Πολιτικη & Οικονομια

Στον ΣΥΡΙΖΑ η Αγγελική Αδαμοπούλου μετά την αποχώρηση από το ΜέΡΑ25

Η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλέξης Τσίπρας - Αγγελική Αδαμοπούλου
© Facebook / Alexis Tsipras

Αγγελική Αδαμοπούλου: Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Η αποχώρηση από το ΜέΡΑ25 και το «καλωσόρισμα» του Αλέξη Τσίπρα

Η βουλευτής Αγγελική Αδαμοπούλου μετά την αποχώρησή της από το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη αποφάσισε να προσχωρήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η είδηση έγινε γνωστή μέσα από ανάρτηση - ανακοίνωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο Facebook, όπου γράφει: «Η Αγγελική Αδαμοπούλου συστρατεύεται στην κοινή μας προσπάθεια να φέρουμε μια ώρα αρχύτερα την πολιτική αλλαγή και τη δικαιοσύνη παντού. Καλωσόρισες, Αγγελική, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία!»

Η Αγγελική Αδαμοπούλου συστρατεύεται στην κοινή μας προσπάθεια να φέρουμε μια ώρα αρχύτερα την πολιτική αλλαγή και τη...

Posted by Alexis Tsipras on Tuesday, December 20, 2022

Αγγελική Αδαμοπούλου: Η αποχώρηση με αιχμές από το ΜέΡΑ25

Η Αγγελική Αδαμοπούλου είχε αποχωρήσει αφήνοντας αιχμές από το ΜέΡΑ25 τον περασμένο Μάρτιο. Στην επιστολή ανεξαρτητοποίησης που είχε στείλει τότε στον πρόεδρο της Βουλής, η βουλευτής υποστήριζε ότι το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη «εμφανίζει σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας, αξιοκρατίας, ισότητας, υπευθυνότητας, και διαφάνειας, πλεόνασμα οικογενειοκρατίας και νεποτισμού, πλεόνασμα διακριτικής μεταχείρισης υπέρ συγκεκριμένων βουλευτών και στελεχών».

Η Αγγελική Αδαμοπούλου τόνιζε τότε στην επιστολή της ότι «το ΜέΡΑ25 μεταμορφώνεται εσωτερικά από πολυσυλλεκτική και πολυφωνική συλλογικότητα σε μια κλειστή λέσχη εκλεκτών».

Αγγελική Αδαμοπούλου: Οι σπουδές, η επαγγελματική και πολιτική της πορεία

Η Αγγελική Αδαμοπούλου είναι νομικός. Υπήρξε Βουλευτής Α’ Αθηνών και Υπεύθυνη Τομέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΜέΡΑ25.

Σπουδές

  • Υποψήφια διδάκτωρ ανώτατων σπουδών στα ανθρώπινα δικαιώματα, University Carlos III, Madrid
  • Μεταπτυχιακό δίπλωμα, ανώτατες σπουδές στα ανθρώπινα δικαιώματα, University Carlos III, Madrid
  • Πτυχίο Νομικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΑΠΘ
    Μουσικές σπουδές φωνητικής

Επαγγελματική δραστηριότητα

  • Αυτοαπασχολούμενη δικηγόρος σε δικηγορικό γραφείο που διατηρώ, με αντικείμενο υποθέσεις αστικού, ποινικού, εργατικού, διοικητικού και εμπορικού δικαίου, (2010-σήμερα)
  • Παροχή νομικής συμβουλευτικής και χειρισμός νομικών υποθέσεων αιτούντων άσυλο-διεθνή προστασία στα πλαίσια της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Δανικό Συμβούλιο Προσφύγων, (Danish Refugee Council-DRC), 2016-2017

Πολιτική – Κοινωνική δράση

  • Υπεύθυνη Τομέα Δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΜέΡΑ25
  • Παροχή νομικής βοήθειας σε απόρους και πολίτες χαμηλού εισοδήματος, 2007-σήμερα
  • Παροχή εθελοντικής εργασίας στην ΑΡΣΙΣ, μη κυβερνητική οργάνωση για την κοινωνική υποστήριξη και προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και των νέων, 2006-2007
  • Συνεργασία με τη UNICEF, στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων σχετικών με την προώθηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2015
  • Συμμετοχή σε ημερίδες και δράσεις της πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων, ΚΕΛΙΑ, (συνέδρια, συζητήσεις, επισκέψεις σε φυλακές), με την συμμετοχή πρώην κρατουμένων, δικηγόρων, κοινωνικών λειτουργών, 2007-2008
  • Συμμετοχή σε ημερίδες και σεμινάρια της ‘Υπατης Αρμοστείας (UNHCR)
  • Συμμετοχή σε ημερίδες του Εργαστηρίου ισότητας και μη διάκρισης Noberto Bobbio, του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Bartolomé de las Casas του Πανεπιστημίου Carlos III, Madrid.
Αγγελική Αδαμοπούλου
© ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI


Στην ιστοσελίδα του ΜέΡΑ25 η Αγγελική Αδαμοπούλου αναφέρεται στην ενασχόλησή της με την πολιτική. «Η επαφή μου με τα κοινά είχε σαν βασικό ορόσημο την ενασχόλησή μου με τα τοπικά προβλήματα του χωριού της μητέρας μου, της Βαϊνιάς Ιεράπετρας Κρήτης. Με την παρότρυνσή της ως τότε προέδρου του Συλλόγου Βαϊνιωτών Αθήνας τα παιδικά καλοκαίρια μου είναι γεμάτα από αναμνήσεις εθελοντικής συμβολής στη δεντροφύτευση, στην αποκομιδή σκουπιδιών, στο ασβέστωμα των σπιτιών και στη διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων του χωριού, πράξεις οι οποίες σηματοδότησαν την αφύπνισή μου ως πολιτικού όντος κατά τον αριστοτελικό ορισμό.

» Σημαντική επίσης ήταν η συμμετοχή μου, σε συνεργασία με όλα τα παιδιά του χωριού, στην συλλογή υλικού για να στηθεί το Λαογραφικό Μουσείο της Βαϊνιάς του οποίου εμπνεύστρια και ιδρύτρια είναι η μητέρα μου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ ήμουν μέλος σε συλλογικότητες, ανεξάρτητες κομματικά, οι οποίες διεκδικούσαν πιο ποιοτική ακαδημαϊκή διδασκαλία και αυξημένη εκπροσώπηση των φοιτητών στα Πρυτανικά Συμβούλια. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησής μου συμμετείχα στην οργάνωση «ΚΕΛΙΑ» που σκοπό είχε τη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος και την προάσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

» Καθ’ολη τη διάρκεια της φοιτητικής θητείας μου συμμετείχα σε διαδηλώσεις, όπως στη διεθνή διαδήλωση κατά της Συνόδου των G8 στη Γένοβα, στα πλαίσια του διεθνούς αγώνα κατά της παγκοσμιοποιημένης λιτότητας, του πολέμου και του ιμπεριαλισμού. Επίσης συχνά ήμουν παρούσα στις εκδηλώσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και σε συγκεντρώσεις για τα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων. Η ένταξή μου στο ΜέΡΑ25, ως μέλους και ως υπεύθυνης του Τομέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τον Οκτώβριο του 2018 είχε ως αφετηρία το αίσθημα ματαίωσης που ένιωσα και εγώ ως κομμάτι του 62% των αγανακτισμένων Ελλήνων που το 2015 ψήφισε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, όταν το ηχηρό αυτό ΟΧΙ έγινε εν μία νυκτί ΝΑΙ στη λογική των μνημονιακών επιταγών και της χρεοδουλοπαροικίας που η Ελλάδα βιώνει από το 2010, με μέτρα σκληρής λιτότητας που έπληξαν και το επάγγελμα του δικηγόρου το οποίο ασκώ από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα, μετά το πέρας των μεταπτυχιακών σπουδών μου στα ανθρώπινα δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο Carlos III, στη Μαδρίτη».

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ