Πολιτικη & Οικονομια

Παρέμβαση Πλεύρη στην Επίτροπο για τις ελλείψεις φαρμάκων στην ΕΕ

«Επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παρέμβαση Πλεύρη στην Επίτροπο για τις ελλείψεις φαρμάκων στην ΕΕ
Ο Θάνος Πλεύρης © Εurokinissi

Θ. Πλεύρης: Παρέμβαση στην Επίτροπο για τις ελλείψεις φαρμάκων στην ΕΕ 

Να υπάρχει κεντρική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν συνολικά όλα τα κράτη μέλη ζητά ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με τη σημερινή του παρέμβαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της έλλειψης φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πλεύρης απέστειλε επιστολή στην αρμόδια Επίτροπο για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.
 
Όπως αναφέρει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με εσωτερικές διαδικασίες και είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές στο σύνολο της Ε.Ε.

Αναλυτικότερα η επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Υγείας:

«Αξιότιμη κυρία Επίτροπε,

Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται συνεχώς το πρόβλημα επάρκειας συγκεκριμένων φαρμάκων σε όλη την Ε.Ε. Είναι αντιληπτό ότι αυτό οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή απότοκο της πανδημίας Covid-19, της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς επίσης και της μείωσης της παραγωγικής διαδικασίας σε χώρες που διαθέτουν πρώτες ύλες.

Το πρόβλημα αυτό επιχειρούν τα Κράτη-Μέλη να το αντιμετωπίσουν με εσωτερικές διαδικασίες αλλά, ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές σε επίπεδο του συνόλου της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει άμεση κάλυψη των πολιτών των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. σε όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ σε μεσοπρόθεσμο, και εν τέλει μακροπρόθεσμο, θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων στην Ε.Ε.

Προς αυτήν λοιπόν την κατεύθυνση σας θέτω τους ανωτέρω προβληματισμούς και παρακαλώ όπως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, αξιολογήσετε τα ανωτέρω, προκειμένου να υπάρξει μία κεντρική πολιτική από τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ελλείψεως φαρμάκων, καθώς είναι θέμα που αφορά συνολικά τα Κράτη-Μέλη.

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Πλεύρης

Υπουργός Υγείας»

Πλεύρης: Παγκόσμιο το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων - Επάρκεια στα νοσοκομεία

Η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια φαρμάκων στα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας, αλλά και στα φαρμακεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ενώ οι όποιες ελλείψεις παρουσιάζονται αφορούν αποκλειστικά και μόνον τα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας, δήλωσε εκ νέου ο Θάνος Πλεύρης, απαντώντας σε σχετική γραπτή δήλωση του Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος καταλόγισε για ακόμη μία φορά ευθύνες στην κυβέρνηση για τις ελλείψεις φαρμάκων και έκανε επίσης λόγο για ανικανότητα της κυβέρνησης και για παράδοση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στα κελεύσματα του νεοφιλελευθερισμού.
 
«Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που οφείλεται στη χαμηλή παραγωγή και έλλειψη πρώτων υλών, που η χώρα μας το αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό γιατί έχει εγχώρια παραγωγή, όπως αποδέχεται το σύνολο της ελληνικής και πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας. Μάλιστα σε αντίθεση με άλλες χώρες η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και οι όποιες ελλείψεις παρουσιάζονται μόνο στα ιδιωτικά φαρμακεία», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Θάνος Πλεύρης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ