Πολιτικη & Οικονομια

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Υγεία με 156 «ναι»

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή - Πώς ψήφισαν τα κόμματα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δεκτό έγινε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ - 156 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «ναι».
Ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ © Γιώργος Κονταρίνης

Δεκτό έγινε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ - 156 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «ναι».

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ.

Σε υψηλούς τόνους, την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου, με την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ στα άρθρα 7 και 10.

Σε σύνολο 297 βουλευτών, ψήφισαν επι της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου 156, κατά 141. Στο άρθρο 7, «ναι» ψήφισαν 156 βουλευτές και 141 «όχι», το ίδιο και στο άρθρο 10 και στο άρθρο 53.

Έτσι, θα καταβληθούν αναδρομικά, από τις 28 Ιουνίου 2022, αυξήσεις της τάξης του 10%, μεσοσταθμικά, στους μισθούς και τα επιδόματα περισσότερων από 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθεί επιπλέον προσαύξηση, ύψους έως ακόμη και 690 ευρώ, στο νοσοκομειακό επίδομα για τους γιατρούς οι οποίοι υπηρετούν σε ΜΕΘ.

Επίσης, χορηγείται μηνιαίο χρηματικό επίδομα, ύψους 250-400 ευρώ, στους γιατρούς οι οποίοι υπηρετούν στα ΤΕΠ των νοσοκομείων του ΕΣΥ, αλλά και επίδομα ύψους 250-400 ευρώ στους αναισθησιολόγους οι οποίοι υπηρετούν στα αναισθησιολογικά τμήματα των ιδρυμάτων. Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2023 χορηγείται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο, ύψους 250 ευρώ, σε όλους τους γιατρούς του ΕΚΑΒ.

Ο νέος νόμος προβλέπει τη δυνατότητα να προκηρύσσονται θέσεις μερικής απασχόλησης, σε νοσοκομεία δυσπρόσιτων και απομακρυσμένων περιοχών, θέσεις που θα καλύπτονται από γιατρούς οι οποίοι θα έχουν επίσης τη δυνατότητα για άσκηση ιδιωτικού επαγγέλματος, ενώ θεσπίζει τη δυνατότητα για μερικούς από τους γιατρούς του ΕΣΥ να μπορούν να λειτουργούν παράλληλα ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν παράλληλα τις υπηρεσίες τους προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια κ.λπ., μόνο για μία ημέρα την εβδομάδα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ