Πολιτικη & Οικονομια

Πλεύρης για αντικαπνιστικό: «Δεν μπορεί σε κάθε πίστα ή κλαμπ να είναι και ένα κλιμάκιο ελέγχου»

Νέα ανάρτηση μετά το πρόστιμο για το τσιγάρο του Βασίλη Μπισμπίκη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης
© ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Θάνος Πλεύρης: Η ανάρτηση για τον αντικαπνιστικό νόμο και την εφαρμογή του στα νυχτερινά κέντρα - Το περιστατικό ενώ ήταν παρών

Μετά την ανακοίνωση για την επιβολή προστίμου στο κέντρο διασκέδασης όπου εμφανίζεται η Δέσποινα Βανδή για παράβαση του αντικαπνιστικού νόμου, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προχώρησε σε νέα ανάρτηση για όλα όσα συμβαίνουν σε πίστες και μπαρ, αλλά και την ευθύνη των επιχειρηματιών, που σε κάποιες περιπτώσεις αντί να ζητήσουν από τους θαμώνες να ανάψουν τα τσιγάρά τους, τελικά τους σερβίρουν τασάκια. 

Στην ανάρτησή του στο Facebook, ο Θάνος Πλεύρης παραθέτει τη δική του εμπειρία, όταν βρέθηκε σε κέντρο διασκέδασης και τη στιγμή που θαμώνες πήγαν να ανάψουν τσιγάρο, ο ιδιοκτήτης τούς πλησίασε και τους ζήτησε να μην το κάνουν γιατί στον χώρο βρισκόταν ο υπουργός Υγείας. Στην ανάρτησή του ο υπουργός αναφέρεται ακόμη στους ελέγχους που γίνονται καθημερινά και δηλώνει: «δεν μπορεί σε κάθε πίστα ή κλαμπ να είναι και ένα κλιμάκιο ελέγχου». 

«Δεν είναι γραφικό να ζητάμε από τη διοίκηση του μαγαζιού την εφαρμογή του νόμου και σίγουρα δεν αποτελεί ντροπή να απαιτούμε όποιος θέλει να καπνίσει να βγει έξω», καταλήγει ο Θάνος Πλεύρης. 

Ολόκληρη η ανάρτηση του Θάνου Πλεύρη

Ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται σε όλες σχεδόν τις χώρες και αποτελεί μια βασική προτεραιότητα διασφάλισης της υγείας των πολιτών. Στη χώρα μας και έχοντας η κυβέρνηση ως προτεραιότητα την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου επικαιροποίησε τον νόμο με αυστηρές κυρώσεις και συνεχείς ελέγχους που γίνονται από τα συναρμόδια υπουργεία που διαθέτουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Σε πολύ μεγάλο βαθμό η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έχει πετύχει στο σκέλος της εστίασης, όπου πλέον όχι μόνο λόγω των ελέγχων αλλά και με μια αλλαγή κουλτούρας οι ίδιοι οι πολίτες αντιδρούν στη μη εφαρμογή του και τα μαγαζιά στη συντηρητική πλειοψηφία καθιστούν σαφές ότι δεν θα ανεχθούν και θα απομονώσουν όσους μη σεβόμενοι τους άλλους πολίτες καπνίζουν.

Το πρόβλημα ωστόσο παραμένει στη νυκτερινή διασκέδαση και ειδικά μετά από κάποια ώρα. Εκεί δυστυχώς με άνεση κάποιοι καπνίζουν κυριολεκτικά στα μούτρα των άλλων αδιαφορώντας πλήρως για το δικαίωμα όλων των άλλων. Δυστυχώς, η ευθύνη των διοικήσεων των νυχτερινών μαγαζιών, όταν παραβιάζεται ο νόμος, είναι μεγάλη καθώς όχι απλά ανέχονται και δεν αποτρέπουν τους θαμώνες να ανάψουν τα τσιγάρα, αλλά αμέσως σερβίρουν και τασάκια, θεωρώντας αυτονόητη τη μη εφαρμογή του νόμου. Εάν μάλιστα ανάψει κάποιος και κάνα πούρο σπεύδουν να προσφέρουν στον θαμώνα και το ανάλογο μακρόστενο τασάκι. Προσωπικά βρέθηκα σε πολύ γνωστό νυχτερινό μαγαζί που μετά από μια ώρα πήγαν δυο τρεις να ανάψουν τσιγάρο. Μόλις κατέστησα σαφές ότι η συμπεριφορά είναι παράνομη ο υπεύθυνος του μαγαζιού πέρασε από όλα τραπέζια να πει δεν μπορούν να καπνίσουν γιατί στο μαγαζί ήταν ο υπουργός υγείας.

Στάση δηλαδή ενοχική. Όχι ότι απαγορεύεται και είναι αυτονόητο να μην καπνίζουν, αλλά έχουμε έναν υπουργό που πρέπει να περιμένουμε να φύγει. Έλεγχοι γίνονται καθημερινά πολλοί και πρόστιμα μπαίνουν συνεχώς αλλά είναι σαφές ότι δεν μπορεί σε κάθε πίστα ή κλαμπ να είναι και ένα κλιμάκιο ελέγχου. Συνεπώς, η ευθύνη είναι στις διοικήσεις όταν αυτές όχι απλά δεν αποτρέπουν αλλά διευκολύνουν την παράβαση του νόμου αδιαφορώντας ακόμη και στις εύλογες διαμαρτυρίες ανθρώπων που δεν αντέχουν τον καπνό. Είναι μάλιστα λυπηρό ότι πολλοί από αυτούς που παρανομούν εάν βρεθούν σε μια ευρωπαϊκή πόλη δεν θα διανοηθούν να κάνουν αυτό που θέλουν να κάνουν στην Ελλάδα. Διότι πολύ απλά ακόμη και οι καπνιστές που θέλουν να σεβαστούν τον νόμο, όταν βλέπουν ένας δίπλα τους να ανάβει τσιγάρο και οι υπεύθυνοι του μαγαζιού αντί να του ζητήσουν να το σβήσει να του φέρνουν και τασάκι θα κάνει και αυτός το ίδιο.

Με απλά λόγια λοιπόν αυτό που πετύχαμε στην εστίαση σχεδόν στο 100% και το θεωρούμε αυτονόητο θα το πετύχουμε στην πλήρη εφαρμογή και στη νυχτερινή διασκέδαση. Θα χρειαστούν να συνεχίζονται οι έλεγχοι, να μπουν πρόστιμα, να χρησιμοποιήσουμε και κάθε μέσο που αποδεικνύει τις παρανομίες. Φθάνει αυτό; Όχι χρειάζεται και η αντίδραση όλων μας. Δεν είναι γραφικό να ζητάμε από τη διοίκηση του μαγαζιού την εφαρμογή του νόμου και σίγουρα δεν αποτελεί ντροπή να απαιτούμε όποιος θέλει να καπνίσει να βγει έξω.

Αναφορικώς με τον αντικαπνιστικό νόμο: Ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται σε όλες σχεδόν τις χώρες και αποτελεί μια...

Posted by Θάνος Πλεύρης on Monday, December 26, 2022

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.