Πολιτικη & Οικονομια

Σαμαράς: «Δημοκρατική παράταξη είναι μόνο η ΝΔ»

Οι δηλώσεις από τη Χαλκιδική

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στην ομιλία του για τα 40 χρόνια του κόμματος, στη Χαλκιδική, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για ασκήσεις ενότητας και συσπείρωσης της κεντροδεξιάς παράταξης, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στην αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς όμως να αναφέρει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ ή του Αλέξη Τσίπρα.

«Είμαστε υπερήφανοι για τη Νέα Δημοκρατία. Εχουμε γερές ρίζες, πατάμε γερά στο παρόν και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το άλμα προς το μέλλον. Το φορτίο γίνεται ελαφρύτερο, τα δύσκολα περνούν, τα καλύτερα έρχονται», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στο ξενοδοχείο «Αθως Παλλάς» της Χαλκιδικής, στον ίδιο χώρο όπου το 1977 έγινε το προσυνέδριο και το 1979 το πρώτο συνέδριο της Ν.Δ., ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη του ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και στη συμβολή και των άλλων προέδρων του κόμματος. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον Κώστα Καραμανλή, που ήταν παρών στην αίθουσα και στους προέδρους του κόμματος Ράλλη, Αβέρωφ, Μητσοτάκη και Εβερτ.

Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Τρομάζουν οι υποσχέσεις για παροχές με δανεικά και τα μισόλογα που κρύβουν πίσω τους σχέδια για αληθινή φορολογική επιδρομή. Διαδημαγώγησαν τους πάντες και παρόλα αυτά χάνουν ψηφοφόρους σε σχέση με το 2012», ενώ στη συνέχεια σχολίασε και τις επισκέψεις του κ. Τσίπρα στο Βατικανό και το Άγιον Όρος και τόνισε ότι «δεν θα γίνει ποτέ κυβέρνηση, διότι ακόμα δεν έχει καταφέρει να γίνει αντιπολίτευση».

Ο Πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική και στο προ-κρίσης-ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα όταν πρόεδρός του ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. «Κάναμε και εμείς πράγματι λάθη, στην πορεία μπορεί να μην αντισταθήκαμε έγκαιρα σε όσα οδήγησαν στην κρίση, αλλά “λεφτά υπάρχουν” εμείς δεν είπαμε ποτέ».

Προς το τέλος της ομιλίας του, έχοντας μιλήσει για «ψευτοπροοδευτικούς», υπερασπίστηκε τις επικρατούσες χριστιανοδημοκρατικές ιδέες της Ευρώπης, και διευκρίνισε ότι «Δημοκρατική παράταξη είναι μόνο η Ν.Δ.».

«Ως αξιωματική αντιπολίτευση εκφράσαμε τη διαφωνία μας για το πώς έγιναν όλα αυτά. Είπαμε ότι το μείγμα πολιτικής ήταν λάθος και οι πολλαπλασιαστές λάθος. Τι να την κάνουμε όμως τη δικαίωση όταν η χώρα βουλιάζει;» διερωτήθηκε αναφερόμενος στην επιλογή της ΝΔ να υποστηρίξει τον Παπαδήμο και τη στροφή της το 2011.

Ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να τονίσει ότι παρά τις προβλέψεις ορισμένων, η Ελλάδα «όχι μόνο δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο, αλλά από το 2015 θα μπορούμε να σταθούμε όρθιοι χωρίς τα υπόλοιπα χρήματα του νέου μνημονίου».

Εντέλει, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να στείλει μήνυμα ενότητας και να πείσει ότι το σημερινό κόμμα αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη επιλογή και άρα οφείλουν όλοι να ξεχάσουν το παρελθόν και να συστρατευτούν γύρω από τη ΝΔ.