Πολιτικη & Οικονομια

Η σέλφι του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μάριο Ντράγκι στις Βρυξέλλες: «Τιμή μου που καθόμουν δίπλα του»

Αποχαιρετισμός στον «Σούπερ Μάριο» με ανάρτηση στο Instagram

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια ανάρτηση με την οποία αποχαιρετά τον καλό του φίλο, Μάριο Ντράγκι.
«Ήταν τιμή και προνόμιο να κάθομαι δίπλα στον Μάριο Ντράγκι στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο για 20 μήνες», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης © Pool Ευρωπαϊκή Ένωση/Eurokinissi

Μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια ανάρτηση με την οποία αποχαιρετά τον καλό του φίλο, Μάριο Ντράγκι.

Oι ευρωπαίοι ηγέτες αποχαιρέτησαν σήμερα στις Βρυξέλλες τον Μάριο Ντράγκι, τον απερχόμενο Ιταλό πρωθυπουργό, o οποίος έκανε την τελευταία του παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε στο προσωπικό του Instagram  μία φωτογραφία του με τον Ντράγκι και τη δήλωση: «Ήταν τιμή και προνόμιο να κάθομαι δίπλα στον Μάριο Ντράγκι στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο για 20 μήνες! Είναι ένας πραγματικός Ευρωπαίος ηγέτης! Τις καλύτερες ευχές Μάριο για τις μελλοντικές σου προσπάθειες!». 

Με τη σειρά του, ο Ντράγκι ζήτησε από τους συναδέλφους του να κρατήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν άστρο φωτεινό που δείχνει τον δρόμο σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς.

Σήμερα το απόγευμα, η νεοεκλεγείσα Τζόρτζια Μελόνι θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο Κηρινάλιο για να λάβει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρελα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση και στα ελληνοτουρκικά

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία για την απαραίτητη ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα της ενέργειας», τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας τις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Ήμουν από τους πρώτους που εδώ και 7 μήνες είχα μιλήσει για την ανάγκη της επιβολής πλαφόν. Γνωρίζετε ότι έως και χθες υπήρχαν αντιδράσεις από συγκεκριμένες χώρες, αλλά η επιχειρηματολογία μας έπεισε και τους πλέον καχύποπτους ώστε να ενεργοποιηθεί ένα σύνολο παρεμβάσεων για τη συγκράτηση των τιμών» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως τώρα η ευθύνη περνά στους υπουργούς ενέργειας για να εξειδικεύσουν τις αποφάσεις.

«Θέλω να επαναλάβω πως ασχέτως των παρεμβάσεων η ελληνική κυβέρνηση στήριζε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις ελληνικές επιχειρήσεις» τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είπε ότι όλοι το αντιλαμβάνονται αυτό παίρνοντας τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και βλέποντας τις επιδοτήσεις.

«Ένας από τους βασικούς λόγους που η τιμή του φυσικού αερίου έπεσε το τελευταίο μήνα ήταν γιατί οι αγορές μέτρησαν ότι η ΕΕ θα παρέμβει στην τιμή του φυσικού αερίου» συνέχισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, είχαμε και μία αναλυτική συζήτηση ως προς τη στρατηγική σχέση ΕΕ - Κίνας και ολοκληρώσαμε με την έγκριση των αποφάσεων κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Καταδίκασα με τον πλέον έντονο τρόπο τις επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων, συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

«Έχουμε δυνατότητα να επιβάλουμε κυρώσεις σε πρόσωπα εάν αντιληφθούμε πως δεν ευθυγραμμίζονται με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση και συμπλήρωσε πως «αυτή η ανταλλαγή απόψεων στην Πράγα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει, κρατάμε ανοιχτή την πόρτα στο διάλογο και ερμητικά κλειστή στις προκλήσεις».

«Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι υπήρξε επικοινωνία μεταξύ Παναγιωτόπουλου και Ακάρ - συνέχισε ο πρωθυπουργός - δεν είναι η Ελλάδα που οδηγεί τα πράγματα σε όξυνση, δεν είναι η Ελλάδα που δεν τηρεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, η Τουρκία οφείλει να επιστρέψει στον δρόμο του διαλόγου, οι σχέσεις των δύο λαών δεν είναι εχθρικές, προ ημερών είχαμε την έναρξη της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, ας παραμείνουμε στην θετική ατζέντα ανάμεσα στις δύο χώρες».

Κλείνοντας την απάντησή του και σε συμπληρωματική ερώτηση για τους εξοπλισμούς, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως «δεν σχολιάζω εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας, έχω την ίδια απαίτηση από την Τουρκία, όλες οι κινήσεις μελετώνται πάντα και αξιολογούνται από τους αρμόδιους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ