Πολιτικη & Οικονομια

Σκέρτσος: Τρεις οι λόγοι για τον έλεγχο των αποδείξεων - Λουκέτα σε δύο πρατήρια καυσίμων

Το App ως μοχλός πίεσης για τη φορολογική συμμόρφωση

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Άκης Σκέρτσος: Η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας για τον έλεγχο αποδείξεων, η εφαρμογή Appodixi και το λουκέτο σε καταστήματα

Τους τρεις λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να ελέγχουμε τις αποδείξεις μας παραθέτει σε ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αναφερόμενος στη νέα ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ. 

Μέσω της εφαρμογής «Appodixi» δίνεται πλέον η δυνατότητα στους καταναλωτές να ελέγχουν αν ο ΦΠΑ που καταβάλλεται σε κάθε αγορά αποδίδεται, όπως πρέπει, από την επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση. Η διαδικασία του ελέγχου γίνεται με ένα απλό σκανάρισμα του QR code που βρίσκεται σε κάθε απόδειξη.

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, «είναι σημαντικό να ελέγχουμε τις αποδείξεις μας και να ασκούμε πίεση υπέρ της φορολογικής συμμόρφωσης όλων» για τρεις λόγους:

  • Για να κλείσουμε την «τρύπα» του ΦΠΑ στα έσοδα των έμμεσων φόρων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Ααδε, παρότι το VAT gap έχει μειωθεί στη χώρα μας κατά 10 μονάδες τα τελευταία χρόνια, εκτιμάται ότι αγγίζει σήμερα το 20% (ενώ στην ΕΕ βρίσκεται μόλις στο 7%). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε περίπου 12 δις ευρώ δημόσια έσοδα ετησίως από ΦΠΑ, διαφεύγουν από τα δημόσια ταμεία επιπλέον 2,5 δις ευρώ, όσο δηλαδή ένας ΕΝΦΙΑ.
  • Για να μπορέσουμε να μειώσουμε κι άλλο τους φορολογικούς συντελεστές. Όσο αυξάνονται τα δημόσια έσοδα, τόσο μπορούμε να μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές σε κρίσιμες κατηγορίες αγαθών για το καλάθι κάθε νοικοκυριού. Ειδικά σε συνθήκες υψηλού εισαγόμενου πληθωρισμού, η αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω διεύρυνσης της φορολογικής βάσης είναι απολύτως αναγκαία τόσο για στοχευμένες ενισχύσεις στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όσο και για περαιτέρω φορολογική ελάφρυνση.
  • Και, φυσικά, για να έχουμε περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη. Είναι άδικο οι περισσότεροι να είμαστε συνεπείς στις φορολογικές μας υποχρεώσεις και κάποιοι επιτήδειοι να φοροδιαφεύγουν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Λιγότερα δημόσια έσοδα οδηγούν σε χαμηλότερης ποιότητας δημόσια αγαθά και υπηρεσίες». 

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, τις τελευταίες δύο εβδομάδες που βρίσκεται σε λειτουργία η εφαρμογή περισσότεροι από 95.000 πολίτες την έχουν κατεβάσει και χρησιμοποιήσει στα κινητά τους.

Έλεγχος αποδείξεων μέσω του Appodixi: Λουκέτο σε δύο καταστήματα 

Τις τελευταίες ημέρες λουκέτο έχει μπει σε δύο πρατήρια καυσίμων μετά από ελέγχους αποδείξεων μέσω του Appodixi. H πρώτη καταγγελί; αφορούσε πρατήριο στον Βύρωνα, ενώ η δεύτερη πρατήριο στην Αγία Παρασκευή. Σύμφωνα με την τελευταία, ο οδηγός του οχήματος διαπίστωσε ότι άλλα χρήματα πλήρωσε και ανέγραφε η απόδειξη που πήρε, και άλλα τελικά καταγράφηκαν στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης.

Όταν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ πήγαν στο πρατήριο για να το σφραγίσουν, ο δικηγόρος της επιχείρησης προσπάθησε να αμφισβητήσει τα ευρήματα της απόδειξης. Εκείνη τη στιγμή, όμως, έφτασε πελάτης, που κρατούσε απόδειξη, με ημερομηνία, 01/10/2022, αξίας 63 ευρώ, προκειμένου να πιστωθεί τους πόντους από το προσφερόμενο πρόγραμμα επιβράβευσης, που ακολουθούσε η επιχείρηση. Οι ελεγκτές πήραν την απόδειξη και διαπίστωσαν επί τόπου ότι η αξία που είχε διαβιβαστεί στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ ήταν μόλις 20 ευρώ.

Διασταύρωσαν επιπλέον την αναφορά POS με το αρχείο του φορολογικού μηχανισμού και βρήκαν άλλες 18 περιπτώσεις, κατά τις οποίες είχαν παραποιηθεί τα ποσά των αποδείξεων, σε ποσοστό 90%, δηλαδή στο 1/10 της πραγματικής τους αξίας ! Βρήκαν ακόμα άλλες 15 περιπτώσεις, όπου η επιχείρηση δεν είχε διαβιβάσει τις εκδοθείσες αποδείξεις στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, μέσω του συστήματος E-SEND εισροών - εκροών.