Πολιτικη & Οικονομια

Τι τρέχει με τις ΜΚΟ και την τουρκική προπαγάνδα;

Δεν χρειάζονται ούτε θεωρίες συνωμοσίας ούτε βαριές κουβέντες περί «προδοτών» και «πρακτόρων»

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι τρεχει με τις ΜΚΟ και την τουρκική προπαγάνδα;

Η αναπαραγωγή και τροφοδότηση της τουρκικής προπαγάνδας, οι ΜΚΟ και η διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος.

Η σπουδή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Aegean Boat Report να πείσει ότι οι «ανησυχίες» της Τουρκίας είναι βάσιμες, ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης και γενικώς ότι η Ελλάδα βρίσκεται εν αδίκω ή στην καλύτερη περίπτωση έχει τόσα δίκια όσα και η Τουρκία δεν νομίζω ότι εκπλήσσει στ’ αλήθεια κανέναν. Είναι μια προσπάθεια κάπως πιο ακραία από άλλες αλλά παρόλαυτα εντός του πλαισίου που μας έχουν συνηθίσει κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

mko-aegean-report-tourkiki-propaganda

Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες της επιμονής με την οποία ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό αναπαράγουν ή τροφοδοτούν την τουρκική προπαγάνδα. Δεν ξέρω αν αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια και εμείς απλώς κοιτούσαμε αλλού ή είναι μια τάση των τελευταίων τριών ετών που η κυβέρνηση δεν είναι με τον Άνθρωπο, αλλά βλέπω ότι πια συμβαίνει διαρκώς και μετατρέπει τις συγκεκριμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις από μέρος της λύσης (που υποτίθεται πως είναι) σε μέρος του προβλήματος. Και το χειρότερο είναι πως πιθανότατα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

Για αρχή να πω πως δεν πιστεύω ότι οι περισσότερες από αυτές τις ΜΚΟ ενεργούν κατ’ εντολήν της Τουρκίας. Φυσικά καθόλου δεν αποκλείω σε κάποιες περιπτώσεις να συμβαίνει και αυτό και η χρηματοδότηση να είναι απευθείας από την Τουρκία, αλλά γενικώς στη ζωή πιστεύω ότι αν κάποιος υποστηρίζει ηλιθιότητες ειναι πιο πιθανόν να είναι ηλίθιος παρά πράκτορας. Και αν δεν είναι ηλίθιος, είναι πιο πιθανό το κίνητρό του να είναι τα δικά του συμφέροντα και στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των δικών του συμφερόντων να εξυπηρετεί και ξένες ατζέντες. 

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που έχουν ως αντικείμενο τις μεταναστευτικές ροές εξαρτώνται απολύτως από τις ροές αυτές. Είναι οργανισμοί των οποίων η ύπαρξη (δηλαδή η χρηματοδότηση) εξαρτάται από το έργο που παρουσιάζουν. Αν οι ροές μειωθούν θα μειωθεί και το έργο και αν μειωθεί το έργο θα μειωθεί η χρηματοδότηση. Είναι λοιπόν υπαρξιακής σημασίας για τις ΜΚΟ οι μεταναστευτικές ροές να μένουν σταθερές, αν είναι δυνατόν να αυξάνονται και σίγουρα να μη μειώνονται.

Ο μόνος τρόπος να μη μειώνονται οι μεταναστευτικές ροές είναι το να ξέρουν οι άνθρωποι που θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην προηγμένη Δύση ότι τα σύνορα είναι σε κατάσταση «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Όσο πιο ανοιχτά είναι τα σύνορα, όσο πιο αστείοι οι έλεγχοι, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα θέλουν να τα περάσουν. Λογικό είναι λοιπόν οι οργανώσεις που εξαρτώνται από την επιθυμία των ανθρώπων που θέλουν να περάσουν τα σύνορα να πιέζουν ώστε να είναι ορθάνοιχτα. Να πιέζουν ώστε ο κάθε δυστυχής από κάθε μέρος του πλανήτη να πιστεύει ότι θα τα περάσει και θα καταφέρει να φτάσει στην καπιταλιστική Γη της Επαγγελίας. Και πιέζοντας για ανοιχτά σύνορα οι ΜΚΟ εξυπηρετούν και τα συμφέροντα τη χώρας που κάνει παιχνίδια με τα σύνορα.

Δεν χρειάζονται ούτε θεωρίες συνωμοσίας ούτε βαριές κουβέντες περί «προδοτών» και «πρακτόρων». Προφανώς μπορεί να υπάρχουν και αυτοί, αλλά η υπαρξιακή ανησυχία από μόνη της αρκεί ως κίνητρο για τη συμπεριφορά των εν λόγω ΜΚΟ. Και στο τέλος-τέλος το θέμα δεν είναι το συμφέρον ή τα κίνητρα των ΜΚΟ αλλά το τι κάνει το ελληνικό κράτος για να προστατέψει το δικό του (και δικό μας) συμφέρον απέναντι στις ΜΚΟ που για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους ταυτίζονται με τον κακό μας γείτονα και τροφοδοτούν ή διαδίδουν την προπαγάνδα του. Και μπράβο τους.

ΥΓ – Για τους γνωστούς πονηρούς ή ανόητους τα προφανή: α) το σημερινό «και μπράβο τους» δεν αναφέρεται σε πρόσφυγες για τους οποίους υπάρχουν σαφείς κανόνες (χωρίς φυσικά να ξεχνάμε ότι για να είσαι πρόσφυγας δεν αρκεί να αυτοπροσδιοριστείς ως τέτοιος) β) δεν αφορά ούτε τους μετανάστες, αλλά το πώς και γιατί κάποιες ΜΚΟ εξυπηρετούν την τουρκική προπαγάνδα και γ) δεν πιστεύω ότι οι μετανάστες γενικώς είναι πρόβλημα για την Ελλάδα. Κάποιοι είναι πρόβλημα αλλά κάποιοι μπορεί να είναι και λύση κι αυτό που επειγόντως χρειαζόμαστε είναι ένας σοβαρός διαχωρισμός ανάμεσα στις δύο κατηγορίες.           

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ