Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 27 Οκτωβρίου - 2 Νοεμβρίου 2022

87 ετών άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο ο Τζέρι Λι Λιούις

Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 847
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα νέα της εβδομάδας 27 Οκτωβρίου - 2 Νοεμβρίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

50,9% έλαβε ο κεντροαριστερός Λούλα ντα Σίλβα στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή στη Βραζιλία και επανεξελέγη πρόεδρος της μεγάλης χώρας. Εγχώριοι τηλε-πολιτικοί από τον χώρο της αριστεράς και της κεντροαριστεράς έσπευσαν να πανηγυρίσουν τη νίκη του, ερίζοντας για τις ιδεολογικές του καταβολές. 

12 χρόνια και 1 μήνας ήταν η ποινή κάθειρξης που του επεβλήθη για διαφθορά και το 2018 φυλακίστηκε. Το 2021 δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου διέταξε να ακυρωθούν όλες οι καταδικαστικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να ανακτήσει τα πολιτικά του δικαιώματα. 

580 ημέρες παρέμεινε πίσω από τα κάγκελα ο Λούλα για να επιστρέψει μετά τις πρόσφατες εκλογές στην ηγεσία της χώρας, γεγονός που του εξασφάλισε το προσωνύμιο «φοίνικας της Βραζιλίας».  

77 ετών είναι ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας. Η πρόταση βεβαίως ακούγεται οξύμωρη. 

49,1% των ψήφων έλαβε ο Ζαΐρ Μεσίας Μπολσονάρου, πιθανόν ο πιο τραμπικός (πρώην) ηγέτης στον κόσμο.  


10 θα είναι πιθανότατα οι μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας στις επόμενες εκλογές, αν αυτές πραγματοποιηθούν βάση της νέας απογραφής πληθυσμού. 

2 έδρες χάνουν Αιτωλοακαρνανία και Σέρρες. 

1 έδρα χάνουν Αρκαδία, Άρτα, Αχαΐα, Δράμα, Ηλεία, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Κυκλάδες, Λακωνία, Λάρισα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Πέλλα, Πιερία, Τρίκαλα, Φθιώτιδα, Φλώρινα και Χίος.

4 έδρες «κερδίζουν» ο Βόρειος και ο Νότιος Τομέας Αττικής, η Ανατολική Αττική και η Α΄ Θεσσαλονίκης.

3 έδρες «κερδίζει» η Α΄ Αθηνών.

2 έδρες «κερδίζει» ο Δυτικός Τομέας Αττικής.

1 έδρα κερδίζουν Β΄ Πειραιώς, Δυτική Αττική και Δωδεκάνησα.


10.000 ευρώ επιδότηση (κατ’ ανώτατο) δίνει το κράτος σε ιδιοκτήτες κενών κατοικιών προκειμένου να τις ανακαινίσουν και κατόπιν να τις ενοικιάσουν για τουλάχιστον 3 έτη. Η επιδότηση αφορά κατ’ ανώτατο στο 40% της δαπάνης.

100 τετραγωνικά μέτρα είναι το ανώτατο εμβαδόν των κατοικιών που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Πρέπει να βρίσκονται σε αστικά κέντρα και οι ιδιοκτήτες πρέπει να έχουν φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ. 


8, 11 και 14 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες συνεδριάσεις στη δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι. Υπάρχουν αντιδράσεις καθώς η αίθουσα είναι μικρή και έτσι «τραυματίζεται η αρχή της δημοσιότητας της δίκης» σύμφωνα με τους δικηγόρους των θυμάτων. 


4 στελέχη του Τwitter απέλυσε ο Elon Musk με το «καλημέρα», λίγο μετά δηλαδή από τη στιγμή που επισκέφθηκε τα γραφεία της εταιρείας κρατώντας έναν νεροχύτη. Συνόδευσε την κίνησή του με ένα tweet που έλεγε «το πουλί απελευθερώθηκε». Αν ήταν λίγο περισσότερο μερακλής θα έβαζε και βίντεο του Χρηστάκη, «Θα ζήσω ελεύθερο πουλί». 

110 εκατ. ακολούθους έχει ο Musk στο Τwitter. Όλοι σχεδόν είδαν το σπαρτιάτικο tweet του που έγραφε «διαλεκτική» σε άπταιστα ελληνικά και αναρωτιούνται τι ακριβώς συμβαίνει. 

75% των εργαζομένων φημολογούνταν ότι θα απολύσει ο εκκεντρικός πολυδισεκατομμυριούχος. Ο ίδιος το διέψευσε συναντώντας τους εργαζόμενους. 


223,8 δισ. δολάρια εκτιμάται ότι είναι η περιουσία του Elon Musk γεγονός που τον καθιστά τον πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, σύμφωνα με τη λίστα Forbes Billionaires. 

156,5 δισ. ευρώ είναι η περιουσία του δεύτερου πιο πλούσιου ανθρώπου, του Bernard Arnault, ιδιοκτήτη της LVMH, αρχικά που σημαίνουν Moët Hennessy Louis Vuitton. Καταλαβαίνετε.

126,9 δισ. δολάρια είναι η περιουσία του μέχρι πρότινος πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, του  Jeff Bezos. Φτωχαδάκι.


26% αυξήθηκε την εβδομάδα που πέρασε το ιικό φορτίο του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη.

5,14 εκατ. άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό στην Ελλάδα.

65.309 άνθρωποι πραγματοποίησαν εμβολιασμό με αναμνηστική δόση την περασμένη εβδομάδα και παρά τις συστάσεις των αντιεμβολιαστών ότι σύντομα θα βρεθούν προ εκπλήξεων.

2.200 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί παραμένουν εκτός ΕΣΥ. Μόνον οι 179 εξ αυτών είναι γιατροί. Αλλά «έχουν κάνει την έρευνά τους».

1.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί εργάζονται κανονικά με τη χρήση πιστοποιητικού νόσησης.


7 έτη τελούσε υπό κατάληψη ένας χώρος του Δημοτικού Γηροκομείου της Λάρισας, ο οποίος και εκκενώθηκε τη Δευτέρα από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Αναμένουμε την καταδίκη της εκκένωσης από τον προοδευτικό κόσμο που αντιλαμβάνεται ότι τα γερόντια δεν έχουν ανάγκη από χώρους ενώ οι ιδέες παγιδεύονται αν δεν φιλοξενούνται σε κατάληψη.

8 άτομα, 6 άνδρες και 2 γυναίκες προσήχθησαν, αφού προηγουμένως αντιστάθηκαν σθεναρά επί δίωρου. Η κατάληψη είχε υιοθετήσει το όνομα «Ντουγρού» και, όπως ορίζει η παράδοση, το κτίριο έμοιαζε με ερείπιο, γεμάτο μπουκάλια μπίρας. 


75 χρόνια οι επισκέπτες μουσείου στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας θαύμαζαν ένα έργο του Ολλανδού ζωγράφου Πιετ Μοντριάν, το οποίο ήταν κρεμασμένο ανάποδα. 


16 θέσεις ανέβηκε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος την τελευταία τριετία. Είναι η μεγαλύτερη άνοδος παγκοσμίως.

11 θέσεις ανέβηκε το Κατάρ που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας.

13 θέσεις (στην ίδια λίστα) υποχώρησε η Χιλή, 11 το Περού, 10 η (μαμά) Ρωσία και 9 η Τουρκία.


87 ετών άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο ο Τζέρι Λι Λιούις. Επίθετα δεν βάζω, το παράκαναν με το «θρύλος» τα ελληνικά media. Αρκετά μάλιστα συνόδευσαν την αναγγελία του θανάτου του με φωτογραφία του κωμικού Τζέρι Λιούις. Σχεδόν κανένα δεν αναφέρθηκε στην τεράστια country καριέρα του. 

7 φορές παντρεύτηκε στη ζωή του. Για πρώτη του φορά στα 22 του. 

13 ετών ήταν η πρώτη του εξαδέλφη και πρώτη του σύζυγος. Ο γάμος τελέστηκε το 1957 μέσα σε ατμόσφαιρα -δίκαιης- κατακραυγής. 

13 χρόνια παρέμειναν παντρεμένοι και, στην αίτηση διαζυγίου, η εξαδέλφη του τον κατηγόρησε για μοιχεία και «κάθε είδους σωματική και ψυχική κακοποίηση».


Verba Volant

Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών Ηρακλείου  
«Ο συγκεκριμένος διευθυντής, αντί να απευθυνθεί στα συλλογικά όργανα του μαθητικού, γονεϊκού και εκπαιδευτικού κινήματος, αντί να σταθεί στο ύψος του δασκάλου και παιδαγωγού, επέλεξε τον αντιδημοκρατικό δρόμο της μήνυσης» αναφέρει η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών Ηρακλείου για τον Διευθυντή γυμνασίου ο οποίος μήνυσε 18 μαθητές που πραγματοποιούσαν κατάληψη. Δεν είναι μόνο ότι οι σύντροφοι εκπαιδευτικοί χαρακτηρίζουν αντιδημοκρατική τη μήνυση και αρμόδια για την επίλυση των θεμάτων τα «κινήματα». Το πιο παλαβό είναι ότι ΜΜΕ προσκείμενα στην ευρύτερη αριστερά αναπαράγουν (υιοθετώντας) την επιχειρηματολογία τους. 

Γιάννης Οικονόμου
«Του είχαν γίνει υποδείξεις να σταματήσει, τι φταίει ο πρωθυπουργός αν εκείνος δεν κατάλαβε;»
Φοβερό επιχείρημα. Ως παιδί, πάντως, είχα τιμωρηθεί πιο αυστηρά όταν έκλεβα μεθοδικά τα σοκολατάκια από τη φοντανιέρα και αγνόησα τις υποδείξεις.

Αλέξης Τσίπρας
«Αν έρθει ερευνητικό πλοίο στα πέντε μίλια, το εμποδίζεις. Είναι αδιανόητο. Εάν μπει κλέφτης στην αυλή σας, τον διώχνετε».
Πρόεδρε, μας μπέρδεψες με τη συνέντευξη στον ΣΚΑΙ. Είχαμε μείνει στην οδηγία που εξέδωσε η ΕΛΑΣ επί των ημερών σου (29 Μαρτίου 2018) η οποία έλεγε ότι αν αντιληφθείτε κάποιον να έχει μπει στο σπίτι σας «αν είναι δυνατόν προσποιηθείτε ότι κοιμόσαστε».

Κώστας Γαβράς
«Δεν βρίσκω άλλη λύση σήμερα από την ανάγκη επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση».  Αυτό έγραψε η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήλωσε ο σκηνοθέτης σε συνέντευξη που παραχώρησε. Ο ίδιος ο Γαβράς όμως, την επομένη, ξεκαθάρισε το τοπίο δηλώνοντας ότι «για µέvα, o Τσίπρας θα παραμείνει αυτός που πρόδωσε τov ελληνικό λαό µετά τo Δηµoψήφισμα, µε τη βοήθεια της Δεξιάς».