Πολιτικη & Οικονομια

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Οι διευκρινίσεις Σκρέκα για την επιδότηση - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων

Όσα δήλωσε για το νέο πρόγραμμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ηλιακός
Ηλιακός © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Ο Κώστας Σκρέκας για το νέο πρόγραμμα - Οι πρώτες πληροφορίες για τους δικαιούχους

Διευκρινίσεις για την επιδότηση αγοράς 800-1.000 ευρώ που αφορά τους ηλιακούς θερμοσίφωνες έδωσε σήμερα Δευτέρα (17/10) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. 

«Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ήταν ήδη μια επιλέξιμη δαπάνη στο νέο Εξοικονομώ. Περίπου 60 χίλια νοικοκυριά είχαν ενταχθεί στο νέο Εξοικονομώ. Ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι εξειδικευμένο και εστιασμένο μόνο στην αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, του συμβατικού θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό θερμοσίφωνα» τόνισε ο Κώστας Σκρέκας και πρόσθεσε πως με αυτό τον τρόπο μειώνεται έως και 30% και πολλές φορές παραπάνω από το ποσοστό αυτό η κατανάλωση ενέργειας και ανάλογα και ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως εξήγησε, πρόκειται για «ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι ανοιχτό σε όλους πάντα με κριτήρια αξιολόγησης, όπως έχουμε αποδείξει τα τελευταία χρόνια ώστε να υπάρχει ιεράρχηση εάν υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση».

Το νέο πρόγραμμα επιδότησης θα δίνει στους δικαιούχους από 800 έως 1.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το repowerEU, ενώ σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα έχει ξεκινήσει μέχρι τέλος του 2022. Το πιο πιθανό είναι οι επιδοτήσεις να δοθούν με συγκεκριμένα κριτήρια – εισοδηματικά και κοινωνικά – αντίστοιχα με εκείνα που ίσχυσαν στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών. Η ειδική πλατφόρμα αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει μέσα στον Δεκέμβριο του 2022. 

Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, βάση του οποίου θα δομηθεί το πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, δικαιούχοι ήταν τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μετά το 2005, με ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet και υπέβαλαν φορολογική δήλωση για το 2020. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ