Πολιτικη & Οικονομια

Εκλογές το πολύ αρχές του Μάη

Φλεβάρη αρχίζουν οι συζητήσεις

Δημήτρης Φύσσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

Η κυβέρνηση ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης τη Δευτέρα - και είναι απίθανο να μην την πάρει. Ποιος από τους βουλευτές της σημερινής πλειοψηφίας δε θα ήθελε μερικούς ακόμα μήνες τη θέση του, ξέροντας ότι στην επόμενη Βουλή πιθανότατα θα είναι απών; Επομένως, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι 154 είναι δεδομένοι.

Από την άλλη, ολόκληρη η αντιπολίτευση, από τη Χρυσή Αυγή μέχρι το ΚΚΕ, καταψηφίζει. Το τι θα κάνουν οι ανεξάρτητοι, είναι στην πραγματικότητα, το μόνο που έχει ενδιαφέρον. Δηλαδή οι 24 βουλευτές που έχουν αποχωρήσει / διαγραφεί από τα κόμματα με τα οποία είχαν εκλεγεί το 2012. Είναι οι εξής (αλφαβητικά): Αηδόνης, Αλεξόπουλος, Ανδρουλάκης, Βουδούρης, Γιαταγάνα, Γιοβανόπουλος, Ιατρίδη, Νικ. Κακλαμάνης, Καπερνάρος, Κασαπίδης, Κουράκος, Λυκούδης, Μάρκου, Μουτσινάς, Μπόλαρης, Μπούκουρας, Νικολόπουλος, Νταβρής, Οικονόμου, Παραστατίδης, Πολύδωρας, Τατσόπουλος, Τζάκρη, Ψαριανός.

Αλλά όσοι ανεξάρτητοι και να πάνε με την κυβέρνηση, και όλοι ακόμα, που λέει ο λόγος, οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν οπωσδήποτε. Και το απώτατο όριό τους είναι, και πάλι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο Μάης του 2015.

Γιατί; Γιατί, πολύ απλά, δεν πρόκειται να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι που λέει το Σύνταγμα ότι απατούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ακόμα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να προτείνει η κυβέρνηση, θα καταψηφίσει η ίδια τον εαυτό της. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει εκλογές, ενώ κανένα άλλο κόμμα δεν πρόκειται να στηρίξει μια κυβέρνηση που φθίνει.

Φλεβάρη λοιπόν αρχίζουν οι συζητήσεις, Μάρτη λήγει η θητεία του κ. Παπούλια. Οι ψηφοφορίες θα είναι άκαρπες, κι ακολουθεί διάλυση της Βουλής και εκλογές. Το πιο πιθανό Απρίλη, άντε αρχές του Μάη. Το απώτατο όριο, αργότερα αποκλείεται.

Νωρίτερα φυσικά μπορεί να γίνουν, αν η κυβέρνηση παραιτηθεί (θεωρητικά πιθανό) ή χάσει τη δεδηλωμένη (απίθανο). Αλλά κυβέρνηση που παραιτείται ενώ έχει μόλις υπερψηφιστεί μετά από ψήφο εμπιστοσύνης, είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο.

Επομένως, ας ετοιμαστούμε για πρόωρες εκλογές την άνοιξη, σε εφτά μήνες το πολύ. Επίσης, για πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ. Μετά (και) από αυτό, ποιος αμφιβάλλει ότι θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές, ιδίως σε οικονομικό επίπεδο;

Υ.Γ. Στο φιλοσυριζέικο μπλοκ πρέπει να προσμετρήσυμε πλέον και ό,τι απόμεινε από τη ΔΗΜΑΡ. Σε αυτή την κατεύθυνση ολοφάνερα κινείται το «οικογενειακό» συνέδριο που άρχισε την Πέμπτη.