Πολιτικη & Οικονομια

Προϋπολογισμός 2023: Δείτε live τη συζήτηση από τη Βουλή

Ολοκληρώνεται σήμερα η πενθήμερη συζήτηση, με ονομαστική ψηφοφορία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Προϋπολογισμός 2023: Live εικόνα από τη Βουλή - Οι τοποθετήσεις των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών - Με ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται η διαδικασία.
Ολοκληρώνεται το Σάββατο η κοινοβουλευτική διαδικασία της κύρωσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023 © Menelaos Myrillas / SOOC

Προϋπολογισμός 2023: Live εικόνα από τη Βουλή - Οι τοποθετήσεις των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών - Με ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται η διαδικασία.

Με ονομαστική φανερή ψηφοφορία ολοκληρώνεται το βράδυ η κοινοβουλευτική διαδικασία της κύρωσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023, η οποία επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Η πενθήμερη συζήτηση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και των άλλων πολιτικών αρχηγών.

Ο προϋπολογισμός του 2023 καλείται να εκτελεστεί σε συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και της ανόδου του κόστους χρήματος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το 2023 η ενεργειακή κρίση και οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία θα συνεχίσουν αναπόφευκτα να επιδρούν στην ελληνική οικονομία τόσο μέσω των καναλιών του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας, όσο και μέσω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην ευρωζώνη οριακά πάνω από το επίπεδο της στασιμότητας.

Εκ του λόγου αυτού και πέραν όλων των άλλων, στον προϋπολογισμό υπάρχει ένα αποθεματικό ύψους 1 δισ. ευρώ το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, θα χρησιμοποιηθεί για να συνεχιστεί και το επόμενο έτος η επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ωστόσο την ίδια στιγμή, το 2023 είναι το πρώτο έτος κατά το οποίο η ελληνική οικονομία θα λειτουργήσει εκτός της στενής δημοσιονομικής επιτήρησης που ξεκίνησε το 2010 με το πρώτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, δίνει σήμα αναβάθμισης των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας αποτελώντας μοχλό προσέλκυσης επενδύσεων και φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Δεδομένου, μεταξύ άλλων, του χαμηλού κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, του σημαντικού ταμειακού αποθέματος ασφαλείας, αλλά και των συνετών δημοσιονομικών πολιτικών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ