Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης από την Εσθονία: Δεν μπορούν να λυθούν οι διαφορές με την Τουρκία χωρίς το Διεθνές Δίκαιο

Tι είπε για την ψηφιακή διακυβέρνηση της βαλτικής χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μητσοτάκης από Εσθονία: Ο μόνος τρόπος για την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία είναι το διεθνές δίκαιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρωθυπουργό της Εσθονίας © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητσοτάκης από Εσθονία: Ο μόνος τρόπος για την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία το διεθνές δίκαιο

Την αλληλεγγύη Ελλάδας – Εσθονίας απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με την Κάγια Κάλας, αναφερόμενος και στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Βλέπουμε την προκλητική συμεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο με ενέργειες που υποβιβάζουν στη σταθερότητα στην περιοχή και τονίζουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο με το Διεθνές Δίκαιο και την οριοθέτηση της θαλάσιας περιοχής», είπε ο κ. Μητσοτάκης και ευχαρίστησε την Εσθονία για την υποστήριξη. «Κανένας στην ήπειρο δεν μπορεί να αλλάζει σύνορα με τη βία. Καταδικάζουμε τις ενέργειες κατά ουκρανικών υποδομών και τον θάνατο αμάχων», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα δήλωσε ικανοποιημένος από τις αποφάσεις του πρόσφατου ευρωπαϊκού συμβουλίου τονίζοντας ότι «και μόνο ενόψει της απόφασης για ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο, οι αγορές είδαν ότι συζητάμε σοβαρά για τη μείωση των τιμών. Όλοι συμφωνούν σε μέτρα για τη μείωση κατανάλωσης, η Ελλάδα δημιουργεί και ένα πλάνο που δείχνει τα κέρδη των παραγωγών ενέργειας, ώστε να μην έχουμε υπερβολικές αυξήσεις. Οι καταναλωτές βλέπουν τι θα πλήρωναν αν δεν υπήρχε αυτό». 

Και οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στη συνεργασία Ελλάδας και Εσθονίας στο θέμα της ψηφιακής διακυβέρνησης και ειδικότερα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα ζητήματα κυβερνοασφάλειας. «Συνεργαστήκαμε με την Εσθονία και σε αυτό τον τομέα, βλέπουμε πολλά κοινά σημεία και μπορούμε να συνεργαστούμε και σε συστήματα κυβερνοασφάλειας και επιθέσεων» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «θέλουμε να προστατέψουμε τις πληροφορίες για τις χώρες που έχουν εθνικές εκλογές».

Κάγια Κάλας: Η Ελλάδα σημαντικός εταίρος και πυλώνας σταθερότητας

«Mας συνδέουν κοινά σημεία καθώς είμαστε και οι δύο νησιωτικές χώρες με παρόμοια προβλήματα αλλά και κοινές αξίες», τόνισε η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας στις κοινές δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Είμαστε εταίροι στην ΕΕ και γιορτάζουμε 100 χρόνια από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων», πρόσθεσε και μίλησε για την ψηφιακή συνεργασία τονίζοντας ότι το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη πέρυσι θέτει τις βάσεις και για πράσινη μετάβαση.

«Η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά τις απειλές και είναι σαφές ότι είμαστε αλληλέγγυοι με την Frontex που αυτή τη στιγμή  είναι ο καλύτερος σύμμαχος», είπε η Εσθονή πρωθυπουργός αναφερόμενη στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ