Πολιτικη & Οικονομια

Θύελλα Καϊλή σαρώνει το Ευρωκοινοβούλιο - Πρόσωπα - κλειδιά, έρευνες και η καρατόμηση για το QatarGate

Ξετυλίγεται το κουβάρι των μυστικών του σκανδάλου διαφθοράς με την κωδική ονομασία QatarGate, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η Εύα Καϊλή

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θύελλα Καϊλή σαρώνει το Ευρωκοινοβούλιο - Πρόσωπα - κλειδιά, έρευνες και η καρατόμηση για το QatarGate
© NDPPHOTO

QatarGate - Εύα Καϊλή: Κλονίζεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το σκάνδαλο του Κατάρ

Σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων με πρωταγωνίστρια την Εύα Καϊλή έχει ξεσπάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τους τέσσερις συλληφθέντες να παρουσιάζονται ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την ερχόμενη Τετάρτη. 

Στο ίδιο πλαίσιο, το Ευρωκοινοβούλιο έχει ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες που πρέπει να «τρέξουν» για να καθαιρεθεί η Εύα Καϊλή από τη θέση της μιας εκ των 14 αντιπροέδρων. Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, επιβεβαίωσε ότι έχει κινήσει διαδικασίες για να τερματιστεί η θητεία της Εύας Καϊλή ως αντιπροέδρου, κάνοντας παράλληλα λόγο για επίθεση στην ευρωπαϊκή δημοκρατία. 

«Προτιμούμε να κρυώσουμε από το να ξεπουληθούμε»

Στην ομιλία της ανέφερε: «Νομίζω ότι δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι αυτές ήταν από τις δυσκολότερες μέρες της καριέρας μου. Πρέπει να διαλέξω προσεκτικά τα λόγια μου, ώστε να μην επηρεάσω τις εν εξελίξει έρευνες ή με οποιονδήποτε τρόπο να υπονομεύσω το τεκμήριο της αθωότητας. Θα το κάνω. Επομένως, αν η οργή μου, ο θυμός μου, η θλίψη μου δεν γίνουν εμφανή, σας διαβεβαιώνω ότι είναι εκεί και με το παραπάνω - μαζί με την αποφασιστικότητά μου να δυναμώσω το Κοινοβούλιο αυτό. Μην αμφιβάλλετε.

»Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχεται επίθεση. Η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχεται επίθεση. Ο ανοιχτός, ελεύθερος, δημοκρατικός χαρακτήρας των κοινωνιών μας δέχεται επίθεση. Οι εχθροί της δημοκρατίας, για τους οποίους η ίδια η ύπαρξη αυτού του Κοινοβουλίου αποτελεί απειλή, δεν θα σταματήσουν σε τίποτα. Αυτοί οι κακόβουλοι παράγοντες, που συνδέονται με αυταρχικές τρίτες χώρες, φέρονται να έχουν εργαλειοποιήσει ΜΚΟ, συνδικάτα, άτομα, βοηθούς και βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν τις διαδικασίες μας.

»Τα κακόβουλα σχέδιά τους απέτυχαν. Οι υπηρεσίες μας, για τις οποίες είμαι απίστευτα περήφανη, συνεργάζονται με τις αρμόδιες εθνικές αστυνομικές και δικαστικές αρχές για να διαλύσουν αυτό το καταγγελλόμενο εγκληματικό δίκτυο εδώ και αρκετό καιρό.

»Έχουμε ενεργήσει συντονισμένα με τις αρχές για να διασφαλίσουμε ότι τηρούνται όλα τα νομικά μέτρα, ότι διατηρούνται όλες οι πληροφορίες και ότι, όπου απαιτείται, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός είναι ασφαλής, τα γραφεία είναι σφραγισμένα και είναι δυνατή η διεξαγωγή κατ’ οίκον ερευνών. Συνόδεψα έναν Βέλγο δικαστή και την αστυνομία, όπως απαιτείται από το βελγικό σύνταγμα, σε μια κατ’ οίκον έρευνα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

»Ως προληπτικό μέτρο, και πάλι με πλήρη σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας, αφαίρεσα από την εν λόγω Αντιπρόεδρο όλα τα καθήκοντα και ευθύνες που σχετίζονται με τον ρόλο της ως Αντιπροέδρου, και συγκάλεσα έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για να δρομολογήσω τη διαδικασία του άρθρου 21 για να τερματιστεί η θητεία της ως Αντιπροέδρου, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ακεραιότητα αυτού του Σώματος.

»Είχα επίσης προγραμματίσει να ανακοινώσω την έναρξη της διαπραγματευτικής εντολής για την έκθεση για την απαλλαγή των κατόχων διαβατηρίων του Κατάρ και του Κουβέιτ από την υποχρέωση έκδοσης βίζα. Υπό το πρίσμα των ερευνών, η έκθεση αυτή πρέπει να σταλεί πίσω στην επιτροπή. Γνωρίζω επίσης ότι δεν βρισκόμαστε στο τέλος της διαδρομής και θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε στις έρευνες, μαζί με άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, για όσο διάστημα χρειαστεί. Η διαφθορά δεν μπορεί να αποφέρει οφέλη, και παίξαμε κι εμείς το ρόλο μας στο να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα σχέδια δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν.

»Για να γίνω σαφής, οι καταγγελίες δεν αφορούν την αριστερά ή τη δεξιά ή τις βόρειες ή τις νότιες χώρες. Μιλάμε για το σωστό και το λάθος, και σας καλώ να αντισταθείτε στον πειρασμό να εκμεταλλευτείτε αυτή τη στιγμή για πολιτικό όφελος. Μην υποτιμάτε την απειλή που αντιμετωπίζουμε. Είμαι στην πολιτική, όπως πολλοί από εσάς εδώ, για να καταπολεμήσω τη διαφθορά. Για να υπερασπιστώ τις αρχές της Ευρώπης. Πρόκειται για μια δοκιμασία των αξιών μας και των συστημάτων μας και, συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι θα ανταποκριθούμε σε αυτή τη δοκιμασία.

»Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία. Σε καμία περίπτωση. Οι υπεύθυνοι θα βρουν αυτό το Κοινοβούλιο στο πλευρό του νόμου. Είμαι περήφανη για το ρόλο και τη βοήθειά μας σε αυτή την έρευνα. Δεν θα σκουπίσουμε τίποτα κάτω από το χαλί. Θα ξεκινήσουμε μια εσωτερική έρευνα για να εξετάσουμε όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με το Κοινοβούλιο και να εξετάσουμε πώς τα συστήματά μας μπορούν να γίνουν ακόμα πιο στεγανά. Δεν θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σαν να μη συνέβη τίποτα.

»Θα δρομολογήσουμε μια μεταρρυθμιστική διαδικασία για να δούμε ποιος έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις μας, πώς χρηματοδοτούνται οι εν λόγω οργανισμοί, ΜΚΟ και άνθρωποι, ποιους συνδέσμους με τρίτες χώρες έχουν, θα ζητήσουμε μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τις συναντήσεις με ξένους παράγοντες και εκείνους που συνδέονται με αυτούς. Θα ταρακουνήσουμε αυτό το Κοινοβούλιο και αυτή την πόλη και χρειάζομαι τη βοήθειά σας για να το κάνουμε. Θα προστατεύσουμε αυτούς που μας βοηθούν να εκθέσουμε την εγκληματικότητα και θα εξετάσω τα συστήματα μας για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος για να δω πώς μπορούν να γίνουν ισχυρότερα.

»Αλλά πρέπει επίσης να πω ότι, αν και μπορούμε πάντα να επιδιώξουμε να αυξήσουμε τους αποτρεπτικούς παράγοντες και τη διαφάνεια, θα υπάρχουν πάντα κάποιοι για τους οποίους μια σακούλα μετρητών θα αξίζει πάντα τον κίνδυνο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να καταλάβουν αυτοί οι άνθρωποι ότι θα πιαστούν. Ότι οι υπηρεσίες μας λειτουργούν και ότι θα αντιμετωπίσουν την πλήρη ισχύ του νόμου. Όπως συνέβη σε αυτή την περίπτωση. Αυτοί είναι δύσκολοι καιροί για όλους μας, αλλά ξέρω, είμαι πεπεισμένη, ότι αν συνεργαστούμε μπορούμε να βγούμε από αυτό ισχυρότεροι.

»Για εσάς, τους συναδέλφους μου που έζησαν αυτές τις μέρες μαζί μου, επιτρέψτε μου να πω και πάλι πόσο βαθιά απογοητευμένη είμαι - ξέρω ότι όλοι έχετε το ίδιο συναίσθημα»

Και κατέληξε η Μετσόλα: «Σε εκείνους τους κακόβουλους παράγοντες, σε τρίτες χώρες, που πιστεύουν ότι μπορούν να αγοράσουν το δρόμο τους προς τα εμπρός. Που πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι προς πώληση. Που νομίζουν ότι μπορεί να πάρουν τον έλεγχο των ΜΚΟ μας. Σας λέω ότι θα βρείτε αυτό το Κοινοβούλιο σταθερά απέναντί σας. Είμαστε Ευρωπαίοι. Προτιμούμε να κρυώσουμε από το να ξεπουληθούμε».

QatarGate: Οι Σοσιαλιστές διέγραψαν την Εύα Καϊλή από την Ευρωομάδα

Παράλληλα, τη διαγραφή της Εύας Καϊλή ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τη συνεδρίαση στο Στρασβούργο, ενώ ζήτησε την απομάκρυνση της Εύας Καϊλή από το αξίωμα της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με βάση και το άρθρο 21 του εσωτερικού κανονισμού.

Επιπλέον, οι Σοσιαλιστές ζητούν να συγκληθεί εξεταστική επιτροπή που θα ερευνήσει επιπλέον ευθύνες και πιο συγκεκριμένα για ξένες παρεμβάσεις στις αποφάσεις του ΕΚ, τονίζοντας μάλιστα ότι το S&D θα ξεκινήσει την δική του εσωτερική έρευνα. Επίσης, ζητούν να ανασταλούν ψηφοφορίες και τρέχοντα θέματα για χώρες του αραβικού Κόλπου. Σε περίπτωση που εντοπιστούν παρεμβάσεις, τότε να επιβληθούν κυρώσεις σε κράτη αλλά και άτομα που εμπλέκονται.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τις καταγγελίες για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ομάδα S&D έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά».

QatarGate - Τα άλλα πρόσωπα: Σφραγίστηκαν τα γραφεία τεσσάρων Ιταλών

Σημειώνεται ότι η ιταλική εφημερίδα, «La Repubblica» κάνει αναφορά σήμερα σε άλλα τέσσερα ονόματα Ιταλών τα γραφεία των οποίων σφραγίστηκαν.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι σφραγίστηκε το γραφείο της Φεντερίκα Γκαρμπανιάτι - σήμερα είναι βοηθός της ευρωβουλευτού Αλεσάντρα Μορέτι– η οποία, παρά το γεγονός ότι έκανε ένα ταξίδι στην Ντόχα για να συναντήσει τον υπουργό Εργασίας, ξεκαθάρισε ότι πάντα ψήφιζε για το Κατάρ σύμφωνα με τις υποδείξεις της ομάδας της. Η Γκαρμπανιάτι ωστόσο, στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον Αντόνιο Παντζέρι τον φερόμενο «εγκέφαλο» του σκανδάλου.

Ο δεύτερος είναι ο Τζουζέπε Μερόνι. Έχει και αυτός παρελθόν ως βοηθός του Παντζέρι και τώρα είναι στην υπηρεσία της Λάρα Κόμι, νεοεκλεγμένης από τη Forza Italia.

Η τρίτη είναι η Ντονατέλα Ροστάνιο με ειδικότητα στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο, πρώην συνεργάτης του Παντζέρι και τώρα της Βελγίδας ευρωβουλευτού ιταλικής καταγωγής, Μαρία Αρενά. Και πάνω απ’ όλα, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ «Fight Impunity», η οποία ιδρύθηκε επίσης από τον Παντζέρι και βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εισαγγελίας.

Ο τέταρτος είναι ο Νταβίντε Ζότζια ένα σημαντικό όνομα της ιταλικής Αριστεράς πριν από δεκαπέντε χρόνια. Πρώην Ιταλός βουλευτής, πιστός του Πιερλουίτζι Μπερσάνι (πρώην αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος) και οργανωτικός διευθυντής του Δημοκρατικού Κόμματος. Το κινητό του τηλέφωνο κατασχέθηκε, επειδή ζούσε στις Βρυξέλλες σε ένα σπίτι που ανήκε στον Μερόνι με τον οποίο μοιραζόταν το ίδιο γραφείο μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες.

QatarGate: Οι έρευνες των βελγικών αρχών

Σε ανακοίνωσή της, που εξέδωσε απόψε, η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου περιγράφει πως από την έναρξη της επιχείρησης (την περασμένη Παρασκευή) έχουν διεξαχθεί 20 έρευνες -19 σε οικίες, μία στο ευρωκοινοβούλιο.

Από τις έρευνες αυτές βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Το ποσό των 600.000 ευρώ στο σπίτι του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι
  • Το ποσό των 150.000 ευρώ στο σπίτι της Εύας Καϊλή
  • Μεγάλο ποσό, που δεν διευκρινίζεται επακριβώς, σε βαλίτσα που φέρεται να είχε στην κατοχή του ο πατέρας της Ελληνίδας πρώην αντιπροέδρου της Ευρωβουλής.

Εξάλλου, νωρίτερα απόψε, η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε νέα έφοδο στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας για το σκάνδαλο Qatargate.

Σκοπός της νέας έρευνας ήταν να κατασχεθούν τα στοιχεία σε υπολογιστές 10 εργαζομένων, προκειμένου να αποτραπεί η εξαφάνιση στοιχείων που είναι απαραίτητα για την έρευνα.

Qatargate: Έφοδος σε σπίτια του Αντόνιο Παντσέρι σε Ιταλία και Βέλγιο

Παράλληλα, οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές συναίνεσαν στο αίτημα έκδοσης στο Βέλγιο της συζύγου του Αντόνιο Παντσέρι και της κόρης του, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση RAI. Οι δύο γυναίκες βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, σε διαφορετικά σπίτια του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή.

Ο συνήγορος τους είχε αντιταχθεί στο αίτημα των βελγικών αρχών να εκδοθούν στις Βρυξέλλες, ζητώντας περιθώριο μιας εβδομάδας για να μελετήσει τη δικογραφία.

Την ίδια ώρα, 17.000 ευρώ κατασχέθηκαν από κατοικία του του Αντόνιο Παντσέρι έξω από το Μιλάνο. Στο σπίτι του στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, βρέθηκαν 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης, 17.000 ευρώ κατασχέθηκαν χθες από την οικονομική αστυνομία, μετά από έφοδο στη μονοκατοικία του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι (ο οποίος κρατείται στις Βρυξέλλες, στα πλαίσια των ερευνών για σκάνδαλο διαφθοράς) σε χωριό έξω από το Μπέργκαμο της βόρειας Ιταλίας.

Εύα Καϊλή: Η στήριξη της αδελφής της - Έρευνα στο πόθεν έσχες του πατέρα της

Υπενθυμίζεται ότι η αδελφή της Εύας Καϊλή, Μανταλένα, πήρε θέση σήμερα σε δελτίο τύπου που εξέδωσε διά του συνηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου, αναφέροντας ότι «αδυνατώ να πιστέψω ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι κατηγορίες και οι προθέσεις που της αποδίδονται».

Στο δελτίο τύπου της αδελφής της ερευνώμενης για σοβαρές κατηγορίες ευρωβουλευτή αναφέρονται τα εξής: «Κατανοώντας και σεβόμενη το δικαιολογημένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης να πληροφορηθεί τα όσα συμβαίνουν με την αδελφή μου, δημοσιοποιώ όσα γνωρίζω μέχρι στιγμής.

Ζούμε ως οικογένεια μια πρωτόγνωρη και οδυνηρή κατάσταση διαβάζοντας από τα μέσα ενημέρωσης τις κατηγορίες, που αποδίδονται στην αδελφή μου. Επί των κατηγοριών αυτών δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση ακόμα από τους δικηγόρους, που χειρίζονται την υπόθεση στις Βρυξέλλες.

Γνωρίζοντας το ήθος και την προσωπικότητα της αδελφής μου αδυνατώ να πιστέψω ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι κατηγορίες και οι προθέσεις που της αποδίδονται. Οποιαδήποτε νεότερη πληροφόρηση υπάρξει για την αδελφή μου, άμεσα θα ενημερώσω, σεβόμενη την διαχρονική εμπιστοσύνη, την υποστήριξη των συμπολιτών μας στο πρόσωπο της και αντιλαμβανόμενη πόσο δυσαρεστημένοι θα νοιώθουν τώρα. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει και θα σεβαστούμε απόλυτα την απόφαση της».

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος μπαίνει και το «πόθεν έσχες» του πατέρα της Εύας Καϊλή.

Με εντολή του επικεφαλής της Αρχής, πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη εξετάζονται οι δηλώσεις πόθεν έσχες του πατέρα της Εύας Καϊλή, καθώς είναι δημόσιος λειτουργός και υποχρεούται, εκ του νόμου, σε υποβολή των σχετικών δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Ήδη, ο κ. Βουρλιώτης κινήθηκε άμεσα μετά τις εξελίξεις στο Βέλγιο προκειμένου να δεσμευτούν περιουσιακά στοιχεία της Εύας Καϊλή και των στενών συγγενών της, τα οποία μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες και να βρίσκονται στην Ελλάδα (ακίνητα, λογαριασμοί, εταιρίες και λοιπά).

Η δέσμευση ήδη κοινοποιήθηκε στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (κτηματολογικά γραφεία) και αφορά τόσο την ευρωβουλευτή που κρατείται, όσο και τα άμεσα συγγενικά της πρόσωπα, δηλαδή τους γονείς και τα αδέλφια της.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ