Πολιτικη & Οικονομια

Προϋπολογισμός - Υγεία: Πώς «εκτιμά» τη δημόσια χρηματοδότηση ο Ανδρέας Ξανθός

Τι ανέφερε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι ακριβώς αναφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023 για την Υγεία © Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Τι ακριβώς αναφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023 για την Υγεία © Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Προϋπολογισμός 2023: Τι ισχύει με την τελική δημόσια χρηματοδότηση της Υγείας και τι υποστηρίζει ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Κάποιο πολύ σοβαρό μεθοδολογικό λάθος διέπραξε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 στην Ολομέλεια της Βουλής, όταν επέλεξε να “εκτιμήσει” τη δημόσια χρηματοδότηση της Υγείας για το 2023, σε σχέση με εκείνην για το 2022.

Ε, λοιπόν, ο Ανδρέας Ξανθός τι συνέκρινε; Συνέκρινε την δημόσια χρηματοδότηση, την οποία αναφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2023 στην Υγεία, με την… εκτίμηση για την τελική δημόσια χρηματοδότηση, την οποία θα χρειαστεί η Υγεία για το 2022.

Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Ξανθός απέφυγε να απαντήσει στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, για την επισήμανση του τελευταίου σχετικά με την κατά 1,5 δισ. ευρώ αυξημένη δημόσια χρηματοδότηση της Υγείας για το 2023, σε σχέση με τον τελευταίο προϋπολογισμό της προηγούμενης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την Υγεία, δηλαδή για το 2019, και ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Οι δαπάνες για την υγεία το 2023 είναι μειωμένες σε σχέση με την εκτίμηση (sic) για τις δαπάνες που τελικά θα πραγματοποιηθούν το 2022. Ειδικότερα οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό σε Νοσοκομεία και Υγειονομικές Περιφέρειες-ΠΦΥ προϋπολογίζονται σε 3,649 δισ. ευρώ από 3,702 δισ. εκτίμηση (sic) για το 2022 (περικοπή 53 εκ. ευρώ).

Δεδομένης της πληθωριστικής κρίσης, οι δαπάνες αυτές είναι πολύ πίσω από το όριο του 2022 , με αποτέλεσμα οι δομές του ΕΣΥ θα συνεχίσουν να λειτουργούν και το 2023 σε καθεστώς λιτότητας και αδυναμίας αξιοπρεπούς κάλυψης των υγειονομικών αναγκών της περιόδου και της αυξημένης ζήτησης δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας”....

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ