Πολιτικη & Οικονομια

Σε καταφύγιο στο Κίεβο ο Νίκος Δένδιας - Ήχησαν σειρήνες

Οι κοινές δηλώσεις με τον Ντμίτρο Κουλέμπα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ουκρανία: Σε καταφύγιο στο Κίεβο ο Νίκος Δένδιας - Ήχησαν σειρήνες ενώ βρισκόταν στο ουκρανικό ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και η ελληνική αντιπροσωπεία βρίσκονται σε καταφύγιο στο Κίεβο, μαζί με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η απεσταλμένη του ΣΚΑΪ στην Ουκρανία, Έλλη Κασόλη, ο υπουργός Εξωτερικών μεταφέρθηκε με ασφάλεια σε καταφύγιο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Η επίσκεψη αυτή είναι η τρίτη του υπουργού Εξωτερικών στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, καθώς έχει ήδη μεταβεί δύο φορές στην Οδησσό, πόλη άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Ελληνισμό.

Κατά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, ο Νίκος Δένδιας καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις, τις κινήσεις αναθεωρητισμού αλλά και την καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου. Παράλληλα, εστίασε και στις στενές διμερείς διπλωματικές σχέσεις, ενώ μίλησε για τα «ρωσικά εγκλήματα πολέμου» και αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις υπογραμμίζοντας τα εξής: «Οι Έλληνες έχουμε επίσης έναν μεγάλο γείτονα στα Ανατολικά μας. Έναν γείτονα που έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον μας».

«Δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών» ξεκαθάρισε ακόμη ο Νίκος Δένδιας.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε, από την πλευρά του, στη στάση της ελληνικής πλευράς ενώ αναφέρθηκε στο μήνυμα από την επίσκεψη Δένδια.

Στις κοινές δηλώσεις, ο κ.Δένδιας κατέστησε σαφή την αναγκαιότητα τήρησης του Διεθνούς Δικαίου και παράλληλα εστίασε στον σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας κάθε χώρας.

«Η Ελλάδα καταδικάζει τις επιθέσεις» τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Ο Κουλέμπα τόνισε, από τη μεριά του, πως «η επίσκεψη Δένδια είναι ένα μήνυμα ότι τίποτα δεν μπορεί να σπάσει τη θέλησή μας».

«Εμείς είμαστε αυτοί που θα νικήσουμε» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας μαζί με τον κ. Κουλέμπα επισκέφθηκαν το μνημείο πεσόντων υπερασπιστών της Ουκρανίας, όπου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε ανθοδέσμη, ως φόρο τιμής σε όσους έπεσαν αγωνιζόμενοι για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ουκρανία - Συναντήσεις Δένδια με αξιωματούχους και πανεπιστημιακούς

Κατά την έναρξη επίσκεψής του στο Κίεβο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στην ελληνική πρεσβεία με την πρόεδρο της ομάδας φιλίας Ελλάδας-Ουκρανίας του ουκρανικού κοινοβουλίου, Τετιάνα Πλάσκοβα (Tetiana Plachkova), τον πρύτανη του κρατικού πανεπιστημίου Μαριούπολης Μίκολα Τροφιμένκο (Mykola Trofymenko), και την επιτετραμμένη της πρεσβείας της Κύπρου, Λίνα Θεμιστοκλέους.

Στην ατζέντα βρέθηκαν η κοινοβουλευτική διπλωματία, οι σχέσεις Ελλάδας-Ουκρανίας, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακαδημαϊκά θέματα και η ελληνική ομογένεια, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Τwitter.

Ο κ. Δένδιας καταδίκασε πλήρως τον αναθεωρητισμό. Επίσης, ευχαρίστησε την κυρία Θεμιστοκλέους για τη συνεισφορά της στις επιχειρήσεις επαναπατρισμού από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων πολιτών και ομογενών.