Πολιτικη & Οικονομια

Καθηλώνει αεροπλάνα η FedEx και ακυρώνει μεταφορές η Maersk

Τι σημαίνει για το παγκόσμιο εμπόριο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Maersk: «Μαύρα σύννεφα» στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω ενεργειακής κρίσης και Ουκρανίας
Εμπορευματοκιβώτια (φωτό αρχείου) © Pixabay

Maersk και Fedex: «Μαύρα σύννεφα» στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω ενεργειακής κρίσης και Ουκρανίας

Μαύρα σύννεφα διαφαίνονται στον ορίζοντα το παγκόσμιου εμπορίου εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, τον υψηλό πληθωρισμό και μια πιθανή παγκόσμια ύφεση.

Aρχικά, ο CFO της FedEx μιλώντας στο W Baird Global Industrial Conference είπε ότι η εταιρεία μείωσε τις πτήσεις και απέσυρε αεροπλάνα για να μειώσει το κόστος της ως απάντηση στη μείωση της ζήτησης για μεταφορικές υπηρεσίες. «Κοιτάξτε, σίγουρα θα πραγματοποιήσουμε περισσότερες διαρθρωτικές εξοικονομήσεις κόστους το δεύτερο εξάμηνο του έτους για να έχουμε κι εμείς κάποια πλεονεκτήματα από τις μειώσεις πτήσεων.
Όταν σταθμεύουμε τα αεροπλάνα στο έδαφος, ιδιαίτερα τα παλαιότερα αεροπλάνα μας, δίνουμε αναβολή στη συντήρηση, η οποία αντιπροσωπεύει σημαντικό κόστος. Ενώ την ίδια στιγμή, έχουμε σχετικά χαμηλό κόστος ιδιοκτησίας σε αυτά», τόνισε ο Μάικλ Λέντζ. 

Η μείωση των πτήσεων της FedEx ακολούθησαν τις ανακοινώνεις που έκανε η εταιρεία στα μέσα Σεπτεμβρίου, δηλώνοντας ότι αποσύρει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2023, λόγω των ισχυρών ενδείξεων περί επικείμενης παγκόσμιας ύφεσης.

Την ίδια ώρα ο Σόρεν Σκοτ CEO της μεγάλης εταιρείας shipping, Maersk, η οποία λειτουργεί ως «βαρόμετρο» για το παγκόσμιο εμπόριο, επισήμανε πως ο υψηλός πληθωρισμός και μια πιθανή παγκόσμια ύφεση βαραίνουν σημαντικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, οι οποίοι με τη σειρά τους επηρεάζουν τη ζήτηση των παγκόσμιων μεταφορών και logistics.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της Maersk για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η εταιρεία προειδοποίησε για μια επερχόμενη ύφεση στη ζήτηση του παγκόσμιου εμπορίου και αποδυνάμωση την ώρα που καταγράφεται μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και συμφόρηση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ