Πολιτικη & Οικονομια

Αχιλλέας Γραβάνης: «Νέο ΕΣΥ με τα εξής…» - Το άρθρο-παρέμβαση στη συζήτηση για την Υγεία

Οι προτάσεις του καθηγητή Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

O Αχιλλέας Γραβάνης παρεμβαίνει στον διάλογο για το ΕΣY - To άρθρο του καθηγητή Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης

Αποκέντρωση νοσοκομείων, διαφάνεια διαδικασιών, βασισμένο στα προσόντα σύστημα επιλογής γιατρών, αναβάθμιση υποδομής και νέο κώδικα δεοντολογίας είναι ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει στον κλάδο της Υγείας ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Με άρθρο του στο metarithmisi, o Αχιλλέας Γραβάνης παρεμβαίνει στον διάλογο για το ΕΣΥ και τη συζήτηση που προκαλεί το σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Ολόκληρο το άρθρο του Αχιλλέα Γραβάνη για το «Νέο ΕΣΥ με τα εξής…»  

-αποκέντρωση των νοσοκομείων του (και στην Αττική που μερικές περιοχές δεν καλύπτονται). Συγχώνευση διάσπαρτων μικρών νοσοκομείων στην επαρχία και επιστημονική ενίσχυση των πληρέστερων νέων

-κλειστός προϋπολογισμός των κλινικών και εργαστηρίων ανάλογα με τα περιστατικά και τον αριθμό των ασθενών ανά έτος (κοστολογημένων βάσει διεθνών στάνταρ κόστους ανά ασθενή, ιατρική πράξη, εξέταση) με μόνο υπεύθυνο διαχείρισης τον Διευθυντή της κλινικής/εργαστηρίου που αξιολογείται και λογοδοτεί στην Διοίκηση του Νοσοκομείου (τέρμα οι χρονοβόροι και αδιαφανείς διαγωνισμοί και οι διάχυτες ευθύνες που οδηγούν σε ατιμωρησία και πλαστή διαφάνεια)

-σύστημα επιλογής εξειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών ανάλογα με τα προσόντα (βαθμός πτυχίου, τυχόν ερευνητικό έργο, εκπαιδευτικές επισκέψεις στο εξωτερικό κλπ) και την άποψη του Διευθυντού της κλινικής-εργαστηρίου (matching program όπως στις ΗΠΑ για τους ειδικευόμενους, τέρμα η επετηρίδα)

-ανασχεδιασμός και χωροταξικός με κίνητρα των ιατρικών ειδικοτήτων, σύμφωνα με τις νέες ανάγκες δημόσιας υγείας (εντατική ιατρική, γηριατρική, λοιμωξιολογια, πρωτοβάθμια φροντίδα κλπ)

-τεκμηριωμένη, ανάλογα με τις ανάγκες και τον πληθυσμό, αναβάθμιση-επικαιροποίηση της υλικοτεχνικής υποδομής των νοσοκομείων και συνεργασία με τον αντίστοιχο ιδιωτικό τομέα με ανάθεση εξειδικευμένων εξετάσεων και χειρουργείων με ειδικό τιμολόγιο (δεν χρειάζεται κάθε νοσοκομείο να αγοράζει πανάκριβο εξοπλισμό που δεν μπορεί να αποσβέσει λόγω μικρού αριθμού περιστατικών).

-τρεις κατηγορίες γιατρών του ΕΣΥ: 1) πλήρους κ αποκλειστικής απασχόλησης με καθαρές αποδοχές 3000-5000 ευρώ ανάλογα την ιεραρχική θέση. 2) μερικής απασχόλησης 5ωρης εργασίας ημερησίως με δυνατότητα ιδιωτικής εργασίας (ιατρείο-νοσηλευτήριο-διαγνωστικό κέντρο) με καθαρές αποδοχές 1500-2500 ευρώ. 3) συμβασιούχοι ιδιώτες με σύμβαση εργασίας και αποζημίωση ανά περιστατικό-ασθενή, ιδιαίτερα για εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις.

-ανεξάρτητη αρχή αξιολόγησης-λογοδοσίας των νοσοκομείων και υπηρεσιών του ΕΣΥ, προσβάσιμη στους ασθενείς και τους επιστήμονες του ΕΣΥ. Αυστηρός νέος κώδικας δεοντολογίας του ΕΣΥ.