Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 10 - 16 Νοεμβρίου 2022

200 έως 220 δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να κοστίσει η διοργάνωση του World Cup 2022, ή αν προτιμάτε Mundial 2022 το οποίο ξεκινά την προσεχή Κυριακή στο Κατάρ.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 849
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Στάδιο Αλ Τουμάμα στη Ντόχα του Κατάρ θα είναι ένα από τα γήπεδα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.
Το Στάδιο Αλ Τουμάμα στη Ντόχα του Κατάρ θα είναι ένα από τα γήπεδα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 © EPA / Noushad Thekkayil

Τα νέα της εβδομάδας 10 - 16 Νοεμβρίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

217 έδρες είχαν κερδίσει οι ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης και ενώ η καταμέτρηση συνεχίζονταν.

205 έδρες κέρδιζαν μέχρι την ίδια ώρα οι Δημοκρατικοί. Τελικά δεν ήταν και τόσο πύρρειος η νίκη των Ρεπουμπλικανών.

218 έδρες χρειάζεται ένα κόμμα για να αποκτήσει την πλειοψηφία στη Βουλή των ΗΠΑ.

49 έδρες κέρδιζαν οι ρεπουμπλικάνοι για τη γερουσία μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, με τους Δημοκρατικούς να κερδίζουν 48.

6 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι επαναληπτικές εκλογές στην πολιτεία της Τζόρτζια. Από το αποτέλεσμά τους θα κριθεί τελικά ο έλεγχος της Γερουσία, όπου οι ρεπουμπλικάνοι δεν μοιάζει πιθανό να κυριαρχήσουν.

262 εκατ. δολάρια δαπάνησαν οι δύο υποψήφιοι, Ουόρνοκ και Ουόκερ, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Open Secrets, που παρακολουθεί το πολιτικό χρήμα στις ΗΠΑ. Εδώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει (νόμιμα τουλάχιστον) χρήμα που να διακινείται σε πολιτικούς.

515 εκατ. δολάρια είχαν δαπανηθεί πέρυσι τον Ιανουάριο, στην επαναληπτική ψηφοφορία επίσης στην Τζόρτζια. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων, έχουν κάνει την επιλογή τους αλλά κάθε ψήφος μετράει και γι’ αυτό τις πληρώνουν πανάκριβα.


2,9 εκατ. ευρώ ξέχασε να καταβάλει στις φορολογικές αρχές, γνωστό ενεχυροδανειστήριο που δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα. Το ποσό αφορά σε αγορές χρυσών κοσμημάτων και άλλων ειδών από ιδιώτες, από το 2016 έως και φέτος.

1,19 εκατ. ευρώ ξέχασε επίσης να δηλώσει το ίδιο «γνωστό ενεχυροδανειστήριο» στη φορολογική δήλωση του 2012. Γνωστό μπορεί να είναι αλλά δεν υπάρχει σχετικό νομικό πλαίσιο και ως εκ τούτου το όνομά του δεν ανακοινώνεται, παρότι οι ελεγκτές επέβαλαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.


23.000 δέματα με επώνυμα απομιμητικά προϊόντα, δηλαδή «μαϊμούδες» είχε διακινήσει μια εγκληματική οργάνωση μέσω ιστοσελίδων υψηλής επισκεψιμότητας, η οποία εξαρθρώθηκε από την οικονομική αστυνομία.

3 ιστοσελίδες είχε δημιουργήσει η σπείρα. Επρόκειτο για τις sneakersfactory.gr, sneaker-store.gr και την εκπτωτική shoessales.gr. Η ματαιοδοξία των ανθρώπων και το δέλεαρ της «ευκαιρίας» ήταν το καλύτερο δόλωμα για τους εξαπατημένους πελάτες.

1,5 εκατ. ευρώ ήταν ο τζίρος από τις ηλεκτρονικές παραγγελίες χωρίς να υπολογίζονται τα κέρδη από τις αυτοπρόσωπες, απευθείας παραλαβές από χιλιάδες άλλους πελάτες.


100 εκατομμύρια δολάρια «δώρισε» στην Ντόλι Πάρτον ο επιχειρηματίας Τζέφ Μπέζος ενώ απένειμε στην τραγουδίστρια το «Βραβείο θάρρους και φιλανθρωπίας». Ο Μπέζος μάλιστα ήταν γεμάτος επαίνους για την Ντόλι Πάρτον λέγοντας πως είναι μια γυναίκα με «μεγάλη καρδιά».

10.000 απολύσεις ετοιμάζεται να κάνει ο Τζέφ Μπέζος. Ίσως να ζήλεψε τη δόξα των Μασκ και Ζουκερμπεργκ.

3% των εταιρικών υπαλλήλων της Amazon είναι οι 10.000 εργαζόμενοι και λιγότερο από το 1% του συνολικού παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της που ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο και αποτελείται κυρίως από ωρομίσθιους.

13% του εργατικού δυναμικού της Meta απελύθη την προηγούμενη εβδομάδα από τον Ζούκερμπεργκ. Ήτοι 11.000 εργαζόμενοι.


5,8 μονάδες διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει έρευνα της GPO. Τα ποσοστά είναι χωρίς αναγωγή με τη ΝΔ να παίρνει 31,6% από 32,7% έναν μήνα πριν.

10,9% των πολιτών θεωρούν τις υποκλοπές ως το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι περισσότεροι επιλέγουν ακρίβεια, σε ποσοστό 46,9%.


557.642 τηλεθεατές παρακολούθησαν τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη Μάρα Ζαχαρέα.

422.952 τηλεθεατές παρακολούθησαν την αντίστοιχη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νίκο Χατζηνικολάου. Κάποιοι εξάγουν συμπεράσματα από τις τηλεθεάσεις και σπεύδουν μάλιστα να πανηγυρίσουν.


200 έως 220 δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να κοστίσει η διοργάνωση του World Cup 2022, ή αν προτιμάτε Mundial 2022 το οποίο ξεκινά την προσεχή Κυριακή στο Κατάρ.

3.5 δισεκατομμύρια δολάρια είχε στοιχίσει η διοργάνωση στη Νότιο Αφρική, και το ποσό είχε θεωρηθεί τότε «υπερβολικό».

76 χιλιόμετρα τούνελ του μετρό σε τρεις διαφορετικές γραμμές συμπεριλαμβάνονται στο κόστος, όπως και μια νέα πόλη με την ονομασία Λουσάιλ.

8 γήπεδα θα φιλοξενήσουν τους αγώνες και διαθέτουν από ασανσέρ μέχρι… κλιματισμό.

25 βαθμοί Κελσίου είναι η μέση θερμοκρασία στο Κατάρ κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το βράδυ πέφτει στους 21.

80.000 θεατές χωράει το Lusail Iconic Stadium.

40.000 θεατές χωράει το Al Janoub Stadium, η εντυπωσιακότερη κατασκευή κατά την άποψη της στήλης. Το εξωτερικό της τιμά την παράδοση της πόλης Αλ Γουάκρα που ήταν ένα χωριό ψαράδων μαργαριταριών, θυμίζοντας τα πανιά των παραδοσιακών σκαφών της περιοχής.

1.5 εκατομμύριο τουρίστες αναμένονται να βρεθούν στο Εμιράτο για το Μουντιάλ. Η θέση της γυναίκας και οι ατομικές ελευθερίες δεν τους απασχολούν.


Verba volant

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος  

«Να κληθούν οι δύο εταιρείες, να μάθουμε ποιος διαχειρίζεται το Predator στην Ελλάδα».
Βεβαίως. Έτσι γίνεται. Οι άνθρωποι που πουλάνε λογισμικό παρακολούθησης σε κατασκόπους και μυστικές υπηρεσίες «δίνουν» τους πελάτες τους αμέσως μόλις το ζητήσει κάποιος θεσμικός φορέας. Ιδανικό για σενάριο σε ενδεχόμενο σίκουελ του «Θου-Βου Πράκτωρ 000».

 Εύη Βατίδου 

«Έχω προτείνει στην κόρη μου να γίνει μοντέλο, αλλά θα ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα της».
Μην πάει το μυαλό σας στο «μοντελοπνίχτης», δικηγόρος εννοεί.

Παύλος Χαϊκάλης

«Ο Ηλίας Μίχος είναι ένας άνθρωπος που αυτή την περίοδο θέλει πολύ σεξ. Το σεξ παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Για ό,τι συνέβη φταίει ο Κρόνος».
Στον νέο του ρόλο –ως αστρολόγος– ο πρώην υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων της κυβέρνησης Τσίπρα κάνει μια αδιανόητη τοποθέτηση, ενδεικτική της ελαφρότητας με την οποία αρκετές εκπομπές δίνουν δημόσιο βήμα.

Γιώργος Τσίπρας

«Το να φέρει το βάρος της απόδειξης ο καταγγέλλων είναι θέατρο του παραλόγου».
 Ατόφια, λογική, τίμια, αριστερή σκέψη. Άρα, αν για παράδειγμα καταγγείλω εγώ ότι ο «εξάδελφος» είναι μπουγαδοκλέφτης, οφείλει να αποδείξει ότι δεν είναι.

Γιάνης Βαρουφάκης

«Σήμερα στο κέντρο της Ρώμης ιδρύσαμε το #MeRA25 Ιταλίας. Ήταν μεγάλη χαρά γιατί, μετά τη νίκη της νεοφασίστριας Μελόνι, το πολιτικό κενό είναι τεράστιο».
Το οποίο κενό θα καλύψει φυσικά ο Γιάνης. Ίσως μια καλή ιδέα θα ήταν να στέλναμε Κρίτωνα και Κλέωνα, για να οργανώσουν τους πρώτους πυρήνες. 

Όλγα Κεφαλογιάννη

«Πρέπει να διερευνηθεί και να διαλευκανθεί αυτό. Και εγώ τα διαβάζω και εγώ ήμουν σε μία από τις λίστες. Είναι ανατριχιαστικό να σκεφτεί κανείς ότι οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να παρακολουθείται από αυτά τα κακόβουλα λογισμικά. Αυτά είναι πέρα από κάθε φαντασία».
Όντως είναι πέρα από κάθε φαντασία σε μια εποχή όπου είμαστε μονίμως δικτυωμένοι, δίνουμε διαρκώς τα στοιχεία μας σε εφαρμογές και ζούμε με το GPS ανοιχτό, να υπάρχει κακόβουλο λογισμικό που μας παρακολουθεί. Άτιμο πράμα αυτά τα κομπιούτερς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ