Πολιτικη & Οικονομια

Ρεύμα: Έρχεται μείωση τουλάχιστον 18-20% στις χρεώσεις των προμηθευτών τον Νοέμβριο

Οι λόγοι της αποκλιμάκωσης των τιμών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρεύμα: Έρχεται μείωση τουλάχιστον 18-20% στις χρεώσεις των προμηθευτών τον Νοέμβριο
Λογαριασμοί ρεύματος © Εurokinissi

Τιμολόγια ρεύματος: Μειώσεις κατά 15% με 20% στις ανταγωνιστικές χρεώσεις των παρόχων 

Σημαντική μείωση των χρεώσεων που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές ρεύματος για τον Νοέμβριο, προβλέπουν παράγοντες του κλάδου, καθώς η μείωση των διεθνών τιμών αερίου αναμένεται να συμπαρασύρει αισθητά χαμηλότερα τις εγχώριες χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τον επόμενο μήνα.

Η αποκλιμάκωση των τιμών ξεκίνησε ουσιαστικά από αυτόν τον μήνα και για τον επόμενο, όπως προαναφέρθηκε, αναμένεται να πέσουν κάτω και από τα επίπεδα του Αυγούστου. Προβλέψεις θέλουν τις τιμές ρεύματος να υποχωρούν περαιτέρω μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οι μειώσεις των ανταγωνιστικών χρεώσεων αποδίδονται στην πτωτική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου TTF στο ολλανδικό χρηματιστήριο ενέργειας. Η αποκλιμάκωση του TTF σημειώνεται αφενός λόγω της υπερκάλυψης του στόχου της Ε.Ε. για την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου (91%) και αφετέρου λόγω της μεγάλη προσφορά ποσοτήτων LNG στην ευρωπαϊκή αγορά. Αξίζει να σημειωθεί πως χθες στη Μεσόγειο έπλεαν 35 δεξαμενόπλοια με φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου αναμένοντας να δέσουν σε τερματικούς σταθμούς για τον εφοδιασμό τους.

Άλλοι αναλυτές αποδίδουν την πτώση των τιμών και στη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ε.Ε. για την επιβολή πλαφόν στον δείκτη TTF. Μέτρο το οποίο προωθεί η Ελλάδα και άλλες 15 χώρες και υιοθέτησε χθες η Κομισιόν. Ένα ανώτατο όριο διακύμανσης αποθαρρύνει τους κερδοσκόπους.

Mε βάση τα παραπάνω και σε αναμονή των αυριανών ανακοίνωσεων από τους παρόχους η «περιοχή» των 45-50 λεπτών αντιστοιχεί σε μέση μείωση τουλάχιστον 18-20% συγκριτικά με τον Οκτώβριο, αν οι περισσότερες χρεώσεις κινούνται προς τα 50 λεπτά. Στην αντίθετη περίπτωση (δηλαδή αν οι αυριανές ανακοινώσεις διαμορφώνονται προς τα 45 λεπτά), τότε η «βουτιά» ξεπερνά το 25%.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ