Πολιτικη & Οικονομια

Οικονόμου: «Μίσθωση αδρανών ακινήτων του Δημοσίου σε 2.500 νέους 18-39 ετών»

Μέσω του προγράμματος «Σπίτι Μου»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακίνητα στην Αθήνα
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Γιάννης Οικονόμου: Η ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τα αδρανή ακίνητα του δημοσίου και το πρόγραμμα του Υπ. Εργασίας για τους νέους

Σε 2.500 δικαιούχους ηλικίας 18 έως 39 ετών θα διατεθούν τα αδρανή ακίνητα του Δημοσίου με μικρό ρυθμισμένο μίσθωμα μέσω του πλαισίου «Κοινωνική Αντιπαροχή» από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter: «Με την "Κοινωνική Αντιπαροχή" αξιοποιούνται εκατοντάδες αδρανή ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία θα διατεθούν ως σύγχρονες κατοικίες με μικρό ρυθμισμένο μίσθωμα, σε 2.500 δικαιούχους 18 έως 39 ετών. Με σχέδιο εξασφαλίζουμε προσιτή και ποιοτική στέγη για τους νέους μας».

To πρόγραμμα προσιτής στέγης σε νέους

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα social media αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», που έχει ως κεντρικό στόχο την προσιτή στέγη για τους νέους και πιο ευάλωτους πολίτες, και τις δράσεις που περιλαμβάνει το σχετικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το πρόγραμμα «Σπίτι μου» θεσμοθετείται, «ως ανάχωμα στα ακριβά ενοίκια και τις υψηλές τιμές ακινήτων, ειδικά για ζευγάρια που σχεδιάζουν να αρχίσουν την κοινή τους ζωή». Το πρόγραμμα προβλέπει τη χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων τραπεζικών δανείων, που συγχρηματοδοτεί το κράτος, αξιοποίηση αδρανών ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία θα διατεθούν ως κατοικίες με μικρό ρυθμισμένο μίσθωμα, ενοικίαση από το κράτος κατοικιών οι οποίες θα διατεθούν για τη φιλοξενία ευάλωτων νέων ή νέων ζευγαριών για χρονικό διάστημα 3 χρόνων, αλλά και επιδότηση, σε ιδιοκτήτες για την ανακαίνιση κενών διαμερισμάτων τα οποία, στη συνέχεια, θα διατεθούν σε νέους, με ευνοϊκό ενοίκιο.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού

Οι νέοι μας πρέπει να ζήσουν καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές, όχι χειρότερα. Και χρέος μας είναι να σταθούμε δίπλα τους για να το πετύχουν.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα για προσιτή στέγη στους νέους και πιο ευάλωτους πολίτες που ανακοινώσαμε στη ΔΕΘ γίνεται, με χρόνους εξπρές, νόμος του κράτους και ξεκινά. Έτσι, το σχέδιο «Σπίτι μου» θεσμοθετείται και επίσημα ως ανάχωμα στα ακριβά ενοίκια και τις υψηλές τιμές ακινήτων, ειδικά για ζευγάρια που σχεδιάζουν να αρχίσουν την κοινή τους ζωή. 

Πρώτον, με χαμηλότοκα ή άτοκα τραπεζικά δάνεια που συγχρηματοδοτεί κατά 3/4 το κράτος προς 10.000 συμπολίτες μας 25 έως 39 ετών. Χάρη στην κρατική συμμετοχή το επιτόκιο θα είναι σταθερά κατά 75% φθηνότερο από τα αντίστοιχα εμπορικά επιτόκια. Μια πολύ σημαντική βοήθεια ειδικά στο σημερινό περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων. Έτσι οι δικαιούχοι θα καταβάλλουν για το δικό τους πλέον σπίτι μηνιαία δόση χαμηλότερη του ενοικίου που θα πλήρωναν για ένα αντίστοιχο διαμέρισμα.

Δεύτερον, με την «Κοινωνική Αντιπαροχή». Την αξιοποίηση, δηλαδή, εκατοντάδων αδρανών ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία θα διατεθούν ως σύγχρονες κατοικίες με μικρό ρυθμισμένο μίσθωμα, σε 2.500 δικαιούχους ηλικίας 18 έως 39 ετών. Επίσης, με την ενοικίαση από το κράτος κατοικιών που, στη συνέχεια, θα φιλοξενούν ευάλωτους νέους ή νέα ζευγάρια για 3 χρόνια. Και, τέλος, η επιδότηση έως 10.000 ευρώ σε ιδιοκτήτες κενών-δηλωμένων ως κλειστών διαμερισμάτων, έως 100 τ.μ. με στόχο να ανακαινιστούν και να διατεθούν, με ευνοϊκό ενοίκιο, σε νέους που αναζητούν κατοικία.

Θυμίζω ότι παράλληλα ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και προετοιμάζεται η εκκίνηση και για το ειδικό πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Εξοικονομώ για νέους» που επιδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικιών που ανήκουν σε νέους, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν λόγω παλαιότητας.Πέντε πρωτοβουλίες, μία ακόμη τολμηρή απάντηση της Πολιτείας σε ένα πρόβλημα της εποχής. Η Ελλάδα αλλάζει. Βαδίζει μπροστά και στοχεύει ψηλά δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες στη νέα γενιά. Με σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ