Πολιτικη & Οικονομια

«Το Ποτάμι έχει στο DNA του τις συνεργασίες»

Ο Γιώργος Μαυρωτάς στο 3ο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Γιώργος Μαυρωτάς, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Ποταμιού, παρέστη στο 3ο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, όπου δήλωσε ότι το κόμμα του είναι εξ ορισμού ανοικτό σε συνεργασίες. «Το Ποτάμι έχει στο DNA του τις συνεργασίες. Και έχουμε πει ότι αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει αν δεν μάθουμε να συζητάμε, να υποχωρούμε, να συμβιβαζόμαστε (η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα όπου η έννοια «συμβιβασμός» έχει αρνητική χροιά). Να ακούμε δηλαδή ο ένας τον άλλο, να σκεφτόμαστε ο ένας το δίκιο του άλλου και τελικά οι αποφάσεις μας να εμπεριέχουν πάντα και τον άλλον.

Το Ποτάμι όπως και η ΔΗΜΑΡ πιστεύει σε μια δίκαιη Ευρώπη. Σε μια Ευρώπη όμως που δίνει προτεραιότητα στους νέους, στους άνεργους, στους παραγωγούς και όχι στις γραφειοκρατίες και τα λόμπι εξουσίας. Το Ποτάμι, όπως και εσείς, πιστεύει ότι η κρίση που περνάει η χώρα δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι μια κρίση πολιτική, μια κρίση που έχει διαβρώσει πολλά τμήματα της κοινωνίας, αποτέλεσμα όμως της ανικανότητας και της ανευθυνότητας του πολιτικού συστήματος.

Το ρουσφέτι, ο παλαιοκομματισμός είναι βαθειά ριζωμένα στον τόπο μας και βέβαια δεν είναι αυτοφυή, είναι σπορές του παλιού πολιτικού συστήματος κυρίως των κομμάτων εξουσίας. Το Ποτάμι, όπως και εσείς, πιστεύει ότι ο τόπος έχει ανάγκη από μεγάλες αλλαγές στην φορολογία, στην υγεία, στην παραγωγή, στο περιβάλλον και βέβαια στην παιδεία και τελικά στον πολιτισμό. Το Ποτάμι, όπως και εσείς, πιστεύει ότι όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν από ένα κόμμα και βέβαια δεν μπορούν να γίνουν από ένα παλιό πολιτικό σύστημα. Χρειάζεται ανανέωση και εμπλουτισμός.

Βέβαια υπάρχουν προφανώς και πολλά που διαφωνούμε. Αλλά και γι αυτά πρέπει να συζητήσουμε. Η χώρα δεν έχει χρόνο. Και δεν υπάρχουν περιθώρια για βεντετισμούς και προσωπικές πολιτικές. Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, κάποιοι ζήλεψαν μάλιστα και άρχισαν να συζητούν και για την ανασυγκρότηση και της κεντροδεξιάς. Σε πολλές περιπτώσεις πίσω από αυτές τις συζητήσεις κρύβονται αγωνίες από τους παλιούς κομματικούς μηχανισμούς. Μηχανισμοί που έχουν ως έδρα τους το κράτος και καπελώνουν- αν παραστεί ανάγκη- κάθε νέα προσπάθεια με το επιχείρημα «εμείς ξέρουμε τη δουλειά». Για μας τα πράγματα είναι πιο απλά. Δεν μας ενδιαφέρει η σωτηρία των μηχανισμών. Μας ενδιαφέρει όμως ο διάλογος για τα προβλήματα της χώρας. Όχι ο προσχηματικός διάλογος για πράγματα αφηρημένα και γενικόλογα αλλά διάλογος πάνω σε αυτά που πραγματικά επηρεάζουν τη ζωή των πολλών.

Και εκεί θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε θα είμαστε πάντοτε παρόντες. Για να συμφωνήσουμε αλλά και να διαφωνήσουμε, όπως είπα. Να βελτιωθούμε δηλαδή. Σας ευχαριστώ και καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας», δήλωσε ο κ. Μαυρωτάς.