Πολιτικη & Οικονομια

Τζορτζ Τσούνης: Καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη

«Η Ελλάδα πάντα ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας» επανέλαβε για ακόμα μια φορά ο Αμερικανός πρέσβης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Tζορτζ Τσούνης
O Tζορτζ Τσούνης (φώτο αρχείου) © Εurokinissi

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνης για τον ρόλο της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Στον κομβικό ρόλο της Ελλάδας που την έχει καταστήσει βασικό «παίκτη» για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και πρωταγωνίστρια στην παγκόσμια οικονομία μέσω του στόλου των εμπορικών πλοίων της αναφέρθηκε σε ομιλία του ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζoρτζ Τσούνης στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς ενώπιον εκπροσώπων της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα υπογράμμισε την κρισιμότητα της επιβολής του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, ως μέσου περιορισμού των κερδών της Ρωσίας από τον κλάδο ενέργειας. «Ο κ. Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως γεωπολιτικό όπλο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ο κ. Τσούνης σημείωσε ότι ο ρόλος της Ελλάδας είναι ηγετικός όσον αφορά τη γεωπολιτική κρίση και θα παραμείνει καθοριστικός και στο μέλλον. Αφότου επέλθει το πέρας της κρίσης και οι Ουκρανοί επιστρέψουν σε μια ασφαλή χώρα, η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα ξεκινήσει, τόνισε. «Η Ελλάδα, ως κόμβος ενέργειας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, θα διαδραματίσει κύριο ρόλο για την παροχή ενέργειας στις χώρες-εταίρους και φυσικά και στην Ουκρανία» σημείωσε. 

Ο κ. Τσούνης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι, πρώτη φορά στην ιστορία, ΗΠΑ και Ελλάδα είναι τόσο κοντά. Οι κοινές αξίες των δύο χωρών καθιστούν υποχρέωσή τους το να αποτελούν προπύργιο της δημοκρατίας και τείχος ενάντια σε οποιονδήποτε επίδοξο ηγέτη που αποπειράται διά της βίας να αλλάξει το status quo. «Η Ελλάδα πάντα ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης και πραγματοποίησε ιστορική μνεία στον καθοριστικό ρόλο των Ελλήνων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην αναχαίτιση των φασιστικών δυνάμεων.

«Παράλληλα, ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου θα καθίσταται ολοένα σημαντικότερος με την πάροδο των ετών. Ήδη η Ελλάδα πρωτοστατεί στον κλάδο ενέργειας, με το ήμισυ της ηλεκτροπαραγωγής της να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές», σημείωσε ο κ. Τσούνης.

«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και κύριο εταίρο των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ενισχύουν την Ελλάδα, τόσο ενεργειακά όσο και στρατιωτικά» πρόσθεσε ο πρέσβης και σημείωσε ότι η χώρα μας αποτελεί μέρος ενός μικρού γκρουπ χωρών που εξοπλίζονται με προηγμένες αμερικανικές τεχνολογίες.

Ειδική αναφορά έκανε στα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας υπογραμμίζοντας τη γεωστρατηγική τους θέση ως κόμβων συνδυασμένων μεταφορών στα Βαλκάνια. Μάλιστα, το ενδιαφέρον δεν προέρχεται μονάχα από τις ΗΠΑ. Ο πρέσβης ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα από τη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας πως το μέλλον της Ελλάδας ως προς την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων είναι λαμπρό. Κλιματική κρίση Ένας από τους άξονες της ομιλίας του πρέσβη ήταν η κλιματική κρίση και οι προκλήσεις που αναδύονται για την παγκόσμια οικονομία.

Ο κ. Τσούνης εξήρε τις σημαντικές πρωτοβουλίες της ναυτιλιακής βιομηχανίας, με στόχο την ενεργειακή μετάβασή της, επισημαίνοντας ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία θα έχει κεντρικό ρόλο στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων, μια πρόκληση που αφορά τους πάντες. \

Με πληροφορίες από Ναυτικά Χρονικά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ