Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 24 - 30 Νοεμβρίου 2022

300.000 ευρώ βρέθηκαν σε λογαριασμούς του πατέρα Αντωνίου και της συζύγου του. Ευτελές ποσόν, για κάποιον που έχει αγιογραφία με τη φάτσα του.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 851
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κιβωτός του Κόσμου: Ο πατέρας Αντώνιος σε αγιογραφία ως Νώε, με την πρεσβυτέρα δίπλα του

Τα νέα της εβδομάδας 24 - 30 Νοεμβρίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

38 «πρόσφυγες» σε νησίδα του Έβρου χρειάστηκαν ώστε η κυβέρνηση να υλοποιήσει μια λαϊκή απαίτηση, η οποία και αφορούσε στον έλεγχο των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε σχέση με το μεταναστευτικό. Στην πραγματικότητα ελέγχει προς ώρας μόνο την MKO Human Rights 360 αλλά το κουβάρι είναι τόσο μπλεγμένο που σταδιακά εμφανίζονται και άλλες οργανώσεις. 

210.000 ευρώ φέρονται να έχουν μεταφερθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2022 από τη Human Rights 360 προς τη Philanthropy 360 Advisors, σύμφωνα με το πόρισμα που αποκάλυψε η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Οι δύο εταιρείες, πέρα από τον συσχετισμό του ονόματος, φαίνεται ότι είναι συγκοινωνούντα δοχεία, καθώς ο ιδρυτής της πρώτης εμφανίζεται ως διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης, πάντα σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα.

30.000 ευρώ είχαν επίσης μεταφερθεί με την ίδια διαδρομή το 2019, 90.000 ευρώ το 2020 και 37.000 ευρώ το 2021. Μετά ήρθε ο σκορπιός που «δάγκωσε τη μικρή Μαρία» και οι διαδρομές σταμάτησαν. 

72.000 ευρώ «δόθηκαν» από τη Human Rights 360 προς έτερη ΜΚΟ με τον τίτλο «Κοντ ον δε ρόαντ» (sic). Η συγκεκριμένη οργάνωση δεν είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο ΜΚΟ, δεν φαίνεται να έχει άλλη δραστηριότητα, ενώ απασχολεί ως υπάλληλό της τη διαχειρίστριά της Human Rights 360.


52.000 ευρώ ήταν τα «ρέστα» μετά την κατάσχεση των τραπεζών στα χρήματα που προέκυψαν από τον πλειστηριασμό της οικίας της κυρίας που έγινε viral μετά την αναγκαστική εκτέλεση της έξωσης, καθώς την επισκέφθηκε ο πρώην πρωθυπουργός. 

1.000 μόνο περίσσεψαν, καθώς τα υπόλοιπα τα κατέσχισαν εφορία και ΕΦΚΑ, έναντι παλαιών χρεών της, όπως τουλάχιστον αποκάλυψε η ίδια στα social media. Αποκάλεσε δε την κατάσχεση έναντι χρεών «πλιάτσικο».

9,5% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών ήταν στο τέλος του α’ εξαμήνου τα κόκκινα δάνεια σύμφωνα με την ΤτΕ. 

3,357 δισ. ευρώ είναι το συνολικό ποσό, από 25,281 δισ. στο τέλος του 2019. 

86,9 δισ. ευρώ είναι η ονομαστική αξία των δανείων που διαχειρίζονται οι servicers. Αυτοί δηλαδή που κάθε τίμιος λαϊκιστής ονομάζει «τα φαντς».

4535/2015 είναι ο αριθμός του νόμου που επιτρέπει στις αδειοδοτημένες εταιρείες διαχείρισης δανείων να ασκήσουν κάθε ένδικο βοήθημα και δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων. Ο δεύτερος αριθμός αφορά στη χρονολογία που ψηφίστηκε ο συγκεκριμένος νόμος. Να γιατί φώναζε ο σύντροφος Λαφαζάνης και ανέβαινε σε σκάλες. 


5 μονάδες διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει έρευνα της εταιρείας Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών». Η συγκεκριμένη μέτρηση ονομάζεται «εκτίμηση πρόθεσης ψήφου» και η διαφορά ήταν ακριβώς ίδια στη μέτρηση της Prorata τον προηγούμενο μήνα. Η εταιρεία δεν είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, δηλαδή της ένωσης των δημοσκόπων η οποία διατείνεται ότι διασφαλίζει τους κανόνες δεοντολογίας, μέσω μηχανισμού ελέγχου που διαθέτει. 

40% των ερωτηθέντων θεωρεί αξιόπιστη τη Νέα Δημοκρατία.

32% θεωρούν αξιόπιστο το ΣΥΡΙΖΑ.

34% των πολιτών θεωρούν αξιόπιστο το ΚΚΕ, ποσοστό μεγαλύτερο από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι έχει μικρότερη εκλογική επιρροή από την αξιωματική αντιπολίτευση. 


10,5% ήταν το αρχικό επιτόκιο για το ομόλογο της Eurobank. 

300 εκατ. ζητά να δανειστεί η Τράπεζα, με αυτό το επιτόκιο.

600 εκατ. ευρώ τουλάχιστον ήταν οι προσφορές.


3,56 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να εκταμιευθούν στις αρχές του 2023, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» την Παρασκευή. 

37% των συνολικών κονδυλίων ή 11,1 δισ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί συνολικά από το Ταμείο Ανάκαμψης προς την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε επίσης την Παρασκευή ότι την άλλη φορά θα ανακατευθύνει τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης. Δυσαρεστημένοι είναι επίσης και επιχειρηματίες, σύμφωνα με όσα ανέφερε η κυρία Θεανώ Φωτίου στη Βουλή. 

4 χώρες έχουν υποβάλει αίτημα για τη δεύτερη δόση, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

28 ορόσημα μεταρρυθμίσεων έχει ολοκληρώσει η Ελλάδα για να λάβει το συγκεκριμένο πακέτο. 


10 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά σε πολυώροφο συγκρότημα στο Ουρούμτσι, στη δυτική Κίνα. Οι άνθρωποι παγιδεύτηκαν στο κτίριο εξαιτίας των περιορισμών για τον Covid, γεγονός που πυροδότησε κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με το πλήθος να ζητά την παραίτηση του κομμουνιστικού κόμματος. 

12 πόλεις σε όλο τον κόσμο φιλοξένησαν διαδηλώσεις κατά των αυστηρών lockdown, τα οποία επανήλθαν στην Κίνα. Στην ίδια την Κίνα, η κατάσταση έχει ηρεμήσει. Οι αρχές καταπνίγουν κάθε αντίδραση. 


11,2% αύξηση σημείωσαν οι τιμές των διαμερισμάτων σε όλη τη χώρα, στο γ΄ τρίμηνο.

13% ήταν η αύξηση στην Αθήνα.


280 ακίνητα και 10 εκατ. ευρώ καταθέσεις βρέθηκαν, σύμφωνα με τον Τύπο, μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων της Κιβωτού του Κόσμου. 

300.000 ευρώ βρέθηκαν σε λογαριασμούς του πατέρα Αντωνίου και της συζύγου του. Ευτελές ποσόν, για κάποιον που έχει αγιογραφία με τη φάτσα του. 

27.151.270,16 ευρώ ήταν τα έσοδα της «Κιβωτού» την τελευταία πενταετία. Τα χρήματα προέρχονταν σχεδόν αποκλειστικά από δωρεές. 


Verba volant

Κλέων Γρηγοριάδης 

«Εκεί στα Προσφυγικά, σας ενημερώνω, είναι μια κατάληψη πρότυπο. Η γειτονιά επιχαίρει γι’ αυτή την κατάληψη. Καμαρώνει γι’ αυτό το διεθνές στολίδι της».
Τέτοια τάξη, τέτοια αλφαδιά, δεν την έχω δει. Μιλάμε για κατάληψη να την ευχαριστιέσαι. Αν και η στήλη λέει γενικώς όχι στα πρότυπα και στην αριστεία, θα κάνει μια εξαίρεση γι’ αυτή την κατάληψη που διαφημίζει διεθνώς τη χώρα μας. Χωρίς να «επιχαίρει»  για τα γεγονότα…

Κώστας Ζαχαριάδης  

«Ποιοι είστε εσείς; Οι φλώροι του κολεγίου; Που θα πείτε για μας»;
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποστομώνει τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Καιρίδη με μια νοσταλγική λεκτική αντιπαράθεση από τα σχολικά μας χρόνια. Του αφιερώνουμε τα λόγια του ποιητή Καρβέλα, που αποτελούν τον ύμνο της εφηβείας των «φλώρων του κολεγίου»: «Μα εγώ θα έδινα τα πάντα να γινόμουνα, πάλι παιδί λίγο να βρισκόμουνα, στις ίδιες τάξεις, στα ίδια θρανία, με τους συμμαθητές μου να κάνω αστεία και τους καθηγητές που κοιτάζουν καχύποπτα τα μαθητικά τα χρόνια δεν τ’ αλλάζω με τίποτα…»

Κώστας Τζαβάρας

«Ούτε αποχώρησα από την επιτροπή Διαφάνειας, ούτε παραιτήθηκα. Επίσης, ούτε είμαι άρρωστος, ούτε πάσχω από κάποιο μεταδοτικό νόσημα. Εκτός από το νόσημα του να λέω τη γνώμη μου με παρρησία. Και αυτό το δικαίωμα μου το δίνει το αξίωμα που έχω».
Αν ήμασταν στην Ιαπωνία, θα μιλούσαμε για μια τελετουργική παραδοχή αυτοταπείνωσης από τον Πυργιώτη βουλευτή. Όχι μόνο λέει ότι διαφωνεί, αλλά παραδέχεται ότι «την έκανε με ελαφρά» για να μη δημιουργήσει πρόβλημα. Τελειώνει δε το μεγαλειώδες λογύδριο κάνοντας λόγο για το θάρρος της γνώμης του, κάτι που έχει προηγουμένως αναιρέσει, διά της επιλογής της απουσίας του.


Στο φύλλο της 16ης Νοεμβρίου, η στήλη «Τα νούμερα της εβδομάδας» συμπεριέλαβε μια αναφορά στον Γιάννη Μαντζουράνη, η οποία συμπεριλαμβανόταν σε βιβλίο του Ν. Γρυλλάκη. Ο κύριος Μαντζουράνης μάς έστειλε εξώδικο επιστολή στην οποία αναφέρει ότι: «Οι εν λόγω αναφορές δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, ενώ στηρίζονται σε στοιχεία και ισχυρισμούς του Ν. Γρυλλάκη, τους οποίους όχι μόνον προ πολλού χρόνου ακόμη και ο ίδιος έχει ανασκευάσει, αλλά και άλλα σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα της ΝΔ, που δήθεν εμπλέκονταν στα σχετικά περιστατικά, ρητώς, κατηγορηματικώς και πλήρως έχουν διαψεύσει δημοσίως».

Η στήλη, η οποία δημοσιεύεται στην Athens Voice (και στην ηλεκτρονική έκδοση) εδώ και τρία χρόνια, αποτελεί μια αναφορά αποσπασματικών στοιχείων (ιστορικών και σύγχρονων) τα οποία ουδέποτε καταλήγουν σε συμπέρασμα. Είναι φανερό στους αναγνώστες ότι η στήλη αυτή δεν προβαίνει σε ρεπορτάζ, ούτε αποτελεί έκφραση γνώμης. Προβαίνει σε απλή καταγραφή αριθμητικών κυρίως δεδομένων.

Αυτό συνέβη και με τη συγκεκριμένη καταγραφή-αναφορά της δηλώσεως του κ. Γρυλλάκη προερχόμενη από ένα βιβλίο, σχετικά με τον κ. Μαντζουράνη, η οποία δεν κατέληγε ούτε σε συμπέρασμα ούτε σε κάποιον χαρακτηρισμό. Επρόκειτο περί ιστορικής αναδρομής σε ένα απόσπασμα ενός βιβλίου.

Ο κ. Μαντζουράνης διά του εξωδίκου του μας πληροφόρησε για τη μετέπειτα εξέλιξη της σχετικής αναφοράς του κ. Γρυλλάκη. Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητούμε ούτε όσα παραθέτει στην επιστολή του ο κύριος Μαντζουράνης, που συνέβησαν μεταγενέστερα της δηλώσεως του κ. Γρυλλάκη, ούτε φυσικά είχαμε στόχο να τον προσβάλουμε ή να τον πλήξουμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Να σημειώσουμε ότι, όπως μας ενημερώνει, «ο κ. Γιάννης Μαντζουράνης μολονότι αρχικώς κατηγορήθηκε, εν τέλει απηλλάγη ομόφωνα κάθε κατηγορίας από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο».

Σκοπός μας πάντοτε ήταν και είναι να ακούγονται όλες οι φωνές και για αυτό γνωστοποιούμε την εξώδικη δήλωση του κ. Μαντζουράνη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ