Πολιτικη & Οικονομια

Συμφωνία για το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χαρδούβελη – τρόικας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με την ανοχή της τρόικας θα κατατεθεί τη Δευτέρα το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους δανειστές. Εκτός από τις φοροελαφρύνσεις, τις οποίες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, στο προσχέδιο θα περιλαμβάνεται και το κονδύλι για τους ένστολους με κυβερνητική δέσμευση ότι η αποκατάσταση των αμοιβών τους θα γίνει μέσα στο 2014. Το πλήρες σχέδιο για τους ένστολους θα «αποτυπώνεται» αναλυτικά στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.

Ενισχυτική των θέσεων της κυβέρνησης είναι η πολύ καλή εικόνα των εσόδων του Σεπτεμβρίου που αυξήθηκαν κατά 16% συγκριτικά με πέρυσι και είναι σύμφωνα με τους φετινούς στόχους. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα τοποθετείσαι λίγο κάτω από το 3%.

Όλα τα θέματα πάντως θα ξανασυζητηθούν στις 26 Οκτωβρίου, οπότε θα έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών και θα επιστρέψει για τη διαπραγμάτευση η τρόικα.

Η τριμερής εντός της ημέρας θα συναντηθεί και με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Τη Δευτέρα τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων θα βρεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχουν με τους δανειστές οι κύριοι Χαρδουβελης, Δένδιας και Βρούτσης.

Στο μεταξύ, ανοιχτά έμειναν τα μέτωπα στα εργασιακά και το ασφαλιστικό σύστημα, κατά τη συνάντηση του Γιάννη Βρούτση με τους επικεφαλής της τριμερούς που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή το βράδυ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.