Πολιτικη & Οικονομια

«Qatar Gate»: Ποιες κατηγορίες μπορεί να απαγγελθούν στην Εύα Καϊλή

Το μεσημέρι οι ανακοινώσεις των δικαστικών αρχών του Βελγίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εύα Καϊλή
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Εύα Καϊλή: To «Qatargate», τα σενάρια για τη σύλληψη και η αντίδραση του Ευρωκοινοβουλίου

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις γύρω από την έρευνα των βελγικών Αρχών για υπόθεση διαφθοράς, στην οποία εμπλέκεται και το όνομα της Εύας Καϊλή. Οι ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές του Βελγίου αναμένεται να κάνουν σήμερα στη 1 το μεσημέρι ανακοινώσεις για την υπόθεση, σχετικά με το αν θα απαγγελθούν κατηγορίες στους προσαχθέντες και την τυχόν μεταχείρισή τους από εκεί και πέρα.

Το βράδυ του Σαββάτου, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, αποφάσισε, υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δικαστικών ερευνών, να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που ανατέθηκαν στην Εύα Καϊλή ως αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την καθαίρεση της κυρίας Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ζητά η πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο Τwitter, οι Σοσιαλδημοκρατές θα επικαλεστούν στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων το άρθρο 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να καθαιρεθεί από τη θέση η κ. Καϊλή. Επίσης, η κ. Πέρεζ τονίζει ότι όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών, πρέπει να αντικατασταθεί η Εύα Καϊλή, προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπιστία του θεσμού και να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους οι πολίτες.

 Την Κυριακή αναμένονται οι ανακοινώσεις από την Εισαγγελία σχετικά με το τι θα γίνει με τους προσαχθέντες που φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Διαπιστευμένος συνεργάτης της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες, τόνισε στο ΑΠΕ πως κανένας από τους πέντε διαπιστευμένους συνεργάτες της στη βελγική πρωτεύουσα δεν έχει κληθεί για κατάθεση ή ανάκριση από τις Αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι οι βελγικές αρχές ερευνούν την πιθανότητα ύπαρξης κυκλώματος, με εγκέφαλο τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή των σοσιαλιστών, Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή και προσήχθη για ανάκριση. Ανάλογη τύχη είχε τόσο η σύζυγός του, όσο και η κόρη του, για τις οποίες εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκτελέστηκε στην επαρχία του Μπέργκαμο στην Ιταλία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Knack, οι ερευνητές βρήκαν περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά στον Παντζέρι που σήμερα είναι 67 ετών. Σύμφωνα με όσα εξετάζουν οι Βέλγοι ερευνητές, ο Παντζέρι είναι ο «μαέστρος της ορχήστρας». Στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί οι κινήσεις του και αν, κατόπιν αιτήματός του, έδινε οδηγίες στους βοηθούς των ευρωβουλευτών. Ανάμεσα στους συλληφθέντες φέρεται να είναι και ο σύζυγος της κ. Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ενώ για την ίδια υπόθεση ανακρίνεται και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, αλλά και η συνάδελφός του, Μαρί Αρενά -και οι δύο από την ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ