία με αφορμή τον θάνατο της μητέρας του υπουργού Εθνικής Άμυνας

Στεφάνι απέστειλε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στην κηδεία της μητέρας του Έλληνα ομολόγου του, Αικατερίνης, η οποία έγινε σήμερα, Τρίτη (3/1) στην Καβάλα.

Σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ» που έφερε στο «φως» το γεγονός, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έστειλε και μήνυμα στο κινητό του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο οποίο εξέφραζε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλειά του. Η Καίτη Παναγιωτοπούλου, μητέρα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου απεβίωσε χθες, μετά από άνιση μάχη που έδωσε με τον καρκίνο, σε ηλικία 82 ετών.

«Αγαπητέ Νίκο, τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια σε εσένα και στην οικογένειά σου, εύχομαι να αναπαυθεί εν ειρήνη η μητέρα σου» ανέφερε το μήνυμα του Χουλουσί Ακάρ.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε: «Ευχαριστώ για τη συμπαράσταση και εύχομαι το 2023 να είναι ένα έτος ειρήνης για το οποίο θα πρέπει να δουλέψουμε μαζί ώστε να είναι ειρηνικό και ευτυχισμένο».

Ενώ όλα αυτά συνέβαιναν ανάμεσα στους δύο υπουργούς με τα μηνύματα συμπαράστασης, ανοίγοντας έτσι και έναν δίαυλο επικοινωνίας, οι Τούρκοι έστελναν στο Αιγαίο 24 μαχητικά αεροσκάφη, από τα οποία τα 8 ήταν οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος, με αποτέλεσμα να σημειωθούν 6 εμπλοκές και 28 παραβιάσεις.

Προ ημερών πάντως, μιλώντας στην εφημερίδα Hurriyet, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας ανέφερε ότι «δεν δεχόμαστε καμία επέκταση (χωρικών υδάτων). Μιλάμε για μια Τουρκία με ακτογραμμή άνω των 1.800 χιλιομέτρων και η Τουρκία θα μπει σε διεθνή ύδατα με την άδειά σας; Ποιο μυαλό θα το δεχόταν αυτό; Λέμε στην Ελλάδα, “ο λάθος λογαριασμός θα γυρίσει από την Άγκυρα”».

Ο κ. Ακάρ έκανε λόγο για «καλοπροαίρετες, ρεαλιστικές και ειλικρινείς προσεγγίσεις» από την πλευρά της Άγκυρας, καταλογίζοντας στην Ελλάδα ότι συνεχίζει τις «παράνομες ενέργειες και τις προκλήσεις» με αποτέλεσμα την κλιμάκωση της έντασης.

Υποστήριξε, δε, ότι «η Ελλάδα παρενόχλησε τα αεροπλάνα μας, που συμμετείχαν στην προγραμματισμένη άσκηση του ΝΑΤΟ, δύο φορές, αν και όλοι οι σύμμαχοι είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων. Τα αεροπλάνα μας ανταποκρίθηκαν ως συνήθως. Αυτή η εχθρική στάση δείχνει ότι η Ελλάδα έχει γίνει τόσο αλαζονική που αγνοεί τις βασικές αρχές και αξίες του ΝΑΤΟ».

Κατά τον κ. Ακάρ, «είναι καιρός το ΝΑΤΟ να σταματήσει αυτή την κακομαθημένη συμπεριφορά. Οι πάσης φύσεως άδικες και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας απαντήθηκαν και θα απαντηθούν».

Πάντως, η επικοινωνία του Χουλουσί Ακάρ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο σε ανθρώπινο επίπεδο επιβεβαιώνει το γεγονός ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ τους. Άλλωστε, οι δύο υπουργοί Άμυνας συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στα μέσα Οκτωβρίου, σε μια δύσκολη για τις δύο χώρες χρονική στιγμή. Στη διάρκεια του τετ α τετ επισημάνθηκε η ανάγκη διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, προκειμένου να αποκατασταθεί ο διάλογος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως αρμόζει σε Συμμάχους του ΝΑΤΟ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ