Πολιτικη & Οικονομια

Απάντηση Μηταράκη σε ΕφΣυν: «"ΜΚΟ" και "ακτιβισμός" δεν προσδίδουν ασυλία σε ποινικά κολάσιμες συμπεριφορές»

Με αφορμή τη δίωξη εναντίον του Παναγιώτη Δημητρά

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νότης Μηταράκης προς ΕΦΣΥΝ: «ΜΚΟ» και ο «ακτιβισμός» δεν προσδίδουν ασυλία σε ποινικά κολάσιμες συμπεριφορές

«Η ταμπέλα "ΜΚΟ" και ο "ακτιβισμός" δεν προσδίδουν ασυλία σε ποινικά κολάσιμες συμπεριφορές, όπως η παράνομη διακίνηση μεταναστών ή το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Επί συγκεκριμένων υποθέσεων, ο μόνος αρμόδιος να κρίνει, σε κράτη δικαίου, είναι η δικαιοσύνη, και όχι φορείς και δημοσιογράφοι», απαντά ο Nότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, σε δημοσιεύματα της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τις διώξεις κατά του Παναγιώτη Δημητρά από το «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι» και του Τόμι Όλσεν από το «Αegean Boat Report».

Σημειώνεται ότι τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε διεθνή ανησυχία σχετικά με τις συγκεκριμένες διώξεις και σε «πρακτικές φίμωσης και ποινικοποίησης οργανώσεων».

Απαντώντας στον υπουργό οι συντάκτες της εφημερίδας Δημήτρης Αγγελίδης και Γιώργος Παγούδης αναφέρουν πως: «Είναι κατανοητή η ενόχληση του κ. Μηταράκη από δημοσιεύματα που δεν αναπαράγουν άκριτα τη γραμμή του υπουργείου του. Ας μην προσπαθεί όμως να κάνει το άσπρο μαύρο. Ο ίδιος, με σειρά συνεντεύξεων τις τελευταίες εβδομάδες έχει σπεύσει περίπου να προαναγγείλει και εν συνεχεία να υιοθετήσει τις κατηγορίες, κάνοντας ασκήσεις παρέμβασης της εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαιοσύνη και στέλνοντας μήνυμα ποινικοποίησης της υπεράσπισης δικαιωμάτων. Δεν έχει εξάλλου διαψεύσει δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι πολλοί στο υπουργείο του ”απορούν και εξίστανται” που δεν έχει προχωρήσει η δίωξη κατά των δύο υπερασπιστών δικαιωμάτων και παρότρυναν τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παρέμβει στον Εισαγγελέα της Κω, ενώ επέχαιραν στη συνέχεια που εισακούστηκαν».

Κακουργηματική δίωξη στον Παναγιώτη Δημητρά για εγκληματική οργάνωση και διευκόλυνση μεταναστών

Κακουργηματική δίωξη ασκήθηκε προ ημερών από την Εισαγγελία Κω σε βάρος του Παναγιώτη Δημητρά, διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), για εγκληματική οργάνωση και διευκόλυνση μεταναστών. Επίσης, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του Τόμι Όλσεν, ιδρυτή και διευθυντή της οργάνωσης Aegean Boat Report.

Και οι δύο κατηγορούνται για «συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό να παραλαμβάνει στοιχεία πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επιχειρούν παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, προκειμένου να διευκολύνει την παράνομη είσοδο και διαμονή αυτών, αποστέλλοντας στις αρχές τα πλήρη στοιχεία τους και το ακριβές σημείο εντοπισμού τους στη χώρα, προκειμένου οι τελευταίοι να υπαχθούν στις διαδικασίες ασύλου».

Και όλα αυτά με την επιβαρυντική περίπτωση της τέλεσης αυτών των αδικημάτων «κατ’ επάγγελμα, καθώς από την υποδομή που έχει δημιουργήσει (δηλαδή τη λειτουργία της οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι) προκύπτει πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης και πορισμός εισοδήματος».

Ποιος είναι ο Παναγιώτης Δημητράς

Ο Παναγιώτης Δημητράς είναι ο άνθρωπος που στις 20 Ιουλίου 2019 δήλωνε ότι «μόλις κατέθεσα την 5000ή μηνυτήρια αναφορά για ρατσιστικά εγκλήματα»…

Όπως είχε απαντηθεί επισήμως στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης σε σχετική ερώτηση, ο Παναγιώτης Δημητράς είχε υποβάλει μεταξύ 2017-2021 περί τις 409 μηνύσεις. Οι 263 μέχρι τα τέλη του περασμένου χρόνου είχαν απορριφθεί ως αβάσιμες και οι υπόλοιπες εκκρεμούσαν.

Μεταξύ άλλων, έχει μηνύσει τη Σώτη Τριανταφύλλου επειδή έγραψε ότι υιοθετεί την άποψη του Μάρκο Πόλο: «φανατικός μουσουλμάνος είναι αυτός που σου κόβει το κεφάλι, ενώ μετριοπαθής είναι εκείνος που σε κρατάει για να σου κόψουν το κεφάλι». Τη μήνυσε με τον αντιρατσιστικό νόμο και το δικαστήριο την αθώωσε.

Μάλιστα, είχε μηνύσει και όσους είχαν σπεύσει να υπερασπιστούν τη Σώτη Τριανταφύλλου! Μήνυση είχε λάβει και ο διευθυντής της Athens Review of Books, Μανώλης Βασιλάκης, γιατί «με δύο άρθρα του υπερασπίστηκε την ελευθερία του λόγου των συγγραφέων Σώτης Τριανταφύλλου, Λώρης Κέζα και Τάκη Θεοδωρόπουλου, τους οποίους ο Δημητράς είχε καταμηνύσει (ενώπιον της τότε εισαγγελέως για τα ρατσιστικά εγκλήματα Ελένης Τουλουπάκη) για ρατσισμό και ισλαμοφοβία: και οι τρεις στη συνέχεια απαλλάχθηκαν», όπως γράφει το Athens Review of Books.

Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τη Φώφη Γεννηματά «ακροδεξιά εθνικίστρια» και τη ΝΔ «ναζιστικό κόμμα».

Ο Παναγιώτης Δημητράς, μεταξύ άλλων, είχε μηνύσει και τρεις δημοσιογράφους της «Καθημερινής», με έναν εκ των μηνυόμενων δημοσιογράφων, τον Διονύση Γουσέτη, να σημειώνει: «Αλλά τι σόι υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ο κ. Δημητράς, όταν παραβιάζει τον ακρογωνιαίο λίθο των οργανώσεων αυτών, που είναι η αμεροληψία και η ανιδιοτέλεια; Σχεδόν όλα τα πολιτικά πρόσωπα που μήνυσε ανήκουν στη Ν.Δ. Εχει μηνύσει τον πρ. πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τους σημερινούς υπουργούς Παιδείας, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, τους πρώην υπουργούς Χ. Αθανασίου, Ανδρ. Ανδριανόπουλο και τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ακόμη, έχει καταγγείλει σαν "ακροδεξιούς εθνικιστές" τον πρωθυπουργό και την αξέχαστη Φώφη Γεννηματά, την ιστοσελίδα Protagon ("ρατσιστική") και τον συντάκτη της Κώστα Γιαννακίδη. Η κυβέρνηση βρίθει ρατσιστών, η Ν.Δ. είναι "ναζιστικό κόμμα", ενώ τα άλλα κόμματα είναι παρθένοι. Πού πήγε η αμεροληψία σας, κ. Δημητρά; Είναι ανιδιοτελές το κίνητρό σας γι’ αυτήν τη μονομερή λυσσαλέα επίθεση;».