- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Standard & Poor’s: Το αξιόχρεο της Ελλάδας παραμένει στη βαθμίδα «BB+»
«Υπάρχει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της πολιτικής στη χώρα»
Στη βαθμίδα «BB+» το αξιόχρεο της Ελλάδας από την Standard & Poor’s - Η πρόβλεψη για ανάπτυξη και πληθωρισμό
Αμετάβλητο στη βαθμίδα «BB+» άφησε το αξιόχρεο της Ελλάδας ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P), ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, με σταθερές προοπτικές.
Ο S&P είχε αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο σε «BB+» από «BB» στις 22 Απριλίου φέτος, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για βελτιωμένη οικονομική διακυβέρνηση.
Σε ανακοίνωσή του, ο S&P ανέφερε ότι μετά από μία ισχυρή επίδοση το 2022 αναμένει επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2023 κάτω από το 2%, «με τις πιθανές περαιτέρω ενεργειακές διαταραχές στην Ευρώπη να θολώνουν τις προοπτικές».
Σημειώνει ακόμη ότι ο ετήσιος πληθωρισμός φαίνεται πιθανό να μειωθεί από τα υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών του Σεπτεμβρίου, με τους μισθούς να αυξάνονται ελαφρά μόνο (κατά 0,9% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2022) και μειώνοντας τη ζήτηση.
Επίσης, παρά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για την προστασία από τον οικονομικό αντίκτυπο των σοκ στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2022 αναμένεται να μειωθεί στο 4% του ΑΕΠ φέτος και να υποχωρήσει περαιτέρω το 2023, βάζοντας το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σε πτωτική πορεία.
Οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία του S&P ότι τα δημοσιονομικά «μαξιλάρια» της Ελλάδας και η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της πολιτικής της θα επιτρέψουν στη χώρα να απορροφήσει τις έμμεσες επιπτώσεις στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών
Ο νευροχειρουργός τονίζει τους κινδύνους και την έγκαιρη παρέμβαση
Συζήτηση για Ιράν, ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ και διπλωματικές πρωτοβουλίες ειρήνευσης
Με αφορμή το ζήτημα του Μάκαριου Λαζαρίδη
«Η Ευρώπη πιο ανθεκτική από το 2022»
Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εντείνει την παγκόσμια αβεβαιότητα σε μία περίοδο πιεσμένων δημόσιων οικονομικών
Ολοκληρώθηκε η τελετή υπογραφής της Σύμβασης Γεώτρησης για το Block 2
Στα 270 δισ. κ.μ. αερίου τα δυνητικά αποθέματα
Τι ισχύει με τη διαδοχική άρνηση σε προτάσεις εργασίας της ΔΥΠΑ
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό με ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου
«Το Φόρουμ ωριμάζει και η Ελλάδα γίνεται επίκεντρο για τέσσερις ημέρες», δήλωσε ο Συμεών Τσομώκος
Η δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος μετά την πρόταση του πρωθυπουργού για ανανέωση της θητείας του
Δείτε αν είστε στους δικαιούχους
Ποιοι και πότε πληρώνονται λιγότερα
Ενημερώσεις για την κατάσταση της υγείας του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ θα δίνονται από το νοσοκομείο
Μήνυμα σταθερότητας και ταχύτερης μείωσης χρέους από τη Σύνοδο του ΔΝΤ
Η δουλειά έχει γίνει: το δημόσιο χρήμα μοιράστηκε κι αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία
Υπέρβαση στόχων με ώθηση από τα φορολογικά έσοδα και τη συγκράτηση δαπανών
Στο κέντρο της Αθήνας πωλείται ακριβότερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.